Gazele de sist pot fi o solutie viabila pentru ca Romania sa-si obtina independenta energetica. O spune, intr-un interviu la RFI, ministrul delegat pentru energie, Constantin Nita.

In opinia lui Constantin Nita, gazele de sist "pot fi o solutie viabila. Daca in Statele Unite sunt o solutie viabila, nu vad de ce in Europa n-ar fi o solutie viabila. Daca la noi, pretul gazelor naturale a ajuns la peste 400 de dolari/mia de metri cubi, de ce in Statele Unite este de 113? Asta ce inseamna? Inseamna ca in competitia produselor care folosesc gaze naturale, Statele Unite vor castiga, pentru ca vor avea costuri mai mici si implicit preturi mai mici. Deci nu vad de ce daca acolo lucrurile functioneaza, la noi sa nu functioneze".

Intrebat daca in urma explorarii gazelor de sist va urma automat si exploatarea lor, ministrul delegat pentru energie a raspuns: "Nu trebuie sa confundam explorarea cu exploatarea. Intai sa vedem daca avem. Daca vom avea gaze neconventionale, atunci sigur, se va lua o decizie, ce facem cu ele, le exploatam sau le pastram in continuare, daca va fi cazul. Deocamdata, nu trebuie sa exageram cu lucrul acesta".

Continuarea pe www.rfi.ro.