Premierul Victor Ponta se intalneste vineri cu cu patronul ArcelorMittal, Lakshmi Mittal, in centrul discutiilor fiind pretul la energia electrica si certificatele verzi, precum si pozitia Romaniei la Consiliul European din iunie, unde se vor discuta problemele din sectorul energetic.

"Eu nu am nicio zi in program in care sa nu am cel putin o intalnire cu o companie mare, maine (vineri, n.r.) ma vad cu dl Mittal, care vine aici la invitatia mea", a spus primul ministru, joi seara, la TVR 1, recunoscand ca patronul indian are "o mare preocupare fata de deciziile pe care le va lua Consiliul European pe energie".

"Ei spun asa: Europa, daca nu reduceti preturile la energie si continuati sa le cresteti, nu mai suntem competitivi, ne ducem in China, in Africa, in alta parte, pentru ca in Europa nu mai sunt competitivi", a continuat seful guvernului, adaugand ca va analiza masurile promovate in Spania si Italia, "unde s-au scos cu totul subventiile, sau in Germania, unde cancelarul Angela Merkel tocmai le-a injumatatit".

Victor Ponta a precizat ca in prezent statul roman acorda doua certificate verzi, in valoare de 100 de euro, pentru un megawatt, "e un sprijin important, problema e daca e si sustenabil".

"I-am intrebat si pe cei cu eolienele, vreti eoliene intr-o tara in faliment? Voi discuta cu dl Mittal despre pozitia Romaniei la Consiliului European", a mai spus acesta.

In ceea ce priveste gazele de sist, primul ministru s-a declarat deschis in favoarea exploatarii acestora, daca se vor gasi resurse semnificative in urma explorarilor efectuate de Chevron si daca sunt indeplinite conditiile de mediu.

"Eu cred ca peste cinci ani, daca chiar avem gaze, cu dezvoltarea tehnologica, eu cred ca ar fi o prostie sa nu le folosim. Viitorul guvern, de ce sa importe din Rusia cand are in solul romanesc?", a spus Victor Ponta, argumentand ca tehnologia de extractie "progreseaza (...) practic in fiecare an".