Transelectrica informeaza ca pe 24 aprilie 2013, au fost sustrase elemente de sustinere ( butuci si pene de ancore) de la trei stalpi de 750 kV din linia electrica Stupina-Varna. Sustragerea acestor elemente a condus la prabusirea celor trei stalpi si scoaterea din functiune a liniei. Linia Stupina-Varna este o linie de interconexiune intre Romania si Bulgaria si asigura evacuarea puterii din zona. “Sustragerea unor elemente ale retelelor electrice de transport, aparent de mica importanţă, poate conduce la defecţiuni majore in activitatea de transport al energiei electrice, punând astfel in pericol siguranţa Sistemului Electroenergetic National, a economiei nationale, dar şi viaţa persoanelor”, a declarat Stefan Gheorghe, director general al Transelectrica.

Valoarea materialelor sustrase este intre 1000 - 2000 lei, pagubele efective produse CNTEE Transelectrica SA ( cheltuieli de remediere, repunere in functiune a liniei, inlocuirea celor trei stalpi cazuti ) se ridica la circa 500.000 euro, la care se adauga si despagubirile ce vor fi acordate proprietarilor de terenuri agricole cultivate pe suprafata carora se va interveni pentru remedierea defectiunii.

Echipele de intervenţie ale Transelectrica si SMART s-au deplasat de urgenţă la locul incidentului pentru constatarea pagubelor produse si pentru organizarea lucrarilor de inlocuire a stalpilor. "Estimam ca linia 400kV (750 kV) Stupina-Varna va fi repusa in functiune in circa o luna de zile. Persoanele vinovate de acest incident nu au fost inca identificate. La ora actuala nu exista consumatori afectati", mai informeaza Transelectrica.

Linia de 400kV (750 kV) Stupina-Varna aparţine domeniului public al statului si este in administrarea Transelectrica, prin Sucursala de Transport Constanta.

"Constatam ca fenomenul sustragerii elementelor componente ale liniilor de transport al energiei electrice se repeta, desi prin Codul Penal furtul de componente din reţeaua electrică se pedepseşte cu închisoarea de la 4-18 ani", mai arata Transelectrica.

In ultimii cinci ani Transelectrica s-a confruntat cu alte incidente similare de sustragere a unor componente ale stalpilor, liniilor electrice de transport, suportand pagube de circa 2.500.000 lei, se mai precizeaza in comunicat.