Cei sase mari furnizori de electricitate au obtinut castig de cauza in fata justitiei impotriva guvernului, care impusese o reducere cu 10% a preturilor la curent electric, gaze si incalzire in ianuarie 2012, incepand cu 1 ianuarie 2013, scrie AFP.

"Tribunalul din Budapesta a ordonat Biroului ungar al Energiei MEH - reprezentantul guvernului - sa inceapa o noua procedura" pentru a evalua nivelul presei, a explicat marti justitia ungara.

Guvernul conservator al premierului Viktor Orban decisese in decembrie 2012 reducerea preturilor la energie cu 10% pentru populatie, costul urmand sa fie suportat de furnizori.

Tribunalul apreciaza ca prin decizia sa MEH a "incalcat principiile de transparenta" si a omis sa ia in calcul anumiti factori administrativi.

Societatile in chestiune sunt germanii RWE (Emasz si Elmu), filiala franceza a EDF (EDF-Demasz), precum si trei filiale ale germanilor E.ON.

In 8 martie, furnizorii de gaze, deja puternic afectati de impozitele sectoriale de criza impuse de guvern, obtinusera si ei castig de cauza.

Viktor Orban calificase aceasta decizie drept "scandaloasa" si a afirmat vineri ca este pregatit sa reduca preturile "cu forta".

Ministerul Dezvoltarii a depus de altfel un proiect de lege privind crearea unei autoritati de supervizare, Biroul ungar pentru energie si reglementarea serviciilor publice, care va avea dreptul sa ia decizii prin decrete. Aceste decizii nu vor putea fi contestate decat in fata Curtii Constitutionale.