Mihai Adrian Albulescu, secretar de stat in Ministerul Economiei, a fost desemnat reprezentant al Romaniei in Comitetul Nabucco, incepand de joi, 4 aprilie, conform unei decizii a premierului Victor Ponta publicate in Monitorul Oficial. Acesta il va inlocui astfel pe Rodin Traicu, care a fost eliberat din aceasta functie. Potrivit CV-ului sau, Mihai Adrian Albulescu este conferentiar la Universitatea de Petrol si Gaze din Ploiesti. De asemenea, este membru in Consiliul de Administratie al Transgaz.

Luna trecuta, legea de ratificare a Acordului de Sprijin al Proiectului NABUCCO semnat între România, Nabucco Gas Pipeline International GmbH si Compania Naţională Nabucco România a fost promulgată de presedintele Traian Basescu si publicată în Monitorul Oficial.

Transgaz, acţionarul român în proiectul NABUCCO, a aprobat recent Acordul de Finanţare si Opţiune de contribuţie la capitalul social al NABUCCO Gas Pipeline International GMBH, semnat de acţionarii NABUCCO si partenerii de la Shah Deniz.

Pe 8 iunie 2011 au fost semnate Acordurile de Sprijin al Proiectului între NABUCCO Gas Pipeline International GmbH şi ministerele implicate din ţările de tranzit. Principalele elemente ale Acordurilor de Sprijin al Proiectului sunt anunţarea unui regim reglementat de tranzit avantajos, aflat sub incidenţa legislaţiei UE în domeniul energiei; protejarea conductei Nabucco faţă de eventuale modificări legislative discriminatorii; sprijin pentru măsuri legislative şi administrative necesare implementării proiectului.

Împreună cu Acordul Interguvernamental, Acordurile de Sprijin al Proiectului creează un regim de reglementare stabil şi pe termen lung, necesar grupului internaţional de finanţatori în vederea asigurării fondurilor pentru unul dintre cele mai mari proiecte de transport al gazelor naturale la nivel mondial. Acest cadru robust de reglementare este un avantaj important al conductei NABUCCO.

Conducta NABUCCO va transporta gazele naturale provenind din Regiunea Caspica, de la granita turco-bulgara prin Bulgaria, Romania si Ungaria, catre Terminalul de Gaze Central European de la Baumgarten. In calitate de componenta centrala a Coridorului sudic de gaze naturale, NABUCCO este perfect pozitionata pentru diversificarea aprovizionarii cu gaze naturale a peste 500 de milioane de potentiali clienti din economiile in dezvoltare din Europa de Sud-Est precum si pentru Europa de Vest.