Romania va deveni, in urmatorii 5-10 ani, independenta din punct de vedere energetic, a declarat premierul Victor Ponta, vineri, la Constanta, potrivit Agerpres.

Victor PontaFoto: HotNews / DP

"In cursul acestui an sper ca putem inaugura conexiunea pe gaze cu Republica Moldova, deci putem sa si exportam si intr-o perioada de 5-10 ani, repet pentru politicieni perioada este prea lunga, dar pentru o companie importanta si un domeniu economic este o perioada foarte scurta, Romania va fi independenta din punct de vedere energetic. (...) Pe 22 mai va fi un Consiliu European special dedicat problemelor pe energie, pentru ca toata Europa are o problema de competitivitate si are o problema de dependenta energetica. (...) Romania este privilegiata fata de alte tari, se pare ca in luna iunie o sa avem vestea buna privind semnarea proiectului Nabucco. Deci, Romania este intr-o pozitie privilegiata de care trebuie sa stie sa profite in anii care urmeaza", a declarat Ponta.

Acesta a spus ca este important ca zona Marii Negre, prin investitiile facute in special de OMV Petrom, dar si de alte companii mondiale de renume, sa devina rezervorul energetic de care Romania are foarte mare nevoie.

"Ideea de a avea independenta energetica si de a avea in anii care urmeaza chiar capacitatea de a deveni acel mare producator regional, pentru Romania nu este un vis, nu este o simpla propaganda, este o realitate, si din partea guvernului (...) va exista tot sprijinul (...) in asa fel incat intr-o perioada de timp care poate parea lunga pentru politicieni dar de fapt este scurta pentru marile companii, 4-5-6-7 ani, productia si de gaze si de titei din Marea Neagra sa poata acoperi integral necesitatile industriei si ale populatiei romanesti si sa faca din Romania intr-adevar un jucator important pe aceasta piata", a subliniat prim-ministru.

Seful Executivului a punctat sustinand ca pentru Constanta resursele gasite in Marea Neagra 'aduse la tarm' inseamna investitii, locuri de munca, dezvoltare.

"Constanta inseamna nu doar zona de turism si litoral si inseamna, de asemenea, poarta prin care resursele energetice, gaz si titei, vor intra in Romania din explorarile si exploatarile din Marea Neagra", a adaugat Ponta.

Premierul Victor Ponta a participat, vineri, la o conferinta de presa organizata la Aeroportul international "Mihail Kogalniceanu", cu prilejul achizitionarii unui elicopter SMURD pentru judetul Constanta, dupa ce a facut o vizita de lucru pe platforma Petromar din Marea Neagra.

"In afara de ceea ce am vizitat acum, platformele vechi apartinand Petrom, sunt doua perimetre noi, e vorba de Neptun si de Midia, unde sunt acordate licentele impreuna cu Exxon Mobile. Intr-unul dintre ele a intrat si Romgaz. E prima data cand o companie romaneasca intra intr-o asemenea asociere realmente de mare nivel tehnologic", a mai spus Ponta.