Bulgaria a cerut expertiza Comisiei Europene pentru a reforma sectorul energetic, in conditiile in care tara este amenintata cu sanctiuni de catre Bruxelles pentru intarzierile in liberalizarea acestei piete, a anuntat joi guvernul, citat de AFP.

Premierul interimar, Marin Raykov, a solicitat presedintelui Consiliului European, belgianul Herman van Rompuy, "un examen aprofundat al chestiunilor energetice (bulgare) de catre organismele specializate ale Comisiei Europene, in special Directiile generale Energie si Concurenta", a afirmat guvernul, intr-un comunicat.

Sofia cere "o analiza internationala a formarii pretului in toate sectoarele energiei pentru a identifica problemele" care au generat majorarea semnificativa ce a afectat cetatenii bulgari la inceputul acestui an, a precizat Marin Raykov, citat de cotidianul Trud.

Facturile la electricitate primite in ianuarie, aproape duble fata de cele din decembrie, au provocat timp de o luna proteste zilnice impotriva monopolurilor energetice, determinand caderea guvernului conservator condus de Boiko Borisov. Un guvern interimar a preluat administrarea tarii pana la legislativele din 12 mai.

Comisia Europeana a anuntat in 24 ianuarie "un recurs impotriva Bulgariei, a Estoniei si a Marii Britanii in fata Curtii de justitie a UE pentru transpunerea incompleta a regulilor UE referitoare la piata energiei".

Pentru Bulgaria, Comisia propune o amenda zilnica de 8.448 euro pe zi pentru fiecare dintre cele doua directive transpuse partial.

Si Romania face fata unui demers similar.

In martie, Comisia Europeana a trimis Romania in fata Curtii de Justitie a Uniunii Europene pentru transpunerea incompleta a normelor UE privind piata interna a energiei.

Pana in prezent, Romania a transpus doar partial directivele in domeniile energiei electrice si gazelor naturale, desi statele membre ar fi trebuit deja sa transpuna integral aceste directive pana la 3 martie 2011, se arata intr-un comunicat al CE.

Pentru fiecare directiva transpusa partial, Comisia propune o penalitate zilnica de 30228,48 EUR. Sunt doua directive, ceea ce inseamna ca amenda depaseste 60.000 euro.