Fondul Proprietatea considera ca au fost incalcate grav standardele de guvernanta corporativa la Transgaz, Nuclearelectrica si Romgaz. De exemplu, Adunarea Generala a Actionarilor de la Transgaz, care a avut loc in data de 30 aprilie 2013, a decis numirea in Consiliul de Administratie al companiei a patru noi membri recomandati de Ministerul Economiei, in calitate de actionar majoritar, pe langa actualul director general. Astfel, Consiliul de Administratie al Transgaz nu include in acest moment niciun candidat recomandat de vreunul dintre actionarii minoritari, inclusiv Fondul Proprietatea.

"Standardele adecvate si transparente de guvernanta corporativa necesita ca structura Consiliului sa reflecte cea mai recenta structura a actionariatului. Faptul ca, la putin timp dupa oferta publica secundara, niciun actionar minoritar nu este reprezentat in Consiliul companiei demonstreaza o nepasare pentru standardele de guvernanta corporativa si pentru increderea acordata companiei si statului, in calitate de actionar majoritar, de catre noii investitori. Aceasta situatie va transmite puternice semnale negative investitorilor locali si straini inaintea ofertelor publice initiale anuntate pentru alte companii controlate de stat", precizeaza Fondul Proprietaea.

Acesta cosidera ca acest efect reprezinta o deviere foarte grava de la procesul de reformare a companiilor de stat, care ar putea periclita intregul proces de privatizare. "In consecinta, am solicitat deja Consiliului de Administratie al Transgaz reconvocarea unei Adunari Generale a Actionarilor pentru desemnarea unui nou Consiliu de Administratie pe baza votului cumulativ. Am formulat aceasta solicitare avand in vedere si faptul ca investitorii care au cumparat actiuni in timpul ofertei publice secundare nu au avut ocazia sa isi exprime votul in cadrul AGA din 30 aprilie", arata Fondul Proprietatea.

"Mai mult, remarcam ca aceasta decizie urmeaza o tendinta ingrijoratoare observata recent in contextul altor schimbari in Consiliile de Administratie ale Romgaz si Nuclearelectrica. Noile Consilii de Administratie ale acestor companii, aprobate de Ministerul Economiei, in calitate de actionar majoritar, nu includ niciun candidat recomandat de Fondul Proprietatea, in calitate de actionar minoritar, in schimb, continua sa includa cu preponderenta angajati ai statului si persoane apropiate spectrului politic. Aceasta desi au fost desemnate firme de recrutare pentru a conduce procesul de selectie, iar scopul evident stabilit prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 109/2011 este de a numi membri ai Consiliilor cu experienta profesionala si de conducere adecvate pentru asemenea pozitii. Credem cu tarie ca aceste schimbari pot pune in pericol succesul ofertelor publice initiale ale Nuclearelectrica si Romgaz, programate pentru acest an si pot afecta semnificativ interesul potentialilor investitori pentru aceste plasamente. De asemenea, acestea vor afecta credibilitatea intregului program de numire de manageri profesionisti in companiile de stat", mai precizeaza Fondul.