Actionarii Transelectrica ar putea aproba in sedinta de pe 1 aprilie 2013 o remuneratie a presedintelui Consiliului de Supraveghere de 20.000 lei brut/sedinta. Potrivit unui document al Transelectrica, remuneratia va fi stabilita de catre AGA in limitele de 16.300 lei brut/sedinta si 20.000 lei brut/sedinta. Reamintim ca presedintele Consiliului de Supraveghere al Transelectrica va fi Dumitru Pirvulescu, fost secretar general adjunct in Ministerul Economiei si inculpat intr-un dosar de abuz în serviciu contra intereselor publice. Dosarul se afla, in prezent, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, urmatorul termen de judecata fiind 11 aprilie. Vezi in text care sunt propunerile pentru remuneratia celorlati membri ai Consiliului de Administratie.

Nu doar pentru seful Consiliului de Administratie va fi decis nivelul remuneratiei, ci si pentru membrii Directoratului companiei si membrilor Consiliului de Supraveghere.

Propunerile care vor fi analizate in sedinta AGA din 1 aprilie

  • Limitele pentru remuneratia membrilor Directoratului Companiei, ce urmeaza sa fie aprobate de catre AGA sunt: 6.691 lei brut lunar (remuneratia stabilita la nivel de secretar de stat) si 39.000 lei brut lunar (dublul venitului maxim la nivelul Companiei)
  • Remuneratia presedintelui Consiliului de Supraveghere va fi stabilita de catre AGA intre limitele de 16.300 lei brut/sedinta si 20.000 lei brut/sedinta
  • Remuneratia membrilor Consiliului de Supraveghere va fi stabilita de catre AGA intre limitele de: 13.000 lei brut/sedinta si 16.800 lei brut/sedinta
  • Remuneratia pentru membri Consiliului de Administratie care sunt desemnati sa-si desfasoare activitatea la nivelul comitetelor consultative de Consiliului de Supraveghere sa fie aprobata de AGA la valoarea de 6.400 lei brut/sedinta.

Documentul care prevede aceste propuneri a fost inclus in materialele de sedinta a AGA din 1 aprilie si a fost semnat pe 28 februarie de fostul presedinte al Consiliului de Supraveghere. Dumitru Pirvulescu a fost numit in aceasta functie in sedinta din 15 martie a Consiliului de Supraveghere.Pirvulescu este o persoana controversata, fiind implicat într-un dosar de instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave. Dosarul se afla, in prezent, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, urmatorul termen de judecata fiind 11 aprilie. De altfel, in luna septembrie 2012, oficialul Ministerului Economiei a fost chiar si retinut pentru 24 de ore de Parchetul Tribunalului Gorj. Astfel, numele lui Pirvulescu se adauga pe lista tot mai bogata a persoanelor cu probleme penale numite, in ultima perioada, in diverse functii de conducere.

Actionarii Transelectrica au prelungit, recent, mandatul pentru patru membri ai Consiliului de Supraveghere si au numit alti trei noi membri. Printre cei carora li s-a prelungit mandatul este si Dumitru Pirvulescu.

Componenta Consiliului de Supraveghere al Transelectrica

  • Dumitru Pirvulescu (presedinte, mandat prelungit)
  • Andrei Petrisor Maioreanu (membru nou), inginer principal specialist la Hidroelectrica si vicepreşedinte PSD Gorj.
  • Radu Puchiu (membru nou), consilierul primului-ministru pe probleme de IT, comunicare si proiect online.
  • Andrei Mihai Pogonaru (membru nou), de profesie economist. A fost numit la propunerea SC Prodplast Imobiliare, in calitate de actionar la Transelectrica  Craiova cu o participare de 0,3%.
  • Ovidiu Artopolescu (prelungire mandat), fost manager la Microsoft Romania si fost secretar de stat in Ministerul Comunicatiilor
  • Adrian Gheorghe Costin (prelungire mandat), fost director în Autoritatea Vămilor,
  • Radu Bugică (prelungire mandat), fost director pentru Romania al fondului SigmaBleyzer, care a preluat Covalact.

Trebuie mentionat ca actualii membri ai Consiliului de Supraveghere nu au fost numiti in baza OUG 109/2011 privind guvernanta corporatista. Sunt numiti pe o perioada de provizorat care se tot prelungeste.

Mandatele unora dintre membri au fost prelungite deoarece nu au fost facute toate demersurile in vederea aplicarii OUG privind guvernanta corporatista, astfel incat sa fie selectati managerii privati. Consiliul de Supraveghere de supraveghere, atat cel anterior, cat si cel actual, a fost numit provizoriu, tocmai in ideea realizarii pasilor necesari in vederea implementarii mangamanentului profesionist, conform OUG 109/2011. Pana acum, nu s-au inregistrat mari progrese in acest sens. In schimb, sunt efectuate schimbari foarte dese in randul directorilor.