Fondul Proprietatea considera ca actionarii minoritari ar trebui "sa fie compensati" in conditiile in care Transelectrica fi transferata la Ministerul Finantelor fara bursa energiei-OPCOM, Dispeceratul Energetic National (DEN) si Formenerg. “Nu am vazut inca detalii privind modul in care un asemenea “transfer” ar avea loc. Bineinteles ca fie Transelectrica (in calitate de proprietar al subsidiarelor), fie actionarii sai minoritari vor trebui sa fie compensati pentru transferul acestor companii. Transelectrica este o companie listata si astfel de propuneri detaliate trebuie sa fie comunicate pietei cat mai curand posibil", a declarat Greg Konieczny, Manager de Fond al Fondului Proprietatea.

"Pentru inceput, un evaluator independent cu o buna reputatie ar trebui sa stabileasca valoarea OPCOM si a Formenerg. La sfarsit, ar trebui sa fie decizia Consiliului si a actionarilor minoritari ai Transelectrica daca accepta propunerea sau nu. De asemenea, nu credem ca este o alternativa atractiva pentru actionarii minoritari ai Transelectrica varianta detinerii de actiuni nelistate in aceste companii. Suntem pregatiti sa luam orice masuri consideram necesare pentru protejarea valorii Transelectrica si a participatiei noastre in companie”, a mai spus Greg Konieczny.

Reamintim ca Executivul a aprobat recent transferul companiilor Transelectrica si Transgaz in subordinea Ministerului Finantelor de la Ministerul Economiei. Transelectrica va ajunge, insa, in subordinea ministerului condus de Daniel Chitoiu fara bursa energiei-OPCOM, Dispeceratul Energetic National (DEN) si Formenerg, a declarat ministrul delegat pentru energie, Constantin Nita, in cadrul unei conferinte. Acesta a precizat ca OPCOM, DEN si Formenerg vor ajunge in subordinea Ministerului Economiei.

Transelectrica si Transgaz vor trece in subordinea Ministerului Finantelor, deoarece legislatia europeana nu permite ca transportatorii de energie sa aiba acelasi actionar ca si producatorii.