Oferta publică prin care statul vinde pe bursă 15% din acţiunile Transgaz a fost finalizata in cursul zilei de marti. "Am avut suprasubscriere", a anuntat ministrul delegat pentru energie, Constantin Nita. Acesta a mai afirmat ca pretul de "adjudecare" este de 179 lei/actiune, ceea ce inseamna ca statul va incasa din aceasta listare circa 72 milioane de euro. Trebuie precizat ca pretul de 179 lei/actiune se apropie de minimul din intervalul stabilit pentru subscriere. Oferta publica secundara pentru 15% din actiunile Transgaz s-a desfasurat la un pret minim de 171 lei/titlu si un pret maximd de 230 lei/titlu.

Constantin Nita sustine ca este un pret bun si ca este un succes. "Eu cred ca s-a facut tot ce s-a putut ca pretul sa fie mai mare", a mai spus Nita. Potrivit acestuia, banii vor ajunge in Trezoreria statului.

  • "Transa de retail cu subscrieri de pana la 1000 de actiuni a fost subscrisa 347%, in timp ce transa de retail cu subscrieri de peste 1000 de actiuni a fost subscrisa 257%.  Per total, investitorii de retail au subscris 299% din actiunile oferite acestora. Transa investitorilor institutionali a fost suprasubscrisa semnificativ, la preturi deasupra limitei minime a intervalului de pret in care se puteau face subscrieri, ce a fost 171 - 230 RON pe actiune. Astfel, pretul de oferta, determinat conform algoritmului descris in prospect, este de 179 RON pe actiune.  Investitorii de retail din transa mica, care au subscris in primele 4 zile de oferta, vor plati un pret de 170.05 RON pe actiune, reprezentand un discount de 5% din pretul de oferta, in timp ce investitorii de retail din transa mica care au subscris incepand cu a 5-a zi de oferta, vor plati 173.63 RON pe actiune, reprezentand un discount de 3% din pretul de oferta. Investitorii institutionali si cei din transa mare de retail vor plati, conform mecanismului descris in prospectul de emisiune, pretul de oferta, respectiv 179.00 RON pe actiune. Suma totala obtinuta de OPSPI de pe urma acestei oferte este de 315 milioane lei", potrivit unui comunicat al Sindicatului de Intermediere compus din S.S.I.F. Raiffeisen Capital & Investment, Wood & Company Financial Services si S.S.I.F. BT Securities.

Tranşa subscrierilor mici a reprezentat 7% din actiunile oferite. Investitorii mici au cumpărat cu un discount de 3-5%. Transa subscrierilor mari a reprezentat 8% din actiuni. Investitorii mari care au subscris minim 1.001 acţiuni, au cumpărat actiunile la preţul de 179 lei/titlu, stabilit pentru tranşa investitorilor instituţionali.

In transa investitorilor institutionali au subscris institutii de credit, firme de investitii, organisme de plasament colectiv, societati de administrare a investitiilor, societati de asigurare, fonduri de pensii si societati de administrare a fondurilor de pensii, traderi, companii fiduciare.

Oferta publică secundară de acţiuni Transgaz a demarat pe 4 aprilie 2013 si s-a desfăşurat timp de nouă zile lucrătoare, până marţi, 16 aprilie. Data alocarii este de 17 aprilie, data tranzactionarii propriu-zise va avea loc pe 22 aprilie, iar cea a decontarii pe 25 aprilie.