Rusia a rupt acordul cu Azerbaidjanul privind tranzitul petrolului acestei tari din Caucaz pe teritoriul sau, semnat in 1996, anunta agentiile rusesti de presa, preluate de AFP.

Premierul Dmitri Medvedev a semnat o ordonanta in acest sens si a cerut ministerului Afacerilor externe sa informeze Azerbaidjanul in privinta acestei decizii.

Potrivit purtatorului de cuvant al monopolului rusesc al oleoductelor Transneft, Azerbaidjanul tranzita de doua ori mai putin petrol decat prevedea acordul prin oleoductul care leaga Baku de Novorosiisk, port si terminal petrolier rusesc in Marea Neagra, ceea ce nu este rentabil pentru Rusia.

Potrivit acestui acord, prin oleoduct trebuiau sa tranziteze 5 milioane de tone de petrol dar, in realitate, tranzitul era mai mic de doua milioane. Or, veniturile obtinute de Rusia din acest tranzit nu permiteau acoperirea costurilor de intretinere ale oleoductului, sustine Transneft.

De altfel, Socar, compania petroliera si gazeifera din Azerbaidjan, prevedea sa reduca si mai mult in 2013 volumul petrolului tranzitat prin Rusia, potrivit unei surse din cadrul societatii azere.

Bogat in hidrocarburi, Azerbaidjanul, o fosta republica sovietica, este punctul de plecare pentru cai strategice de petrol din Marea Caspica spre Europa, asupra carora Rusia si Occidentul isi disputa controlul.

Purtatorul de cuvant al Transneft nu a exclus semnarea unui nou acord cu Socar.

O serie de rute ocolosesc Rusia, cum este oleoductul Baku-Tbilissi-Ceyhan care leaga Azerbaidjanul de Turcia via Georgia.