Raport ANRE: Numarul de certificate verzi acordate producatorilor de energie regenerabila va fi redus

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Vineri, 29 martie 2013, 15:07 Economie | Energie


​Autoritatea Natională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a realizat un raport cu privire la analiza de supracompensare a sistemului de sprijin pe 2012 a producatorilor de energie regenerabila prin certificate verzi. In urma analizei cost-beneficiu, a rezultat ca pentru a nu se ajunge la supracompensare, numarul de certificate verzi trebuie reduse. Cea mai mare reducere va fi la energia solara. Vezi in text cate certificate verzi (CV) vor primi producatorii pentru fiecare MWh de energie produsa din surse regenerabile.

"Mecanismul de revizuire a numărului de certificate rezultat în urma analizei de supracompensare se bazează pe recalcularea anuală, pe durata de aplicare a schemei de sprijin, a numărului de certificate verzi/MWh astfel încât rata internă de rentabilitate (RIR) pentru fiecare tehnologie, pentru noii intraţi, la nivel agregat, să fie egală cu valoarea RIR de referinţă rezultată din analiza cost-beneficiu stabilită la autorizarea sistemului de promovare. În cazul în care se evidenţiază o tendinţă de creştere a ratei interne de rentabilitate cu mai mult de 10% faţă de nivelul de referinţă Guvernul ar urma să reducă numărul de certificate verzi pentru tehnologia respectivă", sustine ANRE intr-un comunicat.

Potrivit ANRE, din analiza cost-beneficiu cu actualizare efectuată la nivel agregat pentru fiecare categorie de tehnologie de producere a energiei regenerabile, cu luarea în considerare a indicatorilor rezultaţi din medierea costurilor şi conform capacităţilor prognozate a fi puse în funcţiune, a rezultat că pentru a nu se ajunge la supracompensare, numărul de certificate verzi acordate ar trebui să fie următorul:

 • Pentru energia eoliana produsa in instalatii noi, numarul de certificate verzi scade de la 2 la 1,5 CV pentru fiecare MWh
 • Pentru energia eoliana produsa in instalatii reutilizate, numarul scade de la 2 la 1,3 CV /MWh
 • Pentru energia produsa in centrale hidro cu o capacitate mai mica de 10 MW, numarul de certificate verzi scade de la 3 la 2,3/MWh
 • Pentru energia solara, numarul de certificate verzi scade de la 6 la 3/MWh.

Raportul cu privire la analiza de supracompensare a sistemului de promovare prin certificate verzi a energiei din surse regenerabile de energie pentru anul 2012, va fi publicat pe site-ul ANRE pe 29 martie.
    
Reducerea numărului de certificate verzi, aşa cum rezultă din concluziile Raportului de monitorizare, urmează a fi aplicată pe bază de Hotărâre de Guvern, în conformitate cu prevederile legale.

Numarul certificatelor scade, insa pe de alta parte, creste valoarea lor in urma unei indexari care se face anual. Reamintim ca ANRE a publicat in Monitorul Oficial un ordin privind indexarea valorii certificatelor verzi de  care beneficiaza producatorii de energie regenerabila. Astfel, valoarea minima a unui certificat verde a crescut de la 28,1 euro la 28,8 euro, iar valoarea  maxima a crescut de la 57,3 euro la 58,8 euro. Aceasta ajustare se face anual in baza Legii 220/2008.

Legea 220 prevede initial o valoare minima de tranzactionare de 27 euro/certificat si o valoare maxima de tranzactionare de 55 euro/certificat. Insa, aceeasi  lege permite ajustarea anuala a pretului in raport cu indicele mediu de inflatie calculat la nivelul UE 27 de catre EUROSTAT. Pentru 2012, valoarea minima pe certificat a crescut la 28,1 euro, iar cea maxima la 57,3 euro. Pentru 2013, a fost stabilita o valoare minima de 28,8 euro si o valoare maxima de 58,8 euro. Trebuie precizat in Romania certificatele se tranzactioneaza la valoarea maxima. Anul trecut, pretul mediu de tranzactionare a certificatelor verzi a fost foarte aproape de valoarea maxima.

La inceputul acestui an, impactul asupra facturii a fost de 10%. Amintind acest aspect, ministrul delegat pentru energie a afirmat ca este necesara reducerea schemei de sprijin pentru regenerabile. "Trebuie sa fie o modificare a schemei echitabila pentru toata lumea. Astfel, nu vom modifica pretul minim al certificatelor verzi, dar nu mai putem sustine tariful maxim de 55 de euro pe certificat pentru ca anul acesta ajungem la un total de circa 500 milioane de euro ­ contravaloarea acestor certificate, care se va regasi in facturile tuturor consumatorilor. Noi nu suntem o tara atat de bogata ca sa sustinem asemenea subventii. Cu tot respectul pentru investitiile in acest tip de energie curata, dar acesti investitori trebuie sa inteleaga ca, asa cum s-a intamplat si urmeaza sa se intample in multe state europene, si schema noastra trebuie ajustata intr-un mod echitabil”, a spus Nita intr-un interviu acordat ziarului Bursa.

Precizam ca producatorii din Romania beneficiaza de cea mai generoasa schema de sprijin din UE. Nita a vorbit despre reducerea schemei de sprijin inca din momentul numirii sale in actuala functie. Motivul ar fi impactul prea mare asupra facturilor la energie. Doar in luna ianuarie, influenta a fost de circa 10%.

Legislatia sprijina proiectele in energii regenerabile prin sistemul certificatelor verzi, care permite investitorilor recuperarea investitiilor.  Certificatele verzi sunt acordate pentru energia electrica produsa din surse regenerabile si livrate consumatorilor.

Practic, producatorii de energie regenerabila primesc un sprijin sub forma de certificate verzi (CV) in functie de tehnologia folosita. Insa, stimulentele   acordate pentru investitiile in energia verde vor fi suportate de toti consumatorii de electricitate. Furnizorii sunt obligati, prin lege, sa cumpere aceste   certificate verzi care mai departe se regasesc in pretul la consumatorul final. Tranzactionarea certificatelor verzi este independenta de tranzactionarea   energiei electrice, care se realizeaza prin mecanisme de piata, pe piata de energie electrica. Prin aceasta schema de sprijin consumatorii finali suporta,   prin pretul majorat al energiei electrice, acoperirea costurilor suplimentare de productie ale producatorilor de energie electrica din surse regenerabile de  energie.

In urma aplicarii acestei scheme de sprijin, sectorul regenerabilelor a inceput sa se dezvolte puternic. La ora actuala, s-a ajuns la o capacitate instalata de circa 2.000 MW in centrale eoliene si circa 50 MW unitati fotovoltaice si cam tot atat in centrale pe biomasa.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8798 vizualizari

 • +1 (3 voturi)    
  Si totusi (Vineri, 29 martie 2013, 15:20)

  Euunul [utilizator]

  Capacitatile industriale se inchid (Oltchim, Mechel) sau isi reduc activitatea - mare parte din celelalte prin urmare consumul se reduce deci cine mai polueaza.....? Certificatele verzi (ca si fondurile europene) au fost introduse pentru o economie care produce/creste puternic numai ca acum s eintampla invers....
  Bun se reduc nr de certificte - dar de ce trebuie garantat un nivel minim de plata al acestor certificate si nu se lasa piata la liber - producatorii ori sa ramana cu aceste certificate ori sa primeasca ...10 eur...
  • 0 (4 voturi)    
   JAF NATIONAL - Eolienele arunca apa peste baraje! (Vineri, 29 martie 2013, 16:17)

   dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui Euunul

   Hidrocentralele, furnizoare de cea mai ieftina energie sunt obligate sa arunce apa peste baraj ca sa dea prioritate energiei eoliene, cea mai scumpa.

   Se poate vedea pe situl Transelectrica:

   http://www.transelectrica.ro/openflash/grafic.php

   cum, pentru a mentine productia de energie electrica fixa, deoarece consumul este aproximativ constant, hidrocentralele isi maresc sau isi scad productia in functie de cum bate vintul.

   Daca vintul sufla puternic atunci Hidroelectrica isi micsoreaza productia la minim, energia ieftina produsa de aceasta fiind inlocuita de cea scumpa generata de turbinele eoliene.

   CIND BATE VINTUL IN ROMANIA SE PRODUCE ENERGIE SCUMPA! Vintul este principalul dusman al buzunarului consumatorului de electricitate.
   • 0 (4 voturi)    
    hahaha! (Vineri, 29 martie 2013, 16:44)

    Heruvim [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

    ce gluma buna ai facut. internautul lui peste. nu arunca nimeni apa peste baraje pentru un singur motiv: de 15 ani de zile nu au mai fost pline lacurile de acumulare. eolienele iti salveaza tie apa de baut mai muppets.
    • +2 (2 voturi)    
     Cât zici că ai primit? (Vineri, 29 martie 2013, 17:55)

     TimantiusRaptor [utilizator] i-a raspuns lui Heruvim

     Furăciune de la buget = certificat verde, adică...?
    • 0 (2 voturi)    
     Eolienele nu salveaza nici o apa de baut! (Vineri, 29 martie 2013, 18:03)

     dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui Heruvim

     Apa de baut = si curent electric produs pentru pomparea sa in locuinte

     Curentul electric consumat ca apa de baut sa fie pompata in case si blocuri este obtinut din caderea acesteia in turbinele hidrocentralelor.

     Daca tii turbinele hidroelectrice oprite, ca sa dai prioritate celor eoliene, atunci apa potabila este pompata la costuri mari de curentul produs de vint si in consecinta platesti mai mult ca sa bei si sa te speli.
     • -3 (3 voturi)    
      Zau? (Vineri, 29 martie 2013, 19:03)

      Chianti [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

      Nu stiam hidro este cea mai ieftina energie, parca trebuia sa puneti la socoteala si taxa pe apa. Pretutindeni in ordinea normala de merit, eolianul si solarul vin in fata hidro.

      Apoi nu inteleg cum va opreste eolianele sa produceti, mai ales ca productia lor este mai mare noaptea. Ah, vreti sa produceti in banda? Sau nu va lasa guvernul sa-i scoateti din merit pe Oltenia si cea mai ramas din Hunedoara?

      Veniti toti sa va lamentati. Vedeti dom'le ca e piata libera, poate visati ca sunteti pe vremea lui DIP...
   • +1 (1 vot)    
    Si de ce (Vineri, 29 martie 2013, 22:27)

    urmaritu [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

    platesc cetatenii energia verde ? Pt ca fiecare cetatean plateste pe facture cea mai scumpa energie ! Avem cele mai mari salarii din lume si nu stim noi ?!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by