Bulgaria, amenintata de Bruxelles cu o amenda de aproape 17.000 euro pe zi, cere sprijinul UE pentru reformarea sectorului energetic
Premierul interimar, Marin Raykov, a solicitat presedintelui Consiliului European, belgianul Herman van Rompuy, "un examen aprofundat al chestiunilor energetice (bulgare) de catre organismele specializate ale Comisiei Europene, in special Directiile generale Energie si Concurenta", a afirmat guvernul, intr-un comunicat.
Sofia cere "o analiza internationala a formarii pretului in toate sectoarele energiei pentru a identifica problemele" care au generat majorarea semnificativa ce a afectat cetatenii bulgari la inceputul acestui an, a precizat Marin Raykov, citat de cotidianul Trud.
Facturile la electricitate primite in ianuarie, aproape duble fata de cele din decembrie, au provocat timp de o luna proteste zilnice impotriva monopolurilor energetice, determinand caderea guvernului conservator condus de Boiko Borisov. Un guvern interimar a preluat administrarea tarii pana la legislativele din 12 mai.
Comisia Europeana a anuntat in 24 ianuarie "un recurs impotriva Bulgariei, a Estoniei si a Marii Britanii in fata Curtii de justitie a UE pentru transpunerea incompleta a regulilor UE referitoare la piata energiei".
Pentru Bulgaria, Comisia propune o amenda zilnica de 8.448 euro pe zi pentru fiecare dintre cele doua directive transpuse partial.
Si Romania face fata unui demers similar.
In martie, Comisia Europeana a trimis Romania in fata Curtii de Justitie a Uniunii Europene pentru transpunerea incompleta a normelor UE privind piata interna a energiei.
Pana in prezent, Romania a transpus doar partial directivele in domeniile energiei electrice si gazelor naturale, desi statele membre ar fi trebuit deja sa transpuna integral aceste directive pana la 3 martie 2011, se arata intr-un comunicat al CE.
Pentru fiecare directiva transpusa partial, Comisia propune o penalitate zilnica de 30228,48 EUR. Sunt doua directive, ceea ce inseamna ca amenda depaseste 60.000 euro.

ANALIZĂ Cât de pline sunt parcările Primăriei Capitalei după creșterea tarifului la 10 lei/oră și ce cheltuieli cu salariile vs încasări a însemnat transferul serviciului la compania municipală
Noi reglementari ale ANRE pentru schimbarea furnizorului de energie: Consumatorii casnici vor trebui să comunice indexul / Ofertele trebuie să arate din ce este compus prețul
Cum se circulă pe liniile principale de cale ferată și cât au scăzut vitezele față de anii 80' și 90'
VIDEO Watchkeeper X - Drona militară din Armata Britanică ce ar putea ajunge să fie produsă în România pentru Armata Română
Moldovean, culegător de crabi în Marea Barents: Anul trecut, din cauza pandemiei în loc de 4-5 săptămâni am stat 7 luni pe mare / În martie 2020 au fost -40 de grade. Normalul e de -20 sau -30 de grade
2. Se impune marirea pretului la energie
3. Se ia transportul care conteaza (CFR va fi unicul mod de transport in 10 ani) si apoi se creste pretul aberant.
4.Se cumpara prin artificii tot pamantul.
In final tara colonie, nu mai are dreptul la nimic, totul este al strainilor, vandut gratie coruptiei clasei conducatoare a tarii colonie respective (bulgaria, romania)