Intervalul de pret pentru actiunile Transgaz a fost stabilit intre 171 si 230 lei/titlu

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Miercuri, 3 aprilie 2013, 18:13 Economie | Energie


Oferta publica secundara pentru 15% din actiunile Transgaz se va desfasura la un pret minim de 171 lei/titlu si un pret maximd de 230 lei/titlu. Perioada ofertei este intre 4 aprilie si 16 aprilie, in 9 zile lucratoare. Practic, oferta incepe joi, 4 aprilie, la doua o zi dupa ce Guvernul a aprobat strategia de vanzare. Vor avea loc trei transe de subscrieri: cea a a subscrierilor mici de pana la 1.000 actiuni, cea a subscrierilor mari de peste 1.000 de actiuni si cea a investitorilor institutionali.

Data alocarii este de 17 aprilie, data tranzactionarii propriu-zise va avea loc pe 22 aprilie, iar cea a decontarii pe 25 aprilie.

"Sindicatul de Intermediere anunta aprobarea de catre Guvernul Romaniei a intervalului pretului de subscriere in cadrul ofertei publice secundare avand ca obiect actiuni Transgaz si aprobarea de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (“CNVM“) a Prospectului ofertei publice secundare pentru vanzarea a 15% din numarul total de actiuni (respectiv un numar de 1.766.077 actiuni) emise de Societatea Nationala de Transport al Gazelor Naturale Transgaz S.A. Medias (“Transgaz”). Oferta incepe maine, 4 aprilie 2013 si va dura 9 zile lucratoare, respectiv pana la data de 16 aprilie 2013 (inclusiv)", se arata intr-un comunicat al sindicatului.

Conditii de subscriere

 • Oferta include trei transe de subscriere, respectiv transa destinata investitorilor institutionali (reprezentand 85% din actiunile oferite, cu posibilitatea de modificare a acestui nivel), transa destinata subscrierilor mari (reprezentand 8% din actiunile oferite cu posibilitatea de modificare a acestui nivel) si tranşa subscrierilor mici (reprezentand 7% din actiunile oferite cu posibilitatea de modificare a acestui nivel).
 • In tranşa investitorilor institutionali vor subscrie institutii de credit, firme de investitii, organisme de plasament colectiv, societati de administrare a investitiilor, societati de asigurare, fonduri de pensii si societati de administrare a fondurilor de pensii, traderi, companii fiduciare.
 • Investitorii institutionali pot subscrie orice numar de actiuni Transgaz la un pret cuprins in intervalul pretului de subscriere, respectiv 171 RON/actiune - 230 RON/actiune (inclusiv capetele intervalului).
 • Pretul de vanzare a actiunilor catre investitorii institutionali va fi egal cu cel mai mare pret la care transa investitorilor institutionali este subscrisa 150% sau, daca un astfel de pret nu exista, pretul de vanzare pentru aceasta transa va fi egal cu pretul la care transa investitorilor institutionali este subscrisa la nivelul de subscriere imediat inferior celui de 150%, dupa caz. In cazul in care transa investitorilor institutionali este subscrisa la un nivel mai mic de 150%, pretul de vanzare al actiunilor catre investitorii institutionali va fi egal cu cel mai mic pret de subscriere inregistrat in transa investitorilor institutionali.
 • Actiunile vor fi alocate investitorilor institutionali pe baza unor criterii de alocare calitativa intre care se numara feedback de calitate in timpul procesului de pre-marketing, subscrieri efectuate in primele zile ale ofertei, orizontul investitional al investitorilor, subscrieri efectuate la un pret de subscriere cat mai apropiat de cel mai mare pret de subscriere, subscrierea unui numar mare de actiuni.
 • Tranşa subscrierilor mari se adreseaza investitorilor, alţii decat cei instituţionali, care  subscriu un numar de minimum 1.001 actiuni la pretul de 230 RON/actiune. Pretul la care se vand actiunile in cadrul Transei Subscrierilor Mari va fi egal cu pretul la care se vand actiunile catre investitorii institutionali. Alocarea in cadrul Transei Subscrierilor Mari va fi pro-rata.
 • Transa subscrierilor mici se adreseaza investitorilor, alţii decat cei instituţionali, care subscriu orice numar de actiuni cuprins intre 10 actiuni si 1.000 (inclusiv) la pretul de 230 RON/actiune.
 • Investitorii care subscriu actiuni in cadrul transei subscrierilor mici vor beneficia de un discount la pretul de vanzare fata de pretul la care se vand actiunile catre investitorii institutionali. Astfel, investitorii care subscriu actiuni in cadrul transei subscrierilor mici in primele trei zile lucratoare ale ofertei vor primi un discount de 5%, iar cei care subscriu incepand cu cea de-a patra zi lucratoare din cadrul ofertei vor primi un discount de 3% fata de pretul de vanzare al actiunilor catre investitorii institutionali. Alocarea in cadrul transei subscrierilor mici va fi de asemenea pro-rata.
Guvernul a aprobat miercuri vanzarea unui pachet de 15% din actiunile Transgaz. Cele 15% reprezinta un pachet suplimentar de actiuni care vor fi vandute pe bursa. Transgaz s-a listat pe bursa in urma cu cinci ani cand a fost vandut un pachet de 10%. Dupa vanzarea actiunilor pe bursa, compania va fi transferata la Ministerul Finantelor de la Ministerul Economiei.

Oferta publica secundara pentru vanzarea unui pachet de 15% din Transgaz trebuia sa lansata in luna octombrie 2012, insa a fost amanata pentru aprilie 2013, conform angajamentelor luate in fata FMI. Oferta a fost intermediata de consortiul de intermediere constituit din Raiffeisen Capital& Investment, Wood&Company Financial Services si BT Securities.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1499 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  Inca o vanzare pe nimic a avutiei Tarii (Joi, 4 aprilie 2013, 10:25)

  alex1234 [utilizator]

  1. Inca o vanzare pe nimic a avutiei Tarii
  De ce se vinde o Companie Profitabila?

  "Transgaz, profit de 73,9 milioane de euro in 2012"

  (sursa: http://www.9am.ro/stiri/Business/240620/transgaz-profit-de-73-9-milioane-de-euro-in-2012.html)

  2. Ca asa cere FMI-ul! (vezi scrisoare de intentie)

  3. De ce cere FMI-ul?
  Pai de ce sa nu ia profitul Fondurile Americane de Investitii in locul Statului Roman ?

  4. Statul va pierde procentul Majoritar.
  la Transgaz
  58,69% -15% cat vinde azi = 43.69%
  ca de altfel la toate Companiile energetice ale Tarii.

  5. Bibliografie
  "Transelectrica şi Transgaz, care operează reţelele naţionale de transport gaze şi electricitate, sunt printre cele mai mari companii de stat.

  Transelectrica este controlată de Ministerul Economiei, care deţine un pachet de 58,69%, alţi acţionari importanţi fiind Fondul Proprietatea (13,5%) şi SIF Oltenia (6,3%).

  Transgaz are un capital social de 117,7 milioane lei, divizat în 11,7 milioane de acţiuni cu o valoare nominală de 10 de lei. Ministerul Economiei controlează 73,51% din titluri, Fondul Proprietatea are 15%, iar restul acţiunilor sunt în portofoliile altor investitori.

  Guvernul a promis FMI că va derula oferte publice secundare, până la sfârşitul anului 2012, pentru Transelectrica (15% din acţiuni) şi Transgaz (15% din acţiuni). Oferta Transelectrica s-a încheiat cu succes la finele lunii martie a anului trecut,"

  (sursa: http://www.zf.ro/companii/transgaz-si-transelectrica-trec-la-finante-transferul-este-pregatit-in-proportie-de-80-10667347)

  6. E bine asa ? Sa vindem retelele nationale transport gaze si electricitat, retele ultraprofitabile pentru Stat si
  importante pentru siguranta Nationala?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță
Prin „Queen’s Gambit” Netflix ne arată că geniile sunt banale până când ajung subiecte de serial

Cursă contra-cronometru pentru România să cheltuiască cele 30 de miliarde de euro din planul de redresare. Comisarul European pe Transporturi: „Ultimele plăți se pot face în 2026. După acel termen, lucrările trebuie finanțate din alte surse”

Trenuri de legendă și amintiri dintr-o epocă ce nu va mai reveni - Octavian Udriște: De locomotiva cu aburi trebuia să ai grijă ca de o ființă, avea mai mult suflet

VIDEO Drumul Expres DX12 Craiova - Pitești: Imagini din dronă cu tronsonul unde românii de la UMB lucrează în forță. „Deja pe 70 la sută se va ajunge în situația de a se putea turna asfalt”

​VIDEO. 25 de întrebări despre vaccinul anti-COVID-19 (3): Am 20 de ani și nu am fost niciodată bolnav, de ce ar trebui să mă vaccinez?

Povestea omului care a făcut prima fotografie acum aproape 200 de ani

Autostrada Sibiu - Pitești - Bătaie mare pe cel mai scump tronson licitat vreodată în România: 15 oferte depuse de la firme din Europa, Turcia și China / UPDATE: Care sunt constructorii

Lupta cu sistemul: Nicușor Dan a suspendat un funcționar care a dat aviz de defrișare pentru grădina unor case de pe Kiseleff, unde ar putea apărea blocuri de 4 etaje, și pe care primarul încearcă să o salveze de 10 ani

Investiții personale în criză. Andrei a investit de Black Friday, nu a cheltuit. N-are acasă un Turbion în miniatură, dar gândește pe termen lung

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by