Ministrul delegat pentru energie, Constantin Nita, ar putea avea propriul sau minister, daca Executivul va aproba un proiect in acest sens. Potrivit unor surse guvernamentale, acest proiect se afla deocamdata in faza de concept. Astfel, actualul Departament pentru Energie pe care il conduce Constantin Nita ar putea se transforme in Ministerul Energiei. "Nu comentez!", a spus Nita intrebat daca se va infiinta acest minister. Crearea Departamentului pentru Energie a fost primul pas pentru infiintarea ministerului, mai spun sursele citate.

Reamintim ca Nita a parasit Ministerul Economiei si si-a mutat biroul in sediul Elcen Bucuresti. Astfel, isi desfasoara activitatea departe de Ministerul Economiei, condus de Varujan Vosganian. Nita si-a mutat, saptamanile trecute, biroul in sediul central al Electrocentrale Bucuresti (Elcen Bucuresti), chiar daca reprezentantii companiei s-au opus acestei decizii, la inceputul lunii martie, printr-un protest spontan. In birourile Elcen, Nita si-a creat propria structura, un "mini-minister" numit "Departamentul pentru Energie", fortand mutarea in noul sediu a tuturor persoanelor cu atributii in domeniul energetic. Angajatii de la Elcen Bucuresti au fost nevoiti sa-si mute birourile intr-o alta cladire a companiei.rgiei.

Ministrul delegat pentru energiei, Constantin Nita, se ocupa, potrivit legii, de coordonarea activitatilor din domeniul energiei in cadrul Ministerului Economiei, minister condus, tot potrivit legii, de Varujan Vosganian. Insa, Legea 71/2013 publicata recent in Monitorul Oficial prevede infiintarea in cadrul Ministerului Economiei a Departamentului pentru Energie, ca organ de specialitate, cu personalitate juridica. Legea permite ministrului delegat pentru energie sa-si creeze propriul departament pentru energie, o structura cu personalitate juridica pe care sa o conduca.

Departamentul se infiinteaza in urma reorganizarii Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI). Astfel, tot ce tine de energie, adica cea mai mare parte din OPSPI, s-a transferat la noua entitate juridica, in directa subordine a ministrului delegat.

Dupa aceste modificari, tot ceea ce tine se petrol, gaze si energie electrica a ajuns in noua structura. Astfel, Nita va putea avea mai multa influenta asupra unor companii precum Romgaz, Hidroelectrica (dupa ce va iesi din insolventa), Nuclearelectrica, Oltenia, Hunedoara, Electrica, Oil Terminal etc. Vor mai fi si companii importante la care statul detine pachete minoritare de actiuni, precum Petrom, Rompetrol, distribuitori de energie electrica si gaze. Transelectrica si Transgaz vor trece in subordinea Ministerului Finantelor, deoarece legislatia europeana nu permite ca transportatorii de energie sa aiba acelasi actionar ca si producatorii. In cadrul OPSPI vor mai ramane cateva companiile din industria de aparare (Romarm) si cateva societati cu probleme, precum Oltchim si Cuprumin.