"Sectorul energetic este un factor de crestere economica a Romaniei, are vocatia de a dezvolta Romania ca un pol regional, dar tot atat de mult are vocatia de a creste siguranta, securitatea si chiar independenta energetica a Romaniei", a declarat Mariana Gheorghe, CEO OMV Petrom, in cadrul unei conferinte organizate de Mediafax. Mariana Gheorghe a mai spus ca nimic din acest potential nu va putea fi realizat daca nu se vor facute investitii uriase in acest sector. In acest sens, ar fi necesare investitii de circa 3-4 miliarde de euro pe an, a mai spus Mariana Gheorghe.

Potrivit acesteia, atat sectorul privat, cat si cel de stat, ar avea nevoie de un cadru care sa stimuleze investitiile. "Vorbim de aplicarea unor principii de piata care se bazeaza pe un regim fiscal si de reglementare stabil, predictibil care sa permita sa luam deciziile de investitii, sa facem planurile de dezvoltare a afacerilor pe termen lung", a adaugat Mariana Gheorghe.

Aceasta considera ca in ceea ce priveste mixul de energie primara echilibrat si diversificat Romania are o pozitie favorizata. "Avem o independenta energetica destul de mare". In ceea ce priveste consumatorul vulnerabil, Mariana Gheorghe a spus ca in statele UE acesta este protejat prin ajutor social, mecanisme de segmentare a populatiei si nu prin politica administrativa a preturilor.