Circa 3.000 de mineri au protestat joi la Targu Jiu impotriva conducerii Complexuluiui Energetic Oltenia (CEO), care a anuntat ca vrea sa reduca saptamana de lucru la 4 zile din cauza lipsei de cerere pentru carbuni. Mitingul, al carui organizator principal a fost controversatul sindicalist Marin Condescu - care controleaza si clubul de fotbal Pandurii Targu Jiu - s-a desfasurat fara incidente, pe o ploaie torentiala. Minerii au cerut demisia directorului CEO, Laurentiu Ciurel, precum si revenirea la saptamina de lucru de 5 zile. Cu o zi inainte, Ciurel, manager sprijinit de PSD, i-a avertizat pe salariatii care vor participa la protestele organizate de sindicate ca vor fi primii pe listele de disponibilizari. In acest moment, Complexul Energetic Oltenia a ajuns intr-o situatie critica din cauza imposibilitatii de a vinde productia de carbune, iar conducerea gigantului energetic a decis sa intrerupa sponsorizarile pentru clubul Pandurii.

Foto:

Informatiile zilei:

Mitingul s-a incheiat in jurul orei 16.00, iar organizatorii au anuntat ca suspenda mitingul programat pentru joi, dar iau in calcul greva generala.

Ora 14.25: Liderul sindical Marin Condescu a declarat, potrivit ziarului Pandurul, ca minerii trebuie sa se pregateasca de greva generala. La rindul sau, directorul Laurentiu Ciurel a spus ca mitingul a fost ilegal. Protestatarii se pregatesc sa incheie mitingul.

Protest al minerilor la Targu Jiu / Foto: Pandurul.ro

Ora 13.50: Televiziunile de stiri, printre care Digi 24 si B1TV, au inceput sa transmita imagini de la protestul de la Targu Jiu.

Protest al minerilor la Targu Jiu / Foto: Pandurul.ro

Ora 13.26: Maria Bircu, redactor-sef al ziarului Pandurul, transmite de la miting pentru cititorii HotNews.ro: "Directorul Laurentiu Ciurel a spus, dupa plecarea minerilor din fata sediului companiei, ca sunt maximum 1.800 de protestatari, in cea mai mare parte angajati ai firmelor subcontractoare, si a spus ca nu a iesit sa discute cu minerii pentru ca acestia nu si-au desemnat o delegatie de reprezentanti."

Minerii au plecat inspre prefectura.

Ora 13.03: Potrivit Agerpres, la protest sint 3.000 de mineri.

Ora 12.53:Maria Bircu, redactor-sef al ziarului Pandurul, transmite de la miting pentru cititorii HotNews.ro: "Cei circa 4.000 de mineri, estimarea organizatorilor, au stat zece minute in fata sediului companiei, unde au strigat <<Iesi afara, javra ordinara>> - inutil, pentru ca directorul Laurentiu Ciurel nu a iesit sa discute cu ei. Mitingul se desfasoara fara incidente, minerii au plecat pe traseul stabilit.

Ora 12.40: Premierul Victor Ponta participa in acest timp la inaugurarea unei sali de sport impreuna cu Adrian Nastase, fostul premier condamnat pentru coruptie.

Protest al minerilor la Targu Jiu / Foto: Pandurul.ro

Ora 12.25: Nici o televiziune centrala nu transmite imagini de la potestul minerilor. Singurele informatii disponibile sint in presa locala

Ora 12.20: Aproximativ 4.000 de mineri participa la mitingul de protest, potrivit presei locale (Pandurul si Impact in Gorj). La Targu Jiu ploua torential.

Protest al minerilor la Targu Jiu / Foto: Pandurul.ro

Contextul mitingului

Miting in Targu Jiu

Sindicatele mineresti au organizat mitinguri de protest pentru joi si vineri in Targu Jiu. Minerii sunt nemultumiti de intentia conducerii de a reduce saptamana de lucru la 4 zile. Directorul general al Complexului Energetic Oltenia a declarat anterior ca nu poate vinde productia, compania avand stocuri uriase de carbune ce nu poate fi comercializat din cauza scaderii cererii, dar si din cauza costurilor mari de productie.

Mitingul minerilor va avea loc la Targu Jiu joi, intre orele 12.00 si 17.00, si vineri, intre orele 12.00 si 16.00. Organizatorul principal al protestelor este Federatia Nationala Mine Energie, care estimeaza prezenta a 5000 de mineri.

Federatia Nationala Mine Energie este condusa de Marin Condescu, unul dintre cei mai influenti oameni din sectorul energetic romanesc. Condescu controleaza si clubul de fotbal Pandurii Targu Jiu. Noua conducere a CEO a anuntat la inceputul anului ca suspenda orice finantare pentru Pandurii.

Directorul CEO Oltenia ii ameninta pe protestatari

Laurentiu Ciurel, directorul general al CE Oltenia, i-a amenintat direct pe minerii care vor participa la miting ca vor fi primii pe viitoarele liste de disponibilizari. Astfel, intr-o emisiune la televiziunea locala Acces TV, preluata de ziarul Pandurul, Ciurel a spus ca "daca ni se pune piciorul pe gat, atunci cand se vor face liste de disponibilizari, ne aducem si noi aminte ca in momentul in care ne-a fost greu am fost tratati asa. Oricine vede ca situatia este grea, ca nu iese fum pe cosul termocentralei sau ca nu mai are loc o lingura de carbune in depozite".

"Daca Doamne fereste vor veni momente de disponibilizari, cei care nu ne-au inteles acum, nu vor fi intelesi atunci", a mai spus Ciurel.

In plus, managerul CEO a dat detalii despre disponibilizarile de la companie, anuntind ca pana in 2017 vor fi 2.171 de concedieri colective, iar 3.000 de angajati vor trece pe perioada determinata.

Fondul Proprietatea vrea disponibilizari suplimentare

In sedinta Consiliului de Supraveghere al CEO, unul din cei doi reprezentanti ai Fondului Proprietatea - actionar minoritar la companie, a cerut directoratului disponibilizari in plus fata de programul administratiei. Acest lucru inseamna ca la cei peste 2.000 de angajati aflati in atentie, Fondul Proprietatea vrea sa se mai reduca inca 5.000 de locuri de munca, transmite Impact in Gorj.