Grupul rus Gazprom a fost evaluat la mai putin de 100 miliarde dolari, pentru prima data din 2009, temerile ca producatorul de gaze naturale este manageriat gresit provocand o scadere in nivelul actiunilor, transmite Bloomberg. Presedintele rus Vladimir Putin a cerut companiei in luna februarie sa isi imbunatateasca performantele si sa-si consolideze guvernanta corporativa iar analistii vorbesc despre schimbarea managementului Gazprom, ca fiind una dintre putinele solutii pentru redresarea companiei.

Certificatele la depozitar prin care sunt tranzactionate actiunile Gazprom in SUA au scazut cu 2,9% la New York, la inceputul saptamanii, la 8,25 dolari, reducand valoarea de piata a companiei la 97,7 miliarde de dolari, cel mai scazut nivel inregistrat din iulie 2009. La Moscova, titlurile Gazprom se tranzactioneaza la minimul ultimilor 4 ani.

Gazprom a pierdut aproximativ o treime din valoarea de piata in ultimul an, investitorii fiind descurajati de cresterea cheltuielilor, scaderea profitului si inrautatilrea perspectivelor privind dividendele.

Pe 21 februarie, presedintele rus Vladimir Putin a cerut companiei sa isi imbunatateasca performantele si sa-si consolideze guvernanta corporativa.

"Dividendele Gazprom au dezamagit - aceasta a fost insa doar cea mai recenta lovitura pentru investitori - si exista riscul de revizuire a contractelor pe care compania le are si de reducere a preturilor, lucru care ar provoca o scadere si mai mare a profitului net", a declarat pentru Bloomberg Alexei Kokin, analist specializat pe probleme de petrol si gaze naturale in cadrul companiei UralSib Financial Corp..

Potrivit analistului rus, "exista speranta ca managementul companiei va fi inlocuit, aceasta este singurul lucru care ar fi in masura sa redreseze valoarea actiunilor (Gazprom - n.red.)".

Criza financiara din Cipru a provocat neliniste in piete, a declarat purtatorul de cuvant al Gazprom, Serghei Kupriyanov, miercuri, pentru sursa citata. Kupriyanov a precizat ca in ultima saptamana nu au existat evenimente care sa implice compania si care sa justifice scaderea actiunilor.

Valoarea de piata a Gazprom pe bursa de la New York a atins recordul in luna mai a anului 2008, cand a ajuns la 369 miliarde de dolari.

Profitul net al Gazprom a scazut in 2012 cu 37%, la 556 miliarde ruble (17,8 miliarde de dolari), potrivit raportului financiar pregatit in conformitate cu standardele rusesti de contabilitate. Compania cu sediul la Moscova a produs in 2012 circa 487 miliarde de metri cubi de gaze naturale.

"Guvernanta corporativa este, in mod clar, principalul motiv" pentru activitatea nesatisfacatoare a Gazprom, a explicat Lev Snykov de la Greenwich Capital din Moscova, companie care detine actiuni la Gazprom. "Actiunile Gazprom merita clar sa fie printre cele mai scumpe din lume, datorita activelor, dar in prezent Gazprom se numara printre numele cel mai putin apreciate din spatiul energetic", a adaugat Snykov.