Premierul Victor Ponta a afirmat vineri seara ca se pronunta in favoarea autorizarii explorarii gazelor de sist si, daca se va dovedi ca acestea pot fi extrase in conditii sigure mediu, va sustine si exploatarea acestei rezerve.

"Eu sunt pentru explorari si, daca se va descoperi ca Romania poate exploata gaze de sist in conditii sigure de mediu, voi fi in favoare. Nu vreau sa mai importam gaze din Rusia, la pretul actual, si nu vreau sa mai fim dependenti de importuri", a spus acesta, intr-un interviu televizat la Antena 3.

El a subliniat ca explorarea in acest domeniu "nu se poate mai repede de 5 ani" si nu are niciun efect asupra mediului.

"Daca se vor da licente de exploatare, se va face doar cu respectarea standardelor americane si europene de mediu", a subliniat acesta, adaugand: "Este foarte important sa nu mai fim dependenti energetic".

Victor Ponta a subliniat ca problema pretului la gaze naturale este "una fundamentala", atat pentru populatie cat si pentru industrie care, in lipsa unui pret redus risca sa devina necompetitiva.

Primul ministru a citat ca exemplu cazul companiei VoestAlpine, care a ales statul Texas, Statele Unite, pentru a construi o otelarie in valoare de 550 milioane euro, atrasa de pretul mic al energiei, pe fondul boomului industriei gazelor de sist, dupa ce in 2008 semnase un memorandum cu guvernele Romaniei si Bulgariei pentru construirea unui combinat siderurgic in Zona Marii Negre.

Intrebat cum comenteaza "opozitia populatiei" fata de exploatarea gazelor de sist, Victor Ponta a afirmat ca este vorba doar de "unele ecologiste, altele religioase, o combinatie extrem de intersanta".

"Daca vom avea gaze din Romania la un sfert din cele importate din Rusia va fi un lucru extraordinar", a concluzionat primul ministru.