STIRE RECTIFICATA Un ordin al Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie permite exporturile de gaze

de Claudia Pirvoiu, Cristian Pantazi     HotNews.ro
Vineri, 29 martie 2013, 19:31 Economie | Energie


Un ordin al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei publicat, vineri, in Monitorul Oficial, permite exporturile de gaze. Practic, vor putea fi realizate exporturi prin conductele de interconectare cu Ungaria si Bulgaria, dar si prin viitoarea conducta spre Republica Moldova (Iasi-Ungheni).
Precizare: in versiunea initiala a articolului se arata eronat ca exporturile catre R. Moldova. Am operat corectura necesara


Noul ordin al ANRE reglementeaza valorificarea cantitatilor de gaze naturale pe piata interna si modalitatea de stabilire/avizare a structurilor amestecului  de gaze naturale. Potrivit ordinului, termenul de "amestec intern/import" inseamna "amestec de gaze constituit din cantitati de gaze naturale din productia  interna curenta/inmagazinare si de gaze naturale achizitionate din import sau din alte state din spatiul comunitar curente/inmagazinare".

In acelasi ordin se arata ca pentru determinarea structurilor lunare de amestec, pana in data de 10 ale lunii anterioare lunii de livrare, producatorii,  furnizorii, operatorii de distributie, operatorii de inmagazinare, operatorul de transport si de sistem, precum si clientii eligibili au obligatia de a  transmite Transgaz diverse informatii. In privinta producatorilor si furnizorilor de gaze, exista obligatia transmiterii informatiilor legate de cantitatile  de gaze naturale din productia interna destinate comercializarii in alte state din spatiul comunitar.

Conducta de interconectare Ungheni-Iasi va avea o capacitate de transport de 1,5 miliarde de metri cubi pe an. In urma cu doi ani, aflat intr-o vizita in Romania, ministrul moldovean a declarat ca Moldova doreste sa inlocuiasca intre 15% si 30% din importurile din Rusia cu gaze care provin din surse alternative. In acest fel poate fi redusa dependenta de gazele rusesti. De aceea, Moldova urmareste cu mare interes proiectele in care este Romania implicata, precum Nabucco.

Importanta conductei Iasi-Ungheni pentru R. Moldova

Pentru R. Moldova acest proiect este foarte important fiind o solutie pentru reducerea dependentei de gazele rusesti. Conducta de interconectare Ungheni-Iasi ar avea o capacitate de transport de 1,5 miliarde de metri cubi pe an. In urma cu doi ani, aflat intr-o vizita in Romania, ministrul moldovean a declarat ca Moldova doreste sa inlocuiasca intre 15% si 30% din importurile din Rusia cu gaze care provin din surse alternative. In acest fel poate fi redusa dependenta de gazele rusesti. De aceea, Moldova urmareste cu mare interes proiectele in care este Romania implicata, precum Nabucco.

La sfarsitul lunii mai 2012, Guvernul a aprobat o hotarare privind indicatorii tehnico-economici ai conductei de gaze Ungheni-Iasi. Acesta este un proiect inclus in Protocolul de colaborare moldo-roman din 24 mai 2010. Dupa finalizarea gazoductului Ungheni-Iasi, o mare parte din necesarul de gaze din Republica Moldova ar putea fi acoperita cu importurile din Romania, a declarat, anul trecut, Valeriu Lazar, pe atunci viceprim-ministru si ministru al economiei din R. Moldova.

Gazoductul Ungheni-Iasi este un proiect cu o sustinere financiara din partea Uniunii Europene in cadrul Programului de cooperare transfrontaliera Moldova-Romania. Conform prevederilor, in realizarea proiectului sunt implicate companiile Transgaz (Romania) si Moldovagaz (Republica Moldova).

Si conductele Arad-Szeged si Giurgiu-Ruse sunt in stadiu de proiect, iar constructia lor a tot fost amanata, desi ar fi trebuit finalizate inca de anul trecut.

In noiembrie 2012, Comisia Europeana a demarat o noua procedura de infringement impotriva Romaniei, motivul fiind interdictiile impuse de autoritatile statului asupra exporturilor de gaze. Legislatia europeana obliga statele membre sa asigure transportul de gaze prin conductele de interconectare in ambele directii, si in sensul de import, dar si de export, motivul fiind sporirea securitatii  aprovizionarii. Potrivit Regulamentului european 994/2010, din 2013, toate conductele de interconectare din Romania vor trebui sa asigure si "fluxul invers", ceea ce inseamna  permiterea exporturilor de gaze.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4155 vizualizari

 • -9 (15 voturi)    
  Iar dăm pomană ? (Vineri, 29 martie 2013, 19:45)

  Krokodilul Chichiricios [utilizator]

  Frații moldoveni să-și CUMPERE energia la prețul pieții. Și gazele. Și tot ce vor.
  • -6 (12 voturi)    
   Daca proiectul e foarte important... (Vineri, 29 martie 2013, 20:35)

   TheRealGicaContra [utilizator] i-a raspuns lui Krokodilul Chichiricios

   ...pentru moldoveni, sa-l finanteze moldovenii. Nu inteleg de ce ar trebui sa bagam noi bani in asa ceva, mai ales la loialitatea dovedita de moldoveni fata de Romania (vezi alegerile interne). Moldovenii ne iubesc si se declara romani doar pt pasaportul care le faciliteaza accesul in UE. Dar niciun ajutor "fratesc" nu se refuza!
   • +3 (7 voturi)    
    :) (Vineri, 29 martie 2013, 20:51)

    Analfabet [utilizator] i-a raspuns lui TheRealGicaContra

    ce treaba au alegerile? poate eu consider ca au votat mai bine decat tine si ca sunt mai loiali tarii decat tine.
    • -1 (5 voturi)    
     Ce consideri tu nu prea conteaza! (Vineri, 29 martie 2013, 23:16)

     TheRealGicaContra [utilizator] i-a raspuns lui Analfabet

     Faptele vorbesc! Momentul unei posibile alipiri a Basarabiei a fost ratat pe vremea lui Iliescu Imparat. Patrioti ca Vieru sau Teodorovici nu mai sunt, rusofilii sunt mai multi ca niciodata! Ar trebui ca si Romania sa-si reevalueze relatia cu Moldova. In momentul acesta "dragostea frateasca" a moldovenilor este direct proportionala cu ajutoarele primite de la noi! Pana la urma se adevereste ca cel mai bun vecin al Romaniei este Marea Neagra!
   • +1 (3 voturi)    
    Din text rezulta... (Vineri, 29 martie 2013, 21:43)

    Mihail_AD [utilizator] i-a raspuns lui TheRealGicaContra

    ..ca sunt implicate cel putin doua firme, dintre care una este Moldovagaz. Inteleg ca fiecare parte s-a angajat in proiect.
  • +3 (7 voturi)    
   foarte bine (Vineri, 29 martie 2013, 21:04)

   sucaa [utilizator] i-a raspuns lui Krokodilul Chichiricios

   suntem nationalisti cand e vorba de unguri sau cad o pustioaica isi pune tricolorul pe cap dar cand e vorba de fratii nostri romani ii dam pe gratis la rusi.
   bravo, romani adevarati... scarba, atat am pt voi...
   • -1 (3 voturi)    
    ... (Sâmbătă, 30 martie 2013, 2:01)

    Krokodilul Chichiricios [utilizator] i-a raspuns lui sucaa

    Și apropo, ceartă-te cu românii adevărați. Eu sunt adevărat când vine vorba de banul meu, fie dus la unguri sau la moldoveni. Atâta doar că ungurii îmi dau vin de Tokay pe el, moldovenii ne dau cu tifla. Din 1990 și până azi cu ce le-am dat de pomană deveneam o națiune cel puțin la fel de bogată ca Portugalia....
  • +4 (4 voturi)    
   Desi nu se mentioneaza in text... (Vineri, 29 martie 2013, 21:36)

   Mihail_AD [utilizator] i-a raspuns lui Krokodilul Chichiricios

   ...nu cred ca planul era ca prin conducta sa circule gaze gratis. Acordul ar trebui respectat. Dincolo de speculatiile rusesti, legaturile cu vecinul cu care avem cele mai multe in comun ar trebui pastrate si imbunatatite
  • +6 (6 voturi)    
   luciiciu@gmail.com (Vineri, 29 martie 2013, 23:03)

   lucadd [utilizator] i-a raspuns lui Krokodilul Chichiricios

   Krokodilul Chichiricios

   esti complet off topic stimabile...de cand exportul este sinonim de gratuitate ? ei cumparau gazele alea si nu erau complet dependenti de rusi... dar acu cu mentalitati ca ale tale...
   • -1 (5 voturi)    
    Hai ca m-ai facut sa rad! (Sâmbătă, 30 martie 2013, 0:08)

    TheRealGicaContra [utilizator] i-a raspuns lui lucadd

    Chiar crezi ca vom face profit cu Moldova? In cel mai fericit caz ne vor oferi ceva in contra-partida. Uite si un fragment dintrun alt articol Hotnews: "Presedintele Traian Basescu a semnat, joi 19 aprilie 2012, Decretul pentru promulgarea Legii privind ratificarea celui celui de-al doilea Protocol Aditional intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova la Acordul referitor la ajutorul financiar nerambursabil pentru Chisinau.Cel de-al doilea Protocol Aditional la Acordul dintre Romania si Republica Moldova, semnat la Bucuresti, la 10 august 2011, si la Chisinau, la 16 august 2011, a fost adoptat de Senat, ca for decizional, la 2 aprilie.Acordul se refera la implementarea programului de asistenta tehnica si financiara in baza unui ajutor financiar nerambursabil in valoare de 100 milioane de euro acordat de Romania Republicii Moldova, semnat la Bucuresti la 27 aprilie 2010." Chiar ne dau banii afara din casa? E vorba totusi de 100 MILIOANE EURO!!!
 • +12 (14 voturi)    
  gaze pt cei mici (Vineri, 29 martie 2013, 20:06)

  yoko ono [utilizator]

  Are grija USeLeul de Republica Moldova .. ca doar nu o fi de capul ei.
  Cum adica sa nu depinda de Rusia ??
  Nu le da posibilitatea de a avea gaze dinspre Romania si le da un branci catre Rusia .. c-asa-i in tenis.

  Iliescu nu doarme si nu va muri niciodata. Ne va ingropa pe toti.
 • +5 (9 voturi)    
  Liberalizarea exporturile dar nu pentru "catei" (Vineri, 29 martie 2013, 20:12)

  alex1234 [utilizator]

  Liberalizarea exporturile dar nu pentru "catei"

  si nici pentru consumul intern la preturi rezonabile....
 • -1 (5 voturi)    
  Nu stiu (Vineri, 29 martie 2013, 22:08)

  urmaritu [utilizator]

  De ce votati negativ pentru niste evidente ! Sau asa v-ati obisnuit ? Republica Moldova ramane aproape de moscova, ce este un secret ? Si politicienii la fel !
 • 0 (2 voturi)    
  Ce Nu va este clar? (Sâmbătă, 30 martie 2013, 1:33)

  alex1234 [utilizator]

  1. OMV firma Austriaco-Germana a cumparat pe nimic Petrolul si Gazul Tarii in cardasie cu Infractorul Nastase

  2. OMV firma Austriaco-Germana in proprietate Austriaco-Germana vrea ca petrolul si gazul romanesc sa curga gratuit (pentru ei) spre Austria si Germania


  3. Guvernul Ne-Romanesc a lui Ponta (zic Ne-Romanesc pentru ca este Ne-Romanesc sa ignori al Doilea Stat Romanesc (Republica Moldova) si sa-l tai de pe lista de export de gaze mai ales cand stii ca e ocupat de Aramata a 14-a si cand stii ca depinde de gazul Rusesc) face pe plac celor de la OMV care vor sa exporte Gazul si Petrolul Romanesc gratuit catre tarile lor: Austria si Germania....
  • +2 (2 voturi)    
   Teligență în chiloței... (Sâmbătă, 30 martie 2013, 14:40)

   Krokodilul Chichiricios [utilizator] i-a raspuns lui alex1234

   Dacă OMV a cumpărat petrolul, el e stăpnul petrolului și face ce vrea mușchii lui cu el. Petrolul ăla- ca să pricepi bine la sărăcia minții tale- nu mai există pentru România. Și nici gazul.
   Nu există al Doilea stat Românesc ci ca să vezi, țara moldovenilor. Care merită să reintre în URSS că acolo le place și lui Roșca, și lui Filat și tuturor hoților de fac politică.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by