Oferta publica secundara pentru 15% din actiunile Transgaz se va desfasura la un pret minim de 171 lei/titlu si un pret maximd de 230 lei/titlu. Perioada ofertei este intre 4 aprilie si 16 aprilie, in 9 zile lucratoare. Practic, oferta incepe joi, 4 aprilie, la doua o zi dupa ce Guvernul a aprobat strategia de vanzare. Vor avea loc trei transe de subscrieri: cea a a subscrierilor mici de pana la 1.000 actiuni, cea a subscrierilor mari de peste 1.000 de actiuni si cea a investitorilor institutionali.

Data alocarii este de 17 aprilie, data tranzactionarii propriu-zise va avea loc pe 22 aprilie, iar cea a decontarii pe 25 aprilie.

"Sindicatul de Intermediere anunta aprobarea de catre Guvernul Romaniei a intervalului pretului de subscriere in cadrul ofertei publice secundare avand ca obiect actiuni Transgaz si aprobarea de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (“CNVM“) a Prospectului ofertei publice secundare pentru vanzarea a 15% din numarul total de actiuni (respectiv un numar de 1.766.077 actiuni) emise de Societatea Nationala de Transport al Gazelor Naturale Transgaz S.A. Medias (“Transgaz”). Oferta incepe maine, 4 aprilie 2013 si va dura 9 zile lucratoare, respectiv pana la data de 16 aprilie 2013 (inclusiv)", se arata intr-un comunicat al sindicatului.

Conditii de subscriere

  • Oferta include trei transe de subscriere, respectiv transa destinata investitorilor institutionali (reprezentand 85% din actiunile oferite, cu posibilitatea de modificare a acestui nivel), transa destinata subscrierilor mari (reprezentand 8% din actiunile oferite cu posibilitatea de modificare a acestui nivel) si tranşa subscrierilor mici (reprezentand 7% din actiunile oferite cu posibilitatea de modificare a acestui nivel).
  • In tranşa investitorilor institutionali vor subscrie institutii de credit, firme de investitii, organisme de plasament colectiv, societati de administrare a investitiilor, societati de asigurare, fonduri de pensii si societati de administrare a fondurilor de pensii, traderi, companii fiduciare.
  • Investitorii institutionali pot subscrie orice numar de actiuni Transgaz la un pret cuprins in intervalul pretului de subscriere, respectiv 171 RON/actiune - 230 RON/actiune (inclusiv capetele intervalului).
  • Pretul de vanzare a actiunilor catre investitorii institutionali va fi egal cu cel mai mare pret la care transa investitorilor institutionali este subscrisa 150% sau, daca un astfel de pret nu exista, pretul de vanzare pentru aceasta transa va fi egal cu pretul la care transa investitorilor institutionali este subscrisa la nivelul de subscriere imediat inferior celui de 150%, dupa caz. In cazul in care transa investitorilor institutionali este subscrisa la un nivel mai mic de 150%, pretul de vanzare al actiunilor catre investitorii institutionali va fi egal cu cel mai mic pret de subscriere inregistrat in transa investitorilor institutionali.
  • Actiunile vor fi alocate investitorilor institutionali pe baza unor criterii de alocare calitativa intre care se numara feedback de calitate in timpul procesului de pre-marketing, subscrieri efectuate in primele zile ale ofertei, orizontul investitional al investitorilor, subscrieri efectuate la un pret de subscriere cat mai apropiat de cel mai mare pret de subscriere, subscrierea unui numar mare de actiuni.
  • Tranşa subscrierilor mari se adreseaza investitorilor, alţii decat cei instituţionali, care  subscriu un numar de minimum 1.001 actiuni la pretul de 230 RON/actiune. Pretul la care se vand actiunile in cadrul Transei Subscrierilor Mari va fi egal cu pretul la care se vand actiunile catre investitorii institutionali. Alocarea in cadrul Transei Subscrierilor Mari va fi pro-rata.
  • Transa subscrierilor mici se adreseaza investitorilor, alţii decat cei instituţionali, care subscriu orice numar de actiuni cuprins intre 10 actiuni si 1.000 (inclusiv) la pretul de 230 RON/actiune.
  • Investitorii care subscriu actiuni in cadrul transei subscrierilor mici vor beneficia de un discount la pretul de vanzare fata de pretul la care se vand actiunile catre investitorii institutionali. Astfel, investitorii care subscriu actiuni in cadrul transei subscrierilor mici in primele trei zile lucratoare ale ofertei vor primi un discount de 5%, iar cei care subscriu incepand cu cea de-a patra zi lucratoare din cadrul ofertei vor primi un discount de 3% fata de pretul de vanzare al actiunilor catre investitorii institutionali. Alocarea in cadrul transei subscrierilor mici va fi de asemenea pro-rata.

Guvernul a aprobat miercuri vanzarea unui pachet de 15% din actiunile Transgaz. Cele 15% reprezinta un pachet suplimentar de actiuni care vor fi vandute pe bursa. Transgaz s-a listat pe bursa in urma cu cinci ani cand a fost vandut un pachet de 10%. Dupa vanzarea actiunilor pe bursa, compania va fi transferata la Ministerul Finantelor de la Ministerul Economiei.

Oferta publica secundara pentru vanzarea unui pachet de 15% din Transgaz trebuia sa lansata in luna octombrie 2012, insa a fost amanata pentru aprilie 2013, conform angajamentelor luate in fata FMI. Oferta a fost intermediata de consortiul de intermediere constituit din Raiffeisen Capital& Investment, Wood&Company Financial Services si BT Securities.