Tarifele de transport al gazelor naturale au crescut. ANRE sustine ca impactul asupra pretului final este infim
In urma ordinului ANRE (Ord.13/2013), componenta fixa pentru rezervarea capacitatii pentru servicii ferme va creste de la 0,22 lei/MWh la 1,20 lei/MWh. De asemenea, componenta fixa pentru rezervarea capacitatii pentru servicii întreruptibile creste de la 0,17 lei/MWh la 1,08 lei/MWh.
In noul Ordin sunt prevazute servicii in plus fata de cele de pana acum. De exemplu, tariful pentru prestarea serviciilor de transport al gazelor naturale de tip backhaul in punctele de interconetcare a Sistemului national de transport. In acest caz, tariful este de 0,97 lei/MWh, reprezentand componenta fiza pentru rezervarea de capacitate de tip backhaul. Tranzactiile de tip backhaul sunt o procedura de export al gazelor, prin schimburi virtuale. Exportul nu este realizat in mod fizic, prin conducte, ci prin intermediul documentelor. ANRE a permis, printr-un alt ordin publicat saptamana trecuta in Monitorul Oficial, realizarea acestui tip de export al gazelor naturale.
Ultima modificare a tarifelor de transport al gazelor a avut loc in luna septembrie 2009, prin Ordinul 76/2009 al ANRE. In 2010, a fost emis un alt Ordin privind prelungirea duratei de valabilitate a Ordinului pe o perioada nedeterminata, pana la stabilirea noului venit reglementat.
Anul 2013 reprezinta an de trecere de la perioada a doua de reglementare la perioada a treia de reglementare, al carei inceput va fi decalat cu un an. Perioada a treia de reglementare va fi cuprinsa intre anii 2014-2018.
La gaze, in cazul consumatorilor industriali, prima etapa a liberalizarii a avut loc pe 1 februarie 2013 cand preturile au crescut cu 5%. Vor urma alte cresteri in aprilie (5%), iulie (5%) si octombrie (3%). Pentru consumatorii casnici, liberalizarea incepe pe 1 iulie 2013 cand preturile vor creste cu 8%, urmand o crestere cu inca 2% in octombrie. La energia electrica, in cazul consumatorilor industriali, va avea loc liberalizarea totala a pietei pana in ianuarie 2014. In cazul consumatorilor casnici, deschiderea pietei se va face mai lent, cu 10% in iulie, urmand sa ajunga la 10% pe 1 ianuarie 2014. In aceste conditii, autoritatile trebuiau sa adopte masuri de sprijin al consumatorilor casnici care nu vor putea suporta aceste majorari de preturi. Din cauza ca nu le-a adoptat, Romania a ajuns in fata Curtii Europene de Justitie, fiind propusa in acest caz o amenda de circa 60.000 euro pe zi.
Guvernul a convenit inca din 2011 cu FMI, Banca Mondiala si CE sa adopte masuri de taxare a veniturilor suplimentare obtinute de companiile energetice in urma liberalizarii. Aceste taxe ar fi trebuit sa alimenteze un fond special dedicat cosumatorilor vulnerabili. La inceputul anului, autoritatile romane au impus o serie de taxe in domeniul energetic (trei tipuri de taxe), insa nu a fost creat niciun fond. Banii obtinuti ajung la bugetul statului, insa nu sunt dedicati special consumatorilor vulnerabili.

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Deja le plang de mila!