Investitiile noi in energie si consumul cu 10% mai redus au scos de pe piata Complexul Energetic Oltenia

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Marţi, 28 mai 2013, 16:48 Economie | Energie


Termocentralele, scoase de pe piata
Foto: AGERPRES
​Situatia de la Complexul Energetic Oltenia devine din ce in ce mai  tensionata. Pe de-o parte sunt problemele cu care se confrunta  compania din cauza ca nu reuseste sa vanda energie pe piata,  acumulandu-se stocuri importante de carbune. Pe de alta parte sunt  sindicalistii din minerit nemultumiti de reducerea saptamanii de  lucru la patru zile, ceea ce inseamna si o diminuare  a salariilor. Pana anul trecut, Oltenia detinea o cota de piata de  32%. Acum doar 18%. Cum s-a ajuns in aceasta situatie? "Au aparut  si alti producatori la preturi competitive care au scos 'Oltenia'  de pe piata: eolienele care au priortate pe piata, centrala de la  Brazi a Petrom, Iernut care a fost preluata de Romgaz", a explicat  pentru HotNews Octavian Lohan, director in cadrul Transelectrica.

Atat Petrom, cat si Romgaz, folosesc ca materie prima pentru  centralele lor gaze din propria productie, fapt ce le face  rentabile. Eolienele au priortate pe piata deorece asa prevad  normele europene. "Toata schema Europei se bazeaza pe  prioritizarea acestor regenerabile", a spus Lohan. In plus,  Hidroelectrica inregistreaza productii record in conditiile in  care lacurile de acumulare sunt pline. "Pana acum a fost un an  foarte ploios", a adaugat Lohan. Toate aceste centrale produc la  preturi mult mai avantajoase decat Oltenia. Trebuie retinut ca  Oltenia nu reuseste sa incheie contracte nici macar in conditiile  in care  reactorul 2 de la Cernavoda este oprit pentru revizia  anuala. Adica, 700 MW sunt scosi, oricum, de pe piata.

La aceasta se adauga o scadere drastica a consumului. In luna mai  2013 s-a inregistrat un consum de electricitate cu 10% mai redus  fata de aceeasi perioada a anului trecut, ceea ce inseamna 700 MW  de energie. Exact cat i-ar mai trebui complexului Oltenia ca sa se  faca simtit pe piata. Nici macar Hotararea de Guvern  (HG 138/2013) aprobata in luna aprilie care  permite termocentralelor acces garantat si prioritar in sistemul  energetic nu ajuta prea mult. "Le acorda acces garantat pentru 500  MW, mult sub ce si-ar dori cei de la Oltenia, adica 1.500 MW, cel  putin".

Ce este de facut? Pe termen lung trebuie incurajata industria,  adica marii consumatori. In paralel, 'Oltenia' trebuie sa taie din costuri si sa intre intr-un program de eficientizare. Pe termen scurt, Oltenia nu poate spera  decat la o vara secetoasa si fara vant care sa mai opreasca din  elanul hidrocentralelor si eolienelor.

In aceste conditii, managerul privat Laurentiu Ciurel a gasit o solutie: sa reduca saptamana de lucru la patru zile.

"Dacă venim 19 mii de oameni la serviciu fără a avea ce lucra, rezultatul este insolventă si intrarea în faliment", a declarat Laurenţiu Ciurel potrivit ziarului Pandurul. In schimb, liderul sindical Marin Condescu considera că de vină pentru această situaţie este conducerea companiei şi atrage atenţia că, într-o lună, compania ar putea intra în insolvenţă. „O conducere incompetentă, arogantă, care s-a autoizolat şi a fost izolată de toată lumea împinge această companie spre faliment, iar 19.000 de salariaţi spre disperare”, a declarat la Radio Infinit preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie.

Sindicalistii au anuntat ca 5.000 de angajati ai Complexului Energetic Oltenia  vor iesi in strada joi si vineri la Targu Jiu.

Sindicalistii sunt nemultumiti si de faptul ca, sustin ei, niciuna dintre masuri nu a fost negociata, deciziile fiind comunicate abia dupa ce au fost aprobate de catre administratie. Sindicatele considera si ca aceste masuri ar reprezenta incalcari ale contractului colectiv de munca.

Minerii au mai presat autoritatile prin amenintari si in urma cu doua saptamani. Atunci, minerii au pichetat sediul Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), motivand ca aceasta institutie  este principalul vinovat pentru faptul ca CE Oltenia nu reuseste sa vanda energie pe piata. In realitate, Oltenia nu reuseste sa vanda pentru ca produce  ineficient, la costuri foarte mari, in conditiile in care preturile de vanzare a energiei au scazut foarte mult pe piata libera. Sindicalistii au presat ANRE sa acorde prioritate in sistem  complexului energetic. Trebuie precizat ca Laurentiu Ciurel, "managerul privat" al companiei si fost vicepresedinte PSD Gorj, a lipsit atunci de la discutii  deoarece se afla, alaturi de ministrul delgat pentru energie, Constantin Nita, intr-o vizita de o saptamana in China.

 • Complexul energetic Oltenia a fost infiintat anul trecut prin fuziunea unitatilor Turceni, Rovinari, Craiova si Societatii Naţionale a Lignitului  Oltenia. La Oltenia lucreaza circa 19.000 de oameni, din care 6.000 in activitatea energetica, iar 13.000 in cea miniera. Complexul Oltenia produce la un  cost foarte ridicat fata de ceea ce permite piata, adica in jur de 50 euro/MWh, in conditiile in care pretul mediu de vanzare a scazut, in ultima perioada,  sub 40 euro/MWh.
 • CE Oltenia are inca din ianuarie manager privat. Pe 21 ianuarie 2013, Consiliul de Supraveghere al CE Oltenia l-a numit pe directorul  general interimar de atunci al companiei, Laurentiu Ciurel, fost vicepreşedinte PSD Gorj, in functia de Director General, cu un mandat pentru patru ani. A  fost o numire controversata, deoarece Comisia de Nominalizare si Remunerare formata nu l-a intervievat decat pe Ciurel, ingnorandu-i pe ceilalti care se  aflau pe lista scurt. Ciurel se afla deja la conducerea companiei, fiind numit director general interimar in vara lui 2012.
 • Acest manager privat nu a  prezentat pana in acest moment niciun plan de eficientizare si de reducere a costurilor. Mai mult, in loc sa treaca la un program de reducere a costurilor,  CE Oltenia si celalalt producator cu probleme, CE Hunedoara, au primit facilitati de la Guvern printr-o hotarare (HG 138/2013) aprobata in luna aprilie care ar permite termocentralelor acces garantat si prioritar in sistemul energetic. Mai mult, Nita doreste sa uneasca aceste societati ineficiente cu  unitatile mai rentabile, precum hidrocentralele. Insa, acel HG 138/2013 nu a putut fi pus in aplicare, desi termenul era mijlocul lunii aprilie, deoarece  exista un ordin al ANRE, 33/2012, care stabileşte ordinea de intrare pe piaţa de echilibrare. In baza unui "ordin de merit", format pe principiul minimizarii  costurilor, termocentralele intra ultimele, avand prioritate energia regenerabila si ceilalti producatori mai eficienti.

HG 138/2013 prevede că CE Oltenia are acces garantat la reţelele electrice la putere de cel puţin 500 MW, iar pentru menţinerea nivelului de siguranţă a  sistemului naţional, compania are obligaţia de a furniza servicii tehnologice de sistem către Transelectrica la o valoare a puterii electrice de cel puţin  600 MW. In cazul CE Hunedoara, accesul garantat este de cel putin 200 MW, iar pentru serviciile tehnologice de 600 MW.

 • Presedintele ANRE: Chiar daca nu a vandut, CE Oltenia nu a pierdut nimic

Contactat de HotNews, presedintele ANRE, Niculae Havrilet a spus, in urma cu doua saptamani, ca va fi ajustat Ordinul 33/2012. De altfel, pe site-ul ANRE a aparut deja un proiect de  revizuire a Ordinului 33. "Sindicatele au reclamat faptul ca ar exista o discriminare, ca regenerabilele sunt luate cu prioritate. Si este adevarat, pentru  ca asa prevede legea. In cazul in care doresc sa fie la acelasi nivel de prioritate, vom modifica Ordinul 33 pentru a le da aceeasi pozitie cu energia  regenerabila", a spus Havrilet. Regenerabilele au in favoarea lor reglementarile europene si Legea 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a  producerii energiei din surse regenerabile de energie.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4525 vizualizari

 • +5 (7 voturi)    
  nici Natura nu mai tine cu Ponta... (Marţi, 28 mai 2013, 18:14)

  ..13 [utilizator]

  Si vantul vaj si ploaia bate in geam - toate fortele naturii sunt impotriva lui Ponta, deci tin cu Basescu-dictatorul!!! - si CE Oltenia nu mai este ce era odata...

  Suferinta mare in bazinul electoral Gorj...

  Pana la urma care este problema? Exista energie mai ieftina, Oltenia intra in conservare si oamenii pot sa treaca in mediul privat (turism, agricultura,...)

  Statul economiseste, ca si cetateanul care are energia mai ieftina - win-win situation

  Perdanti sunt doar salariatii si poate Ponta...

  La revedere salariul caldut de la stat!
  Ce tristete...
  • +1 (3 voturi)    
   Ponta culege ce-a semănat (Miercuri, 29 mai 2013, 1:04)

   Sakura [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   Scăderea drastică a consumului faţă de perioada similară a anului trecut oare nu se datorează restrângerii drastice a producţiei industriale, ca urmare a binefacerilor guvernării socialist-cumetriste?

   "La aceasta se adauga o scadere drastica a consumului. In luna mai 2013 s-a inregistrat un consum de electricitate cu 10% mai redus fata de aceeasi perioada a anului trecut, ceea ce inseamna 700 MW de energie."
  • +1 (3 voturi)    
   Pretul MWh eolian e de 530 lei - carbune 190 lei! (Miercuri, 29 mai 2013, 6:26)

   dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   Un MWh produs de turbinele eoliene este vindut consumatorului cu 530 lei (cost productie + subventie). Acelasi megavat produs de termocentralele din Oltenia costa doar 190 lei.

   Am ales sa-i dam afara pe mineri, sa dam cu piciorul unui pret de 190 lei/MWh ca sa platim aiurea curent eoliana de trei ori mai scump si banii sa se duca la niste firme private.
   • +3 (3 voturi)    
    inteligenta maxima.... (Miercuri, 29 mai 2013, 9:52)

    titirica [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

    "+subventie" include partea de recuperare investitie in aceasta tehnologie. Pe care si Romania alaturi de Europa s-a angajat sa o sustina. Si in Europa tot consumatorii finali suporta aceste subventii. Verificati.

    La carbune cat e investitia initiala??? se gandeste cineva? Sunt tehnologii ineficiente, poluante, preluate din perioada comunista pe 0 costuri investitie. Imaginati-va ca produc cu 190 - 200 RON/MWH fara sa aiba atasate si costuri de recuperare investitii....

    In cazul termocentralelor, consumatorii suporta costuri mult mai mari prin subventii ascunse, incrucisate de la stat....
  • 0 (2 voturi)    
   Firmele de eoliene recupereaza banii in < 3 ani (Miercuri, 29 mai 2013, 6:42)

   dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   In Romania sunt instalate eoliene care pot produce 2000 MW. In medie acestea fabrica doar 800 MW din cauza fluctuatiilor vintului.

   Pretul turbinei de 1 MW se cifreaza la 1 mil. Euro.

   Subventia, constind in 2 certificate verzi este 110 Euro/ MWh si reprezinta cistig net al firmei care a instalat eolienele.

   Un calcul simplu arata ca in aproximativ trei ani investitia de 2 miliarde de euro / 2000 MW instalati este recuperata!

   (800 MW*24 ore*365 zile*110 Euro/MWh =770 mil. Euro cistig net pe an)

   Frumoasa afacere!
   • +1 (1 vot)    
    Domnu' matematician (Miercuri, 29 mai 2013, 10:06)

    Chianti [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

    vedeti ca nu ati pus si costurile acolo, ca sa va dea cistigul net :)

    de exemplu nu calculati impactul descresterii de putere ordonata constant de Transelectrica zilnic.Asta inseamna undeva spre 20% poate chiar 30% din energia totala potentiala. Or pentru aceste reduceri nu primesti CV.

    In realitate astazi remunerarea centralelor eoliene este cu mult sub 110 euro pe care ii bagati d-voastra, tinand cont ca CV este 170 de lei in luna mai, pretul energiei electrice este la 30-35 de euro (dar vintul produce mai mult in offpeak) etc.

    Daca ati fi energetician, ati fi spus si faptul ca vintul are un factor de capacitate de aprox 30%, deci nu are cum sa produca 365 de zile x 24 ore/zi.
 • +10 (12 voturi)    
  Hai dumitrica (Marţi, 28 mai 2013, 18:37)

  gigtic [utilizator]

  cu graficul de la Transelectrica si explica-ne cum eolienele distrug viitorul energetic al tarii..

  Dar nu cumva sa pomenesti de miliardele de lei pe care le-a bagat statul in cele doua Complexe Energetice sau de datoriile enorme acumulate de minele de carbune, in timp ce minerii din aceste mine au salarii de 2-3 ori mai mari decat minerii din celelalte ramuri, au subventii la caldura, gaz, electricitate..... iar celelalte companii miniere au fost falimentate si inchise.

  Insa sa nu uitam care au fost ajutoarele de baza ale lui Nelu in 1990 si 1991...
  • -3 (3 voturi)    
   ce-ar fi sa te uiti (Miercuri, 29 mai 2013, 10:05)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui gigtic

   La ce fac Spania sau Germania care au taiat sau planuiesc sa taie respectivele subventii. Germania are in plan construirea a 12 termocentrale pe carbune. iti spune ceva despre rentabilitatea eolienelor? Ca sa nu mai spun ca toata povestea cu regenerabilele se bazeaza pe pseudo stiinta incalzirii climatice in care dioxidul de carbon e vinovatul principal. Acum vreo 2 saptamani s-a depasit limita de 400 ppm in atmosfera. Conform scenariilor psiho-apocaliptice trebuia sa avem vreo 2 grade in plus global si nivelul marilor crescut cu vreo 30 cm. Unde sint efectele ?? Le-a mancat pisica?
 • +5 (7 voturi)    
  Amin! (Marţi, 28 mai 2013, 19:41)

  Daniels22026 [utilizator]

  Daca asemenea complexe energetice dau faliment, asta chiar e motiv de bucurie, pentru clima, pentru economie si pentru insanatosirea societatii.

  Ajutoarele economice europene trebuie acordate energiei regenerabile, in nici un caz mamutilor energetici consumatori de hidrocarburi.

  In principiu sint de acord cu ajutoarele umanitare pentru cei care urmeaza sa fie disponibilizati. Dar sint impotriva oricarui ajutor financiar acordat Complexului Energetic Oltenia. Ceea ce trebuie sa dispara din punct de vedere economic, trebuie lasat sa piara in pace. Amin!
 • +6 (6 voturi)    
  Problema! (Marţi, 28 mai 2013, 19:41)

  Chianti [utilizator]

  Incerc sa explic pe scurt care e problema CE Oltenia:

  Ei sunt opriti pentru ca intr-adevar, nu exista consum suficient de mare in orele de gol, exista multa energie hidro si noaptea mai bate si vintul.

  Doar ca CE Oltenia face bani pe piata de echilibrare si nu sunt bani chiar de lepadat. OK, poate nu la nivelul de 4000 MW instalati, dar asta e viata. Adica ei pot face ceva bani sa-si tina centralele in rezerva, sa creasca puterea la cererea TSO-ului etc.

  Doar ca, si aici e mare problema, daca tii centralele in rezerva nu se consuma carbuni prea mult. Daca nu se consuma carbuni, atunci nu poti plati minerii (platiti la tona extrasa). Nu poti plati minerii, incep astia sa-ti dea in cap. Asa ca tot tambalaul asta este pentru a da niste bani unor oameni care trebuie sa scarmene subsolul patriei dupa niste carbune inutil in multe ore din cele 8760 ale anului.

  PS. Hai Dumitrica, baga graficu' ala, uite, te ajut eu, la ora 18.30 se "aruncau" 900 MW eolieni, e prapad, ce sa mai, in timp ce energia ieftina de la Turceni si Rovinari este....[baga mare aici!]
  • +3 (3 voturi)    
   problema v2 (Marţi, 28 mai 2013, 20:45)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Chianti

   adevarata problema este ca nu suntem in stare sa exportam surplusul de energie desi avem practic cele mai mici costuri/preturi din Europa. de ce?
  • +2 (2 voturi)    
   Nu inteleg (Marţi, 28 mai 2013, 21:46)

   Daniels22026 [utilizator] i-a raspuns lui Chianti

   la ora 18.30 se "aruncau" 900 MW eolieni

   Ce vrei sa spui? Urmaresc frecvent site-ul Transelectrica:

   http://www.transelectrica.ro/openflash/grafic.php?ofc=date.php

   Productia de energie electrica eoliana a fost de 8% din ceea ce a consumat Romania in 2013. Azi la ora 18:30, productia eoliana era in jur de 900 MW, ceea ce gasesc a fi binisor peste media de 550 MW. De ce scrii ca se "arunca"? Nu inteleg insinuarea ta. Dar cu privire la CE Oltenia iti impartasesc opinia.
   • +2 (2 voturi)    
    Era o gluma (Miercuri, 29 mai 2013, 9:57)

    Chianti [utilizator] i-a raspuns lui Daniels22026

    Imprumutasem din limbajul de "specialist" al dlui Dumitrica, care spunea acum citeva saptamani/luni ca e un dezastru cu eolienele astea, ca se arunca energie electrica. De fapt se uita la diferenta intre productie si consum, neintelegand ca restul e export. :)


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by