VIDEO UPDATE Romania a ajuns in fata Curtii Europene de Justitie pentru transpunerea incompleta a normelor privind piata energiei. Amenda propusa este de 60.000 euro pe zi

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Joi, 21 martie 2013, 14:01 Economie | Energie


Comisia Europeana a trimis Romania in fata Curtii de Justitie a Uniunii Europene pentru transpunerea incompleta a normelor UE privind piata interna a energiei. Pana in prezent, Romania a transpus doar partial directivele in domeniile energiei electrice si gazelor naturale, desi statele membre ar fi trebuit deja sa transpuna integral aceste directive pana la 3 martie 2011, se arata intr-un comunicat al CE.

 • "Piata interna este vitala pentru a gasi solutii la provocarile energetice si climatice ale Europei si pentru a asigura aprovizionarea populatiei si intreprinderilor cu energie la preturi accesibile. Intarzierile in implementarea normelor UE referitoare la piata interna a energiei afecteaza toti jucatorii de pe aceasta piata si de aceea nu sunt acceptabile", a declarat Gunther Oettinger, comisarul european pentru energie.

Romania a adoptat deja o parte substantiala din actele legislative necesare pentru implementarea directivelor privind energia electrica si gazele naturale (n.red. prin Legea 123/2012), insa au ramas dispozitii care nu au fost inca transpuse in legislatia nationala. Mai concret, este vorba despre unele dispozitii care se refera la protectia consumatorilor si la anumite indatoriri ale autoritatilor de reglementare in domeniul energiei. Asigurarea unui nivel corespunzator de protectie pentru consumatorii de energie, precum si stipularea unor sarcini precise pentru autoritatile de reglementare in domeniul energiei sunt prioritare pentru Comisie.

 • Practic, autoritatile romane au adoptat in iunie 2012 o noua legislatie (Legea 123/2012) privind piata energiei electrice si gazelor naturale, astfel incat sa fie transpuse directivele europene, insa nu complet. Este vorba de directivele 72/2009 privind piata energiei electrice si 73/2009 privind piata gazelor naturale. Legea face referire la liberalizarea pietei, indicand un calendar de crestere treptata a preturilor, atat la energia electrica, cat si la gazele naturale. Concomitent, ar fi trebuit adoptata si o legislatie referitoare la protectia consumatorilor afectati in mod direct de cresterile de preturi. Nici pana in momentul de fata nu a fost adoptat un act normativ referitor la protectia consumatorilor vulnerabili. De altfel, nu exista nici macar o definitie clara a consumatorului vulnerabil si nu se stie cine ar putea intra intr-o astfel de categorie.

Pentru fiecare directiva transpusa partial, Comisia propune o penalitate zilnica de 30228,48 EUR. Sunt doua directive, ceea ce inseamna ca amenda depaseste 60.000 euro.
Nivelul acestei penalitati este stabilit tinand cont de durata si de gravitatea incalcarii. In cazul in care Curtea emite o hotarare care confirma incalcarea, penalitatea zilnica trebuie platita de la data hotararii pana la finalizarea transpunerii. Curtea va decide valoarea finala a penalitatilor zilnice.

In septembrie 2011, Comisia a trimis Romaniei scrisori de punere in intarziere cu privire la transpunerea celor doua directive, care au fost urmate de avize motivate, emise in februarie 2012. In pofida acestor demersuri, nu s-a realizat inca transpunerea integrala a directivelor.

Actiunea de astazi este in conformitate cu obiectivul Comisiei de a asigura respectarea deplina de catre statele membre a normelor care reglementeaza piata interna a energiei. In cursul anului 2012 si la inceputul anului 2013, alte cateva state membre au fost deja trimise in fata Curtii pentru transpunere partiala. In prezent, Comisia analizeaza de asemenea situatia altor state membre carora li s-au transmis avize motivate pentru transpunere incompleta.

In februarie 2011, sefii de stat si de guvern din UE au declarat ca se impune finalizarea pietei interne a energiei pana in 2014. Pentru ca acest obiectiv sa fie atins, este esentiala transpunerea prompta si completa in dreptul intern a legislatiei UE privind piata unica a gazelor naturale si a energiei electrice. Cel de-al treilea pachet legislativ privind piata interna a energiei cuprinde dispozitii-cheie pentru buna functionare a pietelor de energie, inclusiv norme noi privind separarea retelelor, norme vizand consolidarea independentei si a competentelor autoritatilor nationale de reglementare si norme pentru imbunatatirea functionarii pietelor cu amanuntul in beneficiul consumatorilor.Despre liberalizarea pietei energiei vs. consumatorul vulnerabil

La gaze, in cazul  consumatorilor industriali, prima etapa a liberalizarii a avut loc pe 1 februarie 2013 cand preturile au crescut cu 5%. Vor urma alte cresteri in aprilie  (5%), iulie (5%) si octombrie (3%). Pentru  consumatorii casnici, liberalizarea incepe pe 1 iulie 2013 cand preturile vor creste cu 8%, urmand o crestere cu  inca 2% in octombrie. La energia electrica, in cazul consumatorilor industriali, va avea loc liberalizarea totala a pietei pana in ianuarie 2014. In cazul  consumatorilor casnici, deschiderea pietei se va face mai lent, cu 10% in iulie, urmand sa ajunga la 10% pe 1 ianuarie 2014. In aceste conditii, au autoritatile trebuiau sa adopte masuri de sprijin al consumatorilor casnici care nu vor putea suporta aceste majorari de preturi. Guvernul a convenit inca din 2011 cu FMI, Banca Mondiala si CE sa adopte masuri de taxare a veniturilor suplimentare obtinute de companiile energetice in urma liberalizarii. Aceste taxe ar fi trebuit sa alimenteze un fond special dedicat cosumatorilor vulnerabili. La inceputul anului, autoritatile romane au impus o serie de taxe in domeniul energetic (trei tipuri de taxe), insa nu a fost creat niciun fond. Banii obtinuti ajung la bugetul statului, insa nu sunt dedicati special consumatorilor vulnerabili.

Nu este prima procedura de infringement in cazul Romaniei din cauza nerespectarii legislatiei europene din domeniul energetic.

Vom reveni cu amanunte


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7128 vizualizari

 • +17 (21 voturi)    
  Sa inteleg ca mai urmeaza o alta taxa?! (Joi, 21 martie 2013, 14:10)

  , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator]

  Cine era ministru atunci?
  Si cine era ... priom-sinistru?!
  Ce faceau oamenii astia atunci?!
  Cearta cu cei de la UE, suspendare Basescu, participare la mitinge, la emisiuni pe latrine....
  De ce sa platim noi?!
  Se aude electorat ulsas?!
  A, mai avti inca malai si ulei.
  Am... inteles! Multi si fara... rost!
  • -5 (7 voturi)    
   Nu (Joi, 21 martie 2013, 16:12)

   xrogo [utilizator] i-a raspuns lui , AlwaysToTheRight, NeveRed!

   prea stii sa citesti bine,termenul era martie 2011,nenicule,asa ca nu mai vorbi balarii.
   • +11 (11 voturi)    
    Poate nu stiu sa citesc (Joi, 21 martie 2013, 16:54)

    , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

    dar tu sti sa... gandesti?!
    Cand a fost dat jos Boc?!
    Cine a tinut in sah prin neprezentare in parlament guvernul noul ales?!
    Taticu, nu le iau apararea, dar voi sunteti precum in bancul ala in care un uslas impinge o baba pe scari si, in nesimtirea lui, o intreaba in cadere... de ce fuge?!
    Mie mi/ar fi jena si scarba! SIncer!
    Voua, in afara de mojicie, nu va... surade nimic!
  • -7 (9 voturi)    
   REALITATEA (Joi, 21 martie 2013, 16:59)

   ravi [utilizator] i-a raspuns lui , AlwaysToTheRight, NeveRed!

   Adica va fi penalizat poporul roman ca Guvernul Basescu-Boc si "priom-sinistru" era Boc care nu si-a facut lectiile pana la 3 martie 2011.
   Stimabile, i-ti dai singur suturi in partea dorsala!
   Poti sa-ti dai si singur palme in oglinda. La tine se plateste functia, gradul si alcoolemia.
   • +2 (2 voturi)    
    Poate as fi luat in considerare (Joi, 21 martie 2013, 17:22)

    , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui ravi

    ceva din ceea ce te/ai scremut sa scrii, dar..."i-ti" mi/a inlaturat orice speranta!
    "Priom-sinistru" este o greseala de tastare! "I-ti" este greseala gramaicala de analfabet.
    Inainte de a te lega de... "alcoolemia" mea si de a te preocupa ceva in ceea ce ma priveste, incearca sa/ti aduci aminte ca s/au cheltuit bani cu tine si cu ..."educatia" ta! Bun profesor goagal asta al vostru!
    No comment!
 • -12 (22 voturi)    
  multumim boc! (Joi, 21 martie 2013, 14:13)

  kitto [utilizator]

  multumim guvernului boc pentru inactivitate!

  termenul a fost de 3 martie 2011.
 • +4 (6 voturi)    
  protectia consumatorului?? (Joi, 21 martie 2013, 14:15)

  costache2 [utilizator]

  Asta poate sa mai astepte, e clar...
 • +10 (12 voturi)    
  Noi cetatenii Romaniei, asteptam cu nerabdare (Joi, 21 martie 2013, 14:17)

  EMC2*2/2#@4 [utilizator]

  nota de plata. Un mizilic 60K Euro/zi...

  Radem, glumim dar si platim ca ne place! Ne place, place, place!!!
 • +11 (15 voturi)    
  Pretul guvernarii ... USL (Joi, 21 martie 2013, 14:24)

  Cetatean-roman [utilizator]

  Amenda propusa este de 60.000 euro pe zi o vom plati tot noi, cetatenii, si nu responsabilii/guvernantii...
  Tara lui...foaie verde.
  • +4 (4 voturi)    
   Frunzaverde, nu foaie-verde (Joi, 21 martie 2013, 16:18)

   nellino [utilizator] i-a raspuns lui Cetatean-roman

   Actual PNL.
   Fost PDL.
  • +5 (5 voturi)    
   60. 000 euro/zi (Joi, 21 martie 2013, 16:24)

   mihail nica [utilizator] i-a raspuns lui Cetatean-roman

   in curand vom ajunge sa platim 70% din pib- adica procentul cu care i-am votat
  • -6 (6 voturi)    
   realitatea (Joi, 21 martie 2013, 17:02)

   ravi [utilizator] i-a raspuns lui Cetatean-roman

   Stimabile, termenul era 3 martie 2011. Multumeste electoratului PDL ca ne-a pricopsit cu guvernul Basescu-Boc.
  • +3 (3 voturi)    
   Catre USL-istii care se baga ca musca-n lapte... (Joi, 21 martie 2013, 17:46)

   Cetatean-roman [utilizator] i-a raspuns lui Cetatean-roman

   Hotnews este un site pentru oameni civilizati, educati, care au discernamant si nu "mesteca" bazaconiile de la Antene... Nu uitati sa treceti si pe la ...caserie.
 • -6 (12 voturi)    
  boc-videanu-basescu (Joi, 21 martie 2013, 15:11)

  jackalphonse [utilizator]

  se aude? cum bre, adica n-a functionat justitia si atunci???
  • +3 (7 voturi)    
   jacka(ss)lphonse... (Joi, 21 martie 2013, 16:20)

   , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

   ar fi bine doar daca ai face pe prostul!
   Ia zi mataluta cine desfiinta justitia pe latrine, fantasme si haznale tv?!
   Cine erau judecatiruu costiniu, madama piv(hic!)niceru, ...? Te pomenesti ca astia au fost basisti!
   Ar fi bine daca nu ai procrea!
   • -5 (7 voturi)    
    sterge spumele de la gura (Joi, 21 martie 2013, 16:49)

    jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui , AlwaysToTheRight, NeveRed!

    si vorbeste civilizat. nu ma adresam tie. daca nu-ti place ce am comentat, incearca macar sa intelegi. nu imi tranti vorbe puse aiurea, din care nu reusesti sa faci nici macar o fraza coerenta
    • +2 (4 voturi)    
     Faptul ca dupa (Joi, 21 martie 2013, 17:27)

     , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

     3 cuvinte iti piersi concentrarea, nu e vina mea. E mai greu pentru tine sa rationezi atata timp cat esti nervos... cu nervii!
     Calm, ...ass, calm!
     Daca nu... medicamente!
     Va trebui sa platesti pentru ele, nicolaescu va cam jupoaie!
     Hai, succesuri!
     Vezi sa nu fii "ejaculat"!
  • 0 (0 voturi)    
   Ba da... (Joi, 21 martie 2013, 22:18)

   solar [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

   Cum sa nu functioneze justitia atunci? A functionat!! Ca si acum cand l-a scos din puscarie pe Nastase -patru case pentru scrierea Manualui parlamentarului hot , impanat cu memorii si aplicatii practice.
 • +9 (11 voturi)    
  deci..... (Joi, 21 martie 2013, 15:12)

  translativus [utilizator]

  ....sa ne pregatim de noi gauri in buzunare, din cauza incompetentei sau a relei vointe a politicienilor, care binenteles ca sub umbrela protectoare a acestui sitsem politic dusmanos, nu patesc nimic ba dimpotriva, isi trag noi privilegii si imunitati.
  Nu ii condam caci ei nu sunt decat rodul sistemului politic parlamentar iar dovada cea mai buna este ca cei noi veniti in urma ultimilor alegeri sunt mai rai decat ceilati.
  Asa ca, degeaba incercam sa schimbam oamenii caci daca sistemul politic ramane acelasi, cei noi veniti vor fi pervertiti rapid si vom avea rezultate din ce in ce mai rele.
 • +5 (5 voturi)    
  Acelasi sistem corupt (Joi, 21 martie 2013, 17:03)

  dami365 [utilizator]

  indiferent de cine e la carma,votat de aceiasi idioti care suntem noi toti.Pana ii lasam sa faca ce vor fara sa le dam putin in freza,asta se va intampla in veci!Pun justitia pe butuci,isi trag salarii si privilegii nesimtite si toate astea datorita noua.Ne-am obisnuit cu furtul si minciuna intr-atat ca ne par normale!
 • -3 (3 voturi)    
  ... (Joi, 21 martie 2013, 17:37)

  vitan.sandu [utilizator]

  Daca ar fi sa comentez ca un eurosceptic ce sunt, as spune scurt guvernului: iesiti dracului din U(niunea) E(sovietica) cat mai avem zmene pe noi! Vezi si alte articole legate de MCV etc.
  • +1 (1 vot)    
   Pai, dragutule bace... (Joi, 21 martie 2013, 22:32)

   solar [utilizator] i-a raspuns lui vitan.sandu

   Pai ,ca bine zici mataluta si dragutule bace... Hai sa iesim din uniunea asta in care am intrat si cu marele mataluta entuziasm si sa ne incolonam spre Kremlin cu totii sa ne repartizeze la cele mai marete lagare socialiste din lume ale Siberiei nord orientale pentru a contribui din plin cu trupurilii noastre la dezghetarea Polului Nord si schimbarea totala a climei....
 • +2 (2 voturi)    
  in fata curtii (Joi, 21 martie 2013, 18:24)

  consting [utilizator]

  usur usor se dezavaluie ca usl nu se gadeste si nici n-a gandit vreo data la populatie. ce consumator vulnerabil ? ce protectie la scumpirile energiei ? astea sunt probleme ale UE. a usle e una tare si f tare "ce mai e si UE asta" ? asa se exprima uslistii pe unde pot si pe aiurea. simpatizantoilor uitativ-a ce monstru ati votat. pt ei e o sg problema. ca inainte erau doi in una ca la oferte.: jos basescu, jos boc. nepasarea acestor monstri trebuie sa o plateasca populatia cu 60000de euro pe zi. mai mult ca sigur ca vinovatii de serviciu sunt tot pdlistii. ma intreb cu infrigurare cand ac putere va vorbi despre ce vor sa faca nun numai ce face base,etc. alo a3tv si altele aveti in fata monstrii pe care i-ati promovat ca pe iarba de leac si in fond e plina de venin. suteti de ac teapa, de sorginte comunista. cand ne veti lasa in pace ?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by