Frigul si inchiderea centralei de la Brazi au dublat pretul energiei pe bursa energiei-PZU
Preturile au scazut de la luna la luna pe bursa energiei, atat pe piata centralizata a contractelor bilaterale, cat si pe piata zilei urmatoare. Scaderea aceasta de pret este explicata prin oferta tot mai mare de energie si cererea tot mai scazuta. Insa, multi jucatori prefera tranzactiile pe platforma pietei pentru ziua urmatoare, ocolind contractele bilaterale pe termen lung.
Pe piata centralizata a contractelor bilaterale o miscare interesanta a fost facuta de Hidroelectrica. Aceasta a scos la licitatie pachete mici de energie cu 165 lei/MWh, pret care include si componenta de transport (Tg) care este de circa 10 lei/MWh. Practic, pretul unui MWh a ajuns sa fie 155 lei, de la 220-230 lei cat era anul trecut. Astfel, pretul se apropie tot mai mult de cel practicat in contractele cu "baietii destepti". Remintim ca Hidroelectrica avea incheiate cu traderii contracte pe termen lung la pretul de 130 lei/ MWh, insa la scurt timp dupa intrarea companiei in insolventa, acestea au fost denuntate.
Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a declarat pentru HotNews.ro inca de acum o luna ca preturile se vor reduce tot mai mult pe piata centralizata si ca se asteapta la un pret de circa 170 lei/MWh. Acum a scos la vanzare energie la un pret si mai mic decat cel preconizat, fapt surprinzator in conditiile in care media pe piata centralizata este de 180 lei/MWh. In urma cu o saptamana, Borza a afirmat ca Hidroelectrica se pregateste pentru export, urmand sa fie deschise birouri la Budapesta si Viena.

Experiențe personale: 5 tineri din România povestesc cum au folosit pandemia pentru a se reinventa
Cum să devii imun la reclame pentru a nu-ți arunca banii aiurea. Ghidul minimalistului fericit
România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
La minus 4 Celsius probabil ca ni se congela singele si contul in banca.
La minus 5 Celsius am fi intrat toti in moarte clinica, ni se prelevau organele si erau vandute pe bursa.
Abia am scapat!
Pretul MWh n-a fost de 98 de lei niciodata in ultimii ani,iar pretul de 180-200 lei /MWh este foarte bun .
Asa ca dute matale la scoala pune mina si invata ca altfel ramii proasta,iar cei din redactie sa mai beleasca ochii la ce scriti voi gugustiucii.