Marii Consumatori Industriali de Energie, asociatie din care fac parte Alro si ArcelorMittal, considera ca pretul la energie electrica va creste in cazul in care vor fi luate in considerare anumite propuneri facute de Asociatia Romana pentru Energie Eoliana (RWEA), pentru modificarea proiectului de ordonanta privind sprijinirea energiei verzi. Mentionam ca in cadrul unei intalniri la Comisia de Industrie a Camerei Deputatilor, intre reprezentantii industriei eoliene, ai unor mari consumatori si cei ai ANRE, producatorii de energie eoliana s-au aratat dispusi ca, pentru o perioada de doi ani, sa redistribuie 0,25 certificate/MWh din cele 2 certificate verzi alocate pe schema actuala de sprijin. Potrivit calculelor investitorilor in parcurile eoliene, aceasta varianta ar aduce o ieftinire cu 12,5% a costurilor cu certificatele pe care le suporta consumatorii in factura lunara.

Grupul de Initiativa pentru constituirea Asociatiei Marilor Consumatori Industriali de Energie avertizeaza, insa, "cu privire la capcanele propunerii facute de Asociatia Romana pentru Energie Eoliana (RWEA), pentru modificarea proiectului de ordonanta privind sprijinirea energiei verzi, se arata intr-un comunicat al marilor consumatori de energie".

"Prin invocarea unei scaderi ipotetice a pretului pentru consumatorii captivi, RWEA doreste pastrarea tuturor privilegiilor pentru producatorii de energie verde, o masura care ar creste pretul electricitatii pentru populatie si pentru toti ceilalti consumatori si, de asemenea, ar putea pune in pericol siguranta sistemului energetic national. Din cauza specificului de productie, companiile din sectorul de energie eoliana nu pot, din punct de vedere tehnic, sa livreze electricitate la un nivel constant, cu atat mai putin pentru un consum profilat, asa cum este cel de pe piata reglementata. Aceasta se transpune in costuri mai mari cu alimentarea cu electricitate si intr-o presiune mai mare pe termocentrale. De exemplu, pe 16 aprilie, la ora 16:39, productia de energie eoliana in sistem a atins varful zilei - 1.796 MW - in acelasi moment in care se intra in golul de zi pentru consum. Pe 17 aprilie, la ora 8:39, in momentul in care s-a ajuns la varful de consum, furnizarea de energie eoliana a scazut la 816 MW", mai arata marii consumatori..

Potrivit acestora, inconsecventele in furnizare reprezinta costuri mai mari cu electricitatea, deoarece diferenta pe care furnizorii de energie eoliana nu o pot acoperi, trebuie livrata de termocentrale. Ca urmare, factura finala a consumatorilor casnici si a micilor consumatori va ramane aceeasi, in cel mai bun caz, sau ar putea sa creasca in functie de conditiile meteo.

Marii consumatori mai spus ca on plus fata de costurile mai mari pentru intregul sistem energetic, propunerea inaintata de RWEA se aplica pe termen scurt, deoarece incepand cu 2014, piata reglementata se va diminua, iar din 2017-2018 va disparea si toti consumatorii vor avea acces la piata libera, in conformitate cu reglementarile Uniunii Europene. De asemenea, producatorii de energie eoliana isi vor pastra toate privilegiile, inclusiv pretul certificatelor verzi, numarul certificatelor verzi pe MWh produs, dar vor avea si garantia ca vor vinde toata energia pe care o produc la un pret fix, indiferent de evolutia pietei.

"Acest lucru va avea un impact direct nu numai asupra consumatorilor captivi pe care ar fi dispusi sa ii ajute, dar si asupra intregii piete de energie din Romania si ar putea afecta eforturile autoritatilor de a creste eficienta termocentralelor. Astfel, toata energia mai scumpa va ajunge exclusiv pe piata libera (OPCOM), rezultand preturi mai mari pentru toti consumatorii care cumpara de aici. De asemenea, consumatorii vor trebui sa plateasca mai mult, pentru un numar mai mare de certificate verzi. Toate aceste masuri au un impact direct si imediat asupra tuturor consumatorilor industriali, care trebuie sa plateasca dublu fiecare MWh, din cauza taxelor incluse in pretul final. Prin urmare, ei vor deveni mai putin competitivi pe pietele internationale si vor fi fortati sa isi reduca activitatea sau chiar sa inchida operatiunile din Romania", mai arata marii consumatori.

Grupul de initiativa pentru constituirea Asociatiei Marilor Consumatori de Energie include cei mai mari consumatori de energie din Romania. Printre aceste companii se numara Alro Slatina si ArcelorMittal Galati, care au un consum de energie de aproximativ 10% din totalul produs in Romania.

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, a anuntat, la inceputul lunii aprilie, ca a fost elaborat un proiect de ordonanta care modifica legea 220/2008 privind sustinerea si promovarea energiei din resurse regenerabile. In urma modificarii, schema de sprjin va fi suspendata trei ani si jumatate, pana la 1 ianuarie 2017, timp in care producatorii de energie regenerabila vor primi mai putine certificate.