Centrala electrica pe gaz de la Brazi a companiei Petrom a fost oprita, pe 26 martie, din cauza gerului care a dus la reducerea presiunii gazului. In aceste conditii, centrala s-a decuplat automat de la sistemul energetic. In acelasi timp, tot din cauza temperaturilor scazute, a crescut cererea de energie electrica. Acestea sunt motivele pentru care pe bursa energiei, pe piata zilei urmatoare (PZU-platforma gestionata de OPCOM), preturile s-au dublat de la o medie de 98 lei/MWh, pe 26 martie, la 183,3 lei/MWh pe 27 martie. In ultima perioada, preturile pe aceasta platforma s-au mentinut la un nivel redus, media fiind de circa 120 lei/MWh.

Preturile au scazut de la luna la luna pe bursa energiei, atat pe piata centralizata a contractelor bilaterale, cat si pe piata zilei urmatoare. Scaderea aceasta de pret este explicata prin oferta tot mai mare de energie si cererea tot mai scazuta. Insa, multi jucatori prefera tranzactiile pe platforma pietei pentru ziua urmatoare, ocolind contractele bilaterale pe termen lung.

Pe piata centralizata a contractelor bilaterale o miscare interesanta a fost facuta de Hidroelectrica. Aceasta a scos la licitatie pachete mici de energie cu 165 lei/MWh, pret care include si componenta de transport (Tg) care este de circa 10 lei/MWh. Practic, pretul unui MWh a ajuns sa fie 155 lei, de la 220-230 lei cat era anul trecut. Astfel, pretul se apropie tot mai mult de cel practicat in contractele cu "baietii destepti". Remintim ca Hidroelectrica avea incheiate cu traderii contracte pe termen lung la pretul de 130 lei/ MWh, insa la scurt timp dupa intrarea companiei in insolventa, acestea au fost denuntate.

Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a declarat pentru HotNews.ro inca de acum o luna ca preturile se vor reduce tot mai mult pe piata centralizata si ca se asteapta la un pret de circa 170 lei/MWh. Acum a scos la vanzare energie la un pret si mai mic decat cel preconizat, fapt surprinzator in conditiile in care media pe piata centralizata este de 180 lei/MWh. In urma cu o saptamana, Borza a afirmat ca Hidroelectrica se pregateste pentru export, urmand sa fie deschise birouri la Budapesta si Viena.