Tribunalul Bucuresti a respins miercuri contestatiile traderilor de energie formulate impotriva masurilor administratorului judiciar Euro Insol de neinscriere a creantelor acestora in Tabelul Preliminar al creantelor Hidroelectrica, informeaza Euro Insol. Valoarea creantelor revendicate de cei 381 creditori insumeaza 5,4 miliarde lei. Dintre acestea doar 3,5 miliarde lei au fost recunoscute de catre administratorul judiciar, 1,1 miliarde lei au fost respinse iar 800 milioane au fost admise sub conditia prezentarii unor documente justificative suplimentare.

UPDATE Procesele au fost castigate in prima instanta

Un numar de 74 creditori carora li s-au respins creantele, au formulat contestatii la Tabelul Preliminar intocmit de administratorul judiciar. Valoarea creantelor care au facut obiectul acestor contestatii este de peste 1,9 miliarde lei.

Principala cauza a insolventei Hidroelectrica o reprezinta incheierea contractelor bilaterale cu traderii de energie electrica prin care societatea a fost prejudiciata cu peste 1,1 miliarde euro doar in perioada 2006-2012. In urma esuarii negocierilor dintre administratorul judiciar si traderii de energie, contractele acestora au fost denuntate. Cantitatea de energie disponibilizata din contracte a fost vanduta pe bursa la un pret cu 100 lei/mwh mai mare decat in contractele bilaterale, generand doar in ultimele cinci luni ale anului trecut venituri suplimentare de peste 50 milioane euro.

La termenul din 20 martie 2013 s-au judecat contestatiile formulate de Energy Holding, Alpiq RomEnergie si EFT AG privind denuntarea contractelor bilaterale si contestatiile Alro, Elsid si Electrocarbon privind activarea clauzei de forta majora din 7 august pana la 1 decembrie 2012. Avand nevoie de timp pentru a delibera, instanta a amanat de 3 ori pronuntarea pana la 10 aprilie 2013. Astfel, a respins contestatia formulata de Alpiq RomEnergie prin care solicita daune de 719 milioane lei, contestatia Energy Holding prin care solicita 91 milioane lei, Alro SA 129 milioane lei, Elsid 13 milioane lei, Electrocarbon 18 milioane lei.

Din cele 74 de contestatii s-au solutionat pana in prezent 73, ramanand de judecat doar contestatia Alpiq RomIndustries care probabil va avea termen de judecata in luna mai 2013.