Petrolul neconventional din America de Nord va declansa o unda de soc pe piata mondiala - raport AIE
"America de Nord a declansat o unda de soc ce se va repercuta in intreaga lume@, a rezumat seful AIE, Maria van der Hoeven, intr-un comunicat care prezinta raportul semestrial privind evolutia pietei petrolului.
Potrivit acesteia, cresterea ofertei de petrol efectuata de America de Nord, superioara cresterii cererii, ar urma sa "ajute la calmarea pietei petroliere, care este relativ tensionata de mai multi ani".
Potrivit estimarilor AIE, capacitatea de productie de petrol la nivel mondial va creste cu 8,3 milioane de barili pe zi (mbz) intre 2012 si 2018 pentru a atinge 103 mbz, proiectii superioare precedentului raport semestrial. In paralel, cererea ar urma sa se majoreze cu 6,9 mbz, la 96,68 mbz.
Acest avans al ofertei provine din avantul extractiei de rezerve neconventionale de petrol in Statele Unite, precum petrolul de sist, rezervoarele impermeabile de petrol din Dakota si nisipurile bituminoase din vestul canadian. Productia se dezvolta spectaculos de mai multi ani, in siajul gazului de sist.
Acest avans nord-american va transforma piata petrolului in urmatorii cinci ani de o maniera la fel de semnificativa cu ceea ce a insemnat cererea Chinei pentru aurul negru in cursul ultimilor cincisprezece ani, afirma AIE.
Un dinamism care contrasteaza cu previziunile pentru OPEC. Capacitatile de productie ale acestui cartel, care furnizeaza in prezent circa 35% din petrolul mondial, vor creste intr-un ritm mai lent decat previziunile din octombrie, urmand sa stagneze la finele perioadei, trecand astfel de la 35,35 mbz in acest an la 36,75 mbz in 2018.
Aceasta evolutie vine ca urmare a "noilor obstacole" care au aparut in Africa de Nord si in Orientul Mijlociu in urma "Primaverii Arabe" si care risca sa incetineasca investitiile in sectorul petrolier.
In precedentele rapoarte, AIE a afirmat ca Statele Unite vor deveni primul producator mondial de petrol in 2017, depasind Rusia si Arabia Saudita, gratie hidrocarburilor neconventionale.

Cu excepția a două județe, în România un adult din patru e pensionar. Campioana e Hunedoara, unde aproape jumătate din adulți sunt pensionari
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Asa se negociaza acum.
Se pare ca americanii au luat un avans puternic in cursa asta si in curand vor fi din nou cea mai tare economie din lume! Deja existenta petrolului mai ieftin, produs "acasa" a pornit o tendinta de re-aducere in USA a industriilor care fusesera externalizate spre China sau aiurea in lume.
In ziua de azi, mai mult decat cel care are aurul, cine are energia face regulile!
Il citesc intotdeauna cu placere pe DL, pentru eleganta exprimarii, pentru calm si, sigur, pentru continut.
Nu inseamna ca omul e infailibil, iar in acest caz e destul de evident ca scrie despre un domeniu pe care il cunoaste mai degraba superficial - a se vedea termenul "fractal" folosit in mod repetat, desi daca nu ma insel "la baza" DL este fizician, dar mai ales afirmatia ca Rusia produce mai putin de 7 milioane de barili de petrol pe zi, cifra fiind, de fapt, aproape dubla. S-ar mai adauga si convingerea ca un boom de nici 10 ani, care aminteste mai degraba de bula imobiliara de-acum un deceniu, va avea un impact urias pentru cateva generatii...
Ca veni vb de aprofundare, niscaiva lecturi mai atente/recente - inclusiv in publicatii care nicidecum nu pot fi banuite de ecologism, gen WSJ - arata ca lucrurile nu sunt chiar atat de roz (cu gazele de sist in principal).
Mai departe, cred ca SUA este si acum si era si inainte de fracking "cea mai tare" economie din lume... iar sugestia implicita ca externalizarea catre China a fost determinata de energia ieftina (???) este complet eronata.
In rest, as mai adauga ca lucrurile nu-s chiar atat de simple (nici) cu energia. In zilele noastre, cine are energia tinde sa se imbolnaveasca de boala olandeza, iar cele mai bune decenii ale occidentului au fost exact cele de DUPA socurile petroliere din anii '70...
Sunt putine natiunile care si-au bazat in mod covarsitor economia pe exploatarea unei anumite resurse naturale si-au prosperat pe termen lung.
Pun pariu, pe o palinca de 50 de grade, ca la 11 septembrie tu crezi in varianta oficiala.
In SUA se deruleaza de ani buni ceea ce nepotii nostrii vor numi cel mai mare experiment pe sanatatea umana, iar faptul ca refuzi sa vezi ca e, probabil, cea mai bolnava populatie la nivel mondial ar trebui sa te puna un pic pe ganduri, pe tine si pe toti cei care mai cred ca asta!
In 1990, dupa deschiderea Romaniei, cel putin in aparenta, catre democratie, gandeam ce bine ar fi ca Romania sa importe toata legislatia americana, de la A la Z, fara sa se balbaie incercand sa carpeasca ici si colo gaurile seculare.
In schimb, a ales cele mai stufoase solutii, cu predilectie din Franta,"imbunatatind"u-le in sensul adaptarii lor la coruptia specific romaneasca.
Pentru a proceda ca americanii trebuie sa ai cel putin cateva calitati: sa elimini coruptia, sa ai viziune, sa fii profesionist, calitati care lipsesc unei parti de cel putin 90% dintre romani.
Poate ar trebui sa mai comunicam si faptul ca se destabileaza Pamantul. De curand s-a publicat un articol ingrijorator in New York Times care subliniaza cresterile ingrijoratoare de dioxid de carbon. Game Over in curand ? Da, si asta pentru omenire nu pentru planeta. :)
S-a dat liber la exporarea, si in viitor exploatarea gazelor de shist la noi, cu motivatia ca vom avea gaz ieftin. evident ca nu este adevarat: oricare ar fi firma ce exploateza gazele, ea urmareste sa faca profit, nu sa ne vinda noua gaz ieftin! Gazele extrase de pe litoral, din moldova sau bihor vor merge pe piata internationala, iar noi, indifernt daca cumparam gaz de shist de aici sau gaz natural sin Siberia, tot "pretul pietei" il vom plati. In schimb, vom ajunge sa importam apa potabila ...
In 2017, Romania va fi ceda oficial titulatura de "buricul pamantului" pentru a o primi cu onoare pe cea de "gaoaza pamantului", pentru ca pe aici vor iesi gazele de sist.
aiba parte de o ruptura de risc pe șist
Se va rupe nord-america-n trei bucati si fiecare bucata se va alipi la alt continent
Una la Europa , una la Asia si una la Africa!
Zic si eu ...nu dau cu fracking-ul/ sau tomahawk-ul http://en.wikipedia.org/wiki/Tomahawk_(axe)
http://en.wikipedia.org/wiki/Tomahawk_(missile)
Din ce-am mai citit, nu exista niste estimari cat de cat profesioniste ale EROEI pentru gazul de sist; cele mai multe se invart exact prin jurul acelei limite critice, de 6-7... sensibil mai putin chiar si decat mult-hulitele solar si eolian.