Decizia Guvernului Ponta. Cum scapa Rompetrol de datoria de 660 milioane de dolari catre statul roman: cumpara 26,7% din actiuni cu 200 milioane de dolari si face un fond de investitii impreuna cu statul

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Miercuri, 8 mai 2013, 20:09 Economie | Energie


Guvernul a aprobat prin proiect de lege Memorandumului de Intelegere incheiat intre statul roman si The Rompetrol Group pe 15 februarie 2013. Practic, prin  aceasta decizie, Guvernul este de acord ca Rompetrol sa scape de datoria de circa 660 de milioane de dolari catre statul roman prin rascumpararea a 26,7% din  actiuni la pretul de 200 de milioane de dolari. Intelegerea mai prevede obligatia ca Rompetrol sa finanteze cu 150 milioane dolari un fond de investitii in care statul roman va avea o participatie de 20%.  Orice distribuire de profit se va efectua doar in favoarea Rompetrol Group  pana la momentul in care acesta va recupera 100% din investitia sa. Premierul Victor Ponta a afirmat, miercuri, ca obiectivul principal al negocierilor cu  Rompetrol nu a fost cel al obtinerii unei sume cat mai mari de bani, ci deblocarea unui litigiu care exista din 2003.

In ceea ce priveste litigiul, situatia a fost rezolvata inca de acum 3 luni cand procesul a fost suspendat la cererea ambelor parti. Pe 15 februarie, statul s-a angajat sa ceara suspendarea procesului la urmatorul termen de judecata, care era stabilit pentru 18 februarie, cand instanta lua o decizie.

Memorandumul de intelegere a fost incheiat pe 15 februarie intre Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) si Rompetrol Group  N.V.  Din partea statului roman a semnat seful OPSPI, Gabriel Dumitrascu. Vezi documentul atasat.

 • CONTEXT Motivul incheierii acestui memorandum este ca "partile doresc solutionarea pe cale amiabila a litigiului existent in prezent intre statul roman si  Rompetrol Rafinare". In urma conversiei obligatiunilor emise in 2003, statul roman prin Ministerul Economiei a devenit in 2010 actionar al companiei  Rompetrol Rafinare, cu o participatie de 44,69%. In 2003, statul a subscris obligatiuni emise de Rompetrol Rafinare in valoare totala de 2.177.699.871,86 lei  (circa 660 milioane dolari), prin anularea obligatiilor bugetare reprezentand TVA, accize, contributia la Fondul special al drumurilor publice, precum si  majorari de intarziere, dobanzi datorii si neachitate de catre societate. Scadenta pentru rascumpararea obligatiunilor a fost 30 septembrie 2010. Insa,  Adunarea Generala a Actionarilor a decis atunci  majorarea capitalului societatii cu 1,971 miliarde de lei. Astfel, Statul a devenit actionar in urma unei  majorari de capital realizate de companie in contul datoriei. In 2011, Ministerul Finantelor Publice a fost inregistrat in calitatea de actionar al Rompetrol  Rafinare, iar in 2012, actiunile au fost transferate la Ministerul Economiei.

Intelegerile cu Rompetrol, pe scurt

Rompetrol Group va acumpara de la OPSPI 26,69% din actiunile Rompetrol Rafinare in schimbul a 200 de milioane de dolari, din care 175 milioane dolari  reprezentand pretul actiunilor de vanzare, iar 25 de milioane de dolari reprezentand prima convenita de catre parti pentru dobandirea de catre Rompetrol  Group a majoritatii absolute de vot in Rompetrol Rafinare.

Partile mai convin ca, pentru o perioada de 3 ani, OPSPI sa nu poata instraina restul de actiuni detinute la Rompetrol Rafinare si reprezentand 18% din  capitalul social al acestuia. In cursul acestei perioade, OPSPI nu va interveni prin nicio reducere sau diluare a participatiei, prin majorare de capital,  vanzare sau alte metode. Abia dupa expirarea perioadei de interdictie de instrainare, OPSPI va avea dreptul sa dispuna de actiunile ramane prin vanzarea lor. Rompetrol Group va avea drept de preferinta la cumpararea actiunilor ramase.

Va fi creat un fond comun de investitii in sectorul energetic( 80% Rompetrol Group si 20% statul roman). Durata investitionala este de pana la 7 ani. Pe  durata celor 7 ani se estimeaza investitii de circa 1 miliard de dolari, in functie de conditiile pietei. Practic, 1 miliard de dolari nu reprezinta o obligatie, asa cum a lasat premierul sa se inteleaga, ci doar o simpla estimare. Proiectele vor fi selectate de Rompetrol Group.  Finantarea va fi de 150 de milioane de dolari pe care ii va asigura Rompetrol Group. Din capitalizarea de 150 de milioane de dolari, contributia statului in  valoare de 30 milioane dolari va fi achitata de Rompetrol Group. Fondul se va constitui ca o societate pe actiuni.

Orice distribuire de profit se va efectua doar in favoarea Rompetrol Group  pana la momentul in care acesta recupereaza 100% din investitia sa. Abia dupa ce  isi recupereaza investitia, profitul va putea fi distribuit si catre statul roman.

Statul roman va pastra o participatie integrala, nediluata, de 20% din capitalul social pentru o perioada de minim 5 ani. In aceasta perioada nu o va puta  vinde. Dupa expirarea perioadei, Rompetrol Group va avea drept de preferinta la cumpararea acestui pachet de actiuni.

OPSPI s-a angajat prin memorandum sa faca "demersuri utile si necesare" astfel incat in cadrul sedintei de judecata programata pentru data de 18 februarie  2013 sa solicite suspendarea judecatii procesului aflat pe rolul Curtii de Apel Constanta. Acest lucru s-a si intamplat, iar procesul a fost suspendat. Practic, pe 15 februarie, statul s-a angajat sa ceara suspendarea procesului la urmatorul termen de judecata, care era stabilit pentru trei zile mai tarziu, cand instanta lua o decizie. Si astfel, OPSPI a cerut suspendarea procesului cu trei luni inainte ca Executivul sa-si dea acordul asupra memorandumului.

 • Proiectul de lege prin care a fost aprobat acest memorandum nu s-a aflat in dezbatere publica nicio clipa.
Abia dupa ce a fost aprobat, Guvernul a pus la  dispozitia presei memorandumul. Guvernul are si o justificare pentru aprobarea acestui memorandum. "Prin semnarea acestui acord a fost eliminat un potential  risc de insolventa a societatii, fiind solutionat un vechi diferend intre Statul roman si Rompetrol Rafinare, care punea in pericol continuitatea activitatii  a 7000 de salariati si colectarea a peste 1,3 mld euro la bugetul de stat". Mai mult, Guvernul apreciaza Rompetrol pentru faptul ca si-a achitat obligatiile  bugetare din 2003, dupa anularea creantelor, pana in prezent.  "Echivalentul in dolari SUA al sumei achitate de catre Rompetrol Rafinare cu titlu de  obligatii bugetare dupa data anularii creantelor in conformitate cu OUG nr.118/2003 se ridica la o valoare de aproximativ 8.673 milioane dolari SUA. Aceste  date releva, pe de o parte, sumele incasate de statul roman in urma operatiunii de subscriere a obligatiunilor emise de RRC si de anulare a creantelor  bugetare, si, pe de alta parte, valoarea economica si sociala a RRC ca mare contribuabil la bugetul de stat consolidat si ca pilon strategic in sectorul  energetic romanesc", precizeaza Guvernul intr-un comunicat.

 • Premierul Victor Ponta a afirmat, miercuri, ca obiectivul principal al negocierilor cu Rompetrol nu a fost cel al obtinerii unei sume cat mai mari de bani,  ci deblocarea unui litigiu care exista din 2003. "Avem proiectul de lege privind finalizarea negocierilor cu Rompetrol. Pot sa o spun, pentru ca s-a incheiat  acordul si nu se mai poate renegocia. Obiectivul principal din punctul meu de vedere nu a fost acela de a obtine o suma cat mai mare de bani. Orice bani  obtineam, ni se spunea la televizor ca se putea obtine mai mult. Noi am obtinut o suma mai mare decat pretul actiunilor la Bursa, dar cel mai important lucru  era sa luam o decizie, sa deblocam un litigiu care exista din 2003, deci de 10 ani", a spus Ponta.
 • Acesta a precizat ca trebuie continuate investitiile la rafinaria de la Navodari, urmand sa fie creat un fond de investitii de 1 miliard de dolari pe care  "il pune la dispozitie KazMunayGaz". "Cred ca este o decizie corecta", a adaugat Ponta. Acesta considera ca daca ar fi continuat litigiul s-ar fi inchis  Petromidia si s-ar fi pierdut cateva mii de locuri de munca. "Pentru cei care zic ca trebuia sa continuam sa ne judecam, poate pune la dispozitie domnul  ministru cat incasam la buget taxe, accize si cat ar insemna sa se inchida Petromidia, sa mai facem alte cateva mii de someri". Afirmatiile au fost facute in  contextul in care Guvernul va aproba in sedinta de miercuri proiectul de lege privind aprobarea Memorandumului de Intelegere incheiat intre statul roman si  grupul Rompetrol la data de 15 februarie 2013 si a unor masuri de implementare a acestuia. "Proiectul de lege merge la Parlament. Nu exista un mod mai  transparent decat acesta, adica dezbaterea parlamentara. Toata lumea isi poate spune punctele de vedere si oricine are o idee buna il incurajam in acest  sens. Dar, de regula, cel care sta pe margine si comenteaza un meci la televizor, e mai bun decat jucatorii din teren", a mai spus Ponta.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5668 vizualizari

 • +19 (21 voturi)    
  Ponta. Nici macar n-ai curaj sa semnezi. (Miercuri, 8 mai 2013, 20:24)

  denvarel [utilizator]

  O bagi in parlament ca sa nu aiba nimeni nici o raspundere dupa aceasta ca doar va fi vrerea poporului suveran prin reprezentantii sai cei mai de seama: parlamentarii.
  O Ordonanta de urgenta nu dai ca te pomenesti ca ai realizat ca ai dat prea multe. Sau ti-e frica ca te baga la mititica in 2 timpi si 3 miscari DNA-ul cand pleci de la guvernare pentru subminarea intereselor nationale?
  Fuge Ponta de raspundere pentru hotia asta cat poate.
  Mai ieri Rompetrolul a pierdut ultima cale de atac impotriva statului roman: http://economie.hotnews.ro/stiri-companii-14759411-curtea-arbitraj-international-respins-cererea-rompetrol-group-romania-plateasca-daune-185-mil-dolari.htm Si vine Ponta si cedeaza tot ce a castigat Romania. Multumim, cu adevarat calci pe urmele mentorului tau care exact asa a vandut atunci Petromul! Printr-o lege trecuta prin parlament!
  Sa nu raspunda nimeni pentru hotie!

  Rusine! Demisia!
 • +17 (17 voturi)    
  alta boacana... (Miercuri, 8 mai 2013, 20:34)

  sucaa [utilizator]

  "obiectivul principal al negocierilor cu Rompetrol nu a fost cel al obtinerii unei sume cat mai mari de bani, ci deblocarea unui litigiu care exista din 2003"
  parca ne costa ceva sa stam in litigiu pana obtineam cat mai multi bani.
  esti tare copy/paste. Romania sta atat de bine incat se poate lipsi decateva sute de milioane de euro. darde, rusia dicteaza in speta asta. ponta si ai lui nu au niciun cuvant de spus.
  deci dragi fani si simpatizanti usl, sa-l votati cu spor. doar ne vinde pe gratis.
 • +11 (11 voturi)    
  Pai (Miercuri, 8 mai 2013, 20:37)

  bogdan1477 [utilizator]

  Doar acu suntem prieteni cu marele vecin de la rasarit si cu aria lui de influenta. Preiten inseamna ca le stergem datoriile, nu ca ne dau ei gaz ieftin...
 • +10 (10 voturi)    
  La fel ca Nastase (Miercuri, 8 mai 2013, 21:22)

  Laur_ [utilizator]

  Vad ca incepe si acest guvern sa dea banii statului diversilor particulari. In bunul spirit al guvernarii Nastase care a dat pur si simplu bani in mana unor tovarasi.
  • +1 (7 voturi)    
   sa nu uitam (Joi, 9 mai 2013, 10:27)

   razvanTud [utilizator] i-a raspuns lui Laur_

   sa nu uitam ca la restul privatizarilor, statul a sters complet datoriile. daca la Sidex sau la Petrom datoriile au fost sterse, Rompetrol isi tine promisiunea si rascumpara datoriile. mi se pare de bun simt. se tin de cuvant.
 • +13 (19 voturi)    
  furt pe fata (Miercuri, 8 mai 2013, 21:43)

  gigel de luxembourg [utilizator]

  celor care ati votat USL: rusine. ati distrus tara asta.

  cum adica sa renuntam la 600m de euro? de teama ca pleaca aia din Romania si pierd 3000 de oameni locurile de munca? Nenea Ponta, un simplu calcul si ai fi vazut ca 600m euro/3000 inseamna aprox 200k de euro pe cap de om, adica plateai salarii pt 10 ani linistit. Mai mult, ce garantii ai ma aburitule de mincinos ca nu vor pleca peste 1 an sau 2? Cand cineva te ameninta ca inchide deja nu mai este de incredere, deja o poate face oricum si oricand.
  Votantilor USL: sa va fie rusine, ati fost niste prostanaci insa cu noi, restul, ce-ati avut?
  • +7 (7 voturi)    
   10% comision (Miercuri, 8 mai 2013, 22:01)

   barbatdetreaba55 [utilizator] i-a raspuns lui gigel de luxembourg

   nuu, adica daaaaaa?
  • +1 (7 voturi)    
   serios? (Joi, 9 mai 2013, 10:16)

   ancagrigore [utilizator] i-a raspuns lui gigel de luxembourg

   si tu chiar crezi ca banii aia ajungeau in buzunarele noastre? 200 de euro pe cap de om pe 10 ani?!? cred ca glumesti, prietene. normal ca nu trebuie sa pierdem un investitor care vrea sa ramana pe teritoriul romanesc! pai cine mai investeste la noi atatia bani? e prima data cand Ponta gandeste ceva strategic, de termen lung. nu e nici pe departe un furt, avem promisiunea unui fond de investitii de 1 miliard de euro! si da, faptul ca creeaza locuri de munca este crucial in momentul de fata!
   • +1 (1 vot)    
    greu cu aritmetica (Sâmbătă, 11 mai 2013, 1:20)

    gigel de luxembourg [utilizator] i-a raspuns lui ancagrigore

    ponta a spus ca sunt 3000 de angajati care si-ar pierde locurile de munca si eu am facut un simplu calcul, e vorba de aia 3000, nu de intreaga populatie. asta una. faptul ca n-ai inteles asta ma face sa cred ca va trebui sa explic mai in detaliu restul dar nu prea am timp, o sa incerc mai frugal, poate intelegi si asa. fondul ala de 1 miliard de euro nu va fi investit la noi, e doar o nada, ca la pescuit. este un FOND, nu o investitie certa, nu exista nimic concret acolo ci doar vorbe. tu crezi ca o firma care a amenintat ca pleaca din Romania daca plateste ceea ce era normal sa plateasca, si anume datoria sa catre statul roman, va investi 1000 de milioane de euro? Geez, nu stiu daca esti naiva sau doar nu ai habar de ce inseamna business in ziua de astazi. Daca oamenii aia ar fi crezut ca e bine sa investesti in Ro 1 miliard ar fi facut-o deja sau macar ar fi facut cate ceva. E doar praf in ochi, pt cei ca tine, ca sa astepte cu ochii in soare.
   • 0 (0 voturi)    
    avem certitudinea (Sâmbătă, 25 ianuarie 2014, 12:00)

    timp tamp [utilizator] i-a raspuns lui ancagrigore

    Rompretrol PROMITE ca va crea un fond de investitii de un miliard
    Pai daca aștia au preluat metoda USlașă, promisiuni, minciuni, promisiuni, minciuni...
    Ponta se asigură să ne dea eșec peste eșec, cel puțin unul pe lună, până la adânci bătrâneți.
 • +4 (4 voturi)    
  OK. (Joi, 9 mai 2013, 9:33)

  letsoc [utilizator]

  Si tov. Ceausescu tot stingea datoriili prin stergere, adica punandu-le in carca noastra, a poporului prin reprezentantii lui. Cate TAMARE or fi fost date la ghiseftul asta ? Legenda: TAMARA ( matusa ) este multiplul SPAGII, submultiplii SPAGII sunt SPAGUTA , ATENTIA si O MICA ATENTIE . Cu stima , NC.
 • +1 (7 voturi)    
  exagerare (Joi, 9 mai 2013, 10:29)

  Misu Ionescu [utilizator]

  Eu cred ca ar trebui sa se tina cont de context aici, inainte de a spune ca statul a pierdut 600 de milioane de euro. Ar trebui sa ne amintim ca Rompetrol este una dintre putinele privatizari in cazul careia statul nu a sters datoriile istorice. Mai mult a incasat vreo 320 de milioane de euro din dobanzi de la Rompetrol, iar acum inca 200. Kazahii pompeaza bani in Petromidia, in timp ce peste tot in Europa se inchid rafinarii. Deci, sa nu ne grabim cu concluziile populiste
 • +1 (3 voturi)    
  Rompetrol si-a facut datoria (Joi, 9 mai 2013, 12:16)

  EmiPascu [utilizator]

  Rompetrol nu a scapat de datoria de 600 de milioane, Rompetrol a onorat aceasta datorie in anii astia in care statul a incasat miliarde de la ei prin taxe si impozite. Iar un fond de investitii in care si statul are participatie de 20% nu poate decat sa transpuna acordul asta intr-o lumina buna pentru economia romaneasca. Se exagereaza prea mult pe tema asta cand de fapt statul este cel care castiga cel mai mult, parerea mea. Investitii pe termen lung, asta e ce ne trebuie.
  • +1 (1 vot)    
   nu e chiar asa (Sâmbătă, 11 mai 2013, 1:24)

   gigel de luxembourg [utilizator] i-a raspuns lui EmiPascu

   vinde-mi tu mie masina ta cu 100 de lei si eu fac taxi cu ea, iti dau si tie 16% din ce produc, vrei?
  • 0 (0 voturi)    
   și patriciu a fost onorat (Sâmbătă, 25 ianuarie 2014, 12:05)

   timp tamp [utilizator] i-a raspuns lui EmiPascu

   DOUĂ miliarde de euro a câștigat patriciu...
   Aia 20% sunt din banii noștri de azi iar benificii vom avea peste ani și ani când vor vrea mușchii kazahstanilor
 • -2 (4 voturi)    
  plata datoriei (Joi, 9 mai 2013, 13:10)

  sorin3 [utilizator]

  Un articol lung si plicticos despre cum plateste Rompetrol o datorie de 660 mil dolari fara sa dea un cent.
  Propun celor care au datorii la banci sa faca un fond de investitii in care banca sa aiba 20% din actiuni iar ei restul si sa puna banii acolo.
  te umfla rasul!!!
  Au dreptate, prost e cine da, nu cine cere. Insa nu e de inteles de ce sint oameni care cred ca e cinstit, moral...
  • +1 (5 voturi)    
   ok (Joi, 9 mai 2013, 14:35)

   EmiPascu [utilizator] i-a raspuns lui sorin3

   Partea statului roman din fondul de investitii va fi platita tot de Rompetrol, deci da, e cinstit. Iti reamintesc ca la restul privatizarilor, Petrom si Sidex, statul le-a sters datoriile iar noi ne-am ales cu praf in ochi si nimic mai mult. Daca faci comparatie cu alte cazuri, ne datoreaza bani Cuba, Mongolia etc...om mai vedea noi banii aia vreodata? vei ajunge la concluzia ca este o intelegere mai mult decat ok in contextul de fata.
   • -1 (3 voturi)    
    fond de investitii (Joi, 9 mai 2013, 16:27)

    sorin3 [utilizator] i-a raspuns lui EmiPascu

    daca statul are 20% nu are control. Si chiar daca ar avea control e corupt.
    Un fond de investitii poate fi falimentat destul de repede.
    Fondul poate investi de exemplu in diverse interese ale kazahstanului care sa se dovedeasca neviabile economic si sa piarda banii, vezi KrivoiRog.
    Ori de unde il apuci , miroase groaznic.
    • 0 (2 voturi)    
     pana la control (Joi, 9 mai 2013, 17:31)

     Misu Ionescu [utilizator] i-a raspuns lui sorin3

     Important nu e atat fondul de investii cat investitiile kazahilor, de inca 1 miliard de dolari. Pe vremuri astea, ar trebui sa zicem multumesc.
   • 0 (0 voturi)    
    Datorii Petrom (Vineri, 10 mai 2013, 12:17)

    george1977 [utilizator] i-a raspuns lui EmiPascu

    Ce datorii au fost sterse la Petrom? Nu imi amintesc asa ceva.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by