Guvernul a aprobat recent transferul companiilor Transelectrica si Transgaz in subordinea Ministerului Finantelor de la Ministerul Economiei. Transelectrica va ajunge, insa, in subordinea ministerului condus de Daniel Chitoiu fara bursa energiei-OPCOM, Dispeceratul Energetic National (DEN) si Formenerg, a declarat ministrul delegat pentru energie, Constantin Nita, in cadrul unei conferinte. Acesta a precizat ca OPCOM, DEN si Formenerg vor ajunge in subordinea Ministerului Economiei.

OPCOM va fi deschis catre actionariat privat, sustine Nita. Practic, nu va fi Ministerul Economiei singurul actionar. Diversificarea actionariatului este un proiect mai vechi, dar care nu a ajuns niciodata in dezbatere publica. In prezent, unicul actionar este Transelectrica. Proiectul initial era ca in urma transferului Transelectrica la un alt minister, actiunile OPCOM fie impartite, intr-o prima etapa, intre Ministerul Economiei, Transelectrica si Transgaz. Ulterior, acestia urmau sa isi vanda participatiile catre investitori privati si chiar catre institutii financiare internationale, astfel incat niciuna dintre partile implicate sa nu detina mai mult de 5% din OPCOM. In acest fel s-ar asigura independenta OPCOM.

Dispeceratul Energetic National este, de asemenea, foarte important deoarece este unitatea care coordoneaza si asigura stabilitatea sistemului energetic.

Formenerg este un centru de perfectionare si formare profesionala din Romania.

Transelectrica si Transgaz vor trece in subordinea Ministerului Finantelor, deoarece legislatia europeana nu permite ca transportatorii de energie sa aiba acelasi actionar ca si producatorii.