Hidroelectrica a inregistrat un profit de 144 milioane de lei in primul trimestru, se arata intr-un comunicat al companiei. "Prin bugetul de venituri si cheltuieli Hidroelectrica a estimat pentru anul 2013 un profit record de 434 milioane de lei la o productie de doar 13 TWh, cu mult mai mare decat cel inregistrat de societate in 2010, cand la o productie de 20 de TWh societatea a raportat un profit de doar 292 milioane de lei", mai precizeaza compania.

Potrivit acestuia, "după un an 2012 extrem de secetos, care a avut ca rezultat un minim istoric al productiei inregistrat vreodata de Hidroelectrica de doar 11,8 TWh, societatea a revenit in forta in primele luni ale anului 2013. Conform datelor furnizate de Transelectrica, producatorul de energie hidro detine azi 17 aprilie o cota de piata de 33%, mai mult decat cei doi producatori de energie termo la un loc, respectiv Complexul Energetic Oltenia si Complexul Energetic Hunedoara cu o cota de piata cumulata de 18,8 %".

Hidroelectrica sustine ca a reuşit să tranzacţioneze, de la inceputul anului, 4.100 GWh la un preţ mediu de 184 lei /MWh. "Daca nu am lua in calcul pretul de 125 lei/MWh cu care Hidroelectrica vinde energie in piata reglementata pentru populatie si institutii, atunci preţul mediu realizat de societate pe piaţa concurenţială şi piaţa de echilibrare este de 212 Lei/MWh", mai arata Hidroelectrica.

De asemenea, la 31 martie 2013 Hidroelectrica avea 4.903 angajati faţă de 5.239 salariaţi la intrarea în insolvenţă. Procesul de redimensionare a organigramei va continua pentru a optimiza costul de productie si a garanta profitul bugetat in conditiile scaderii consumului si implicit a pretului energiei electrice.

In primul trimestru al anului 2013 s-a definitivat strategia investiţională a societăţii. Nu vor mai fi finantate titlurile de investiţii istorice, ineficiente energetic, ci vor fi promovate proiectele de retehnologizare a marilor capacităţi hidroenergetice existente care după 50-60 de ani de operare

necesită lucrari de reabilitare. Printr-o finantare de 400 milioane de euro de la BERD si BM vor fi retehnologizate centralele hidroelectrice Dimitrie Leonida, Mariselu, Vidraru si Raul Mare Retezat cu o putere instalata de aproape 1000 MW. Primul trimestru din 2013 a marcat inca un record la Hidroelectrica: 103 companii din toata lumea au depus documentatia de precalificare pentru retehnologizarea centralei de la Dimitrie Leonida. In trecut contractele de retehnologizare erau date cu incredintare directa si la preturi de pana la 8 ori mai mari decat pretul pietei.

In luna martie 2013 s-au judecat, in prima instanta, la Tribunalul Bucuresti si contestatiile „baietilor destepti” Energy Holding, EFT, Alpiq, Alro, Elsid, Electrocarbon prin care solicitau daune de 1,3 miliarde lei pentru denuntarea de catre Euro Insol a contractelor bilaterale si pentru activarea clauzei de forta majora din toamna anului 2012. Pe 10 aprilie instanta a respins cererile traderilor de energie.