Premierul Victor Ponta i-a transmis sefului Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrilet, sa isi faca treaba si sa dea mai putine sfaturi, dupa ce acesta a afirmat miercuri ca autoritatile ar trebui sa fie preocupate in special de veniturile populatiei, nu de mentinerea la un nivel jos, pe baze "nesustenabile", a preturilor energiei, transmite Mediafax.

"Toata lumea e foarte buna la dat sfaturi. Domnul presedinte de la ANRE e bun la sfaturi. Eu astept de la el sa aiba grija sa aplice regulile europene, ca inca la ANRE vad ca, in afara de energie eoliana, ei nu stiu altceva. Sa isi faca treaba si sa ne dea sfaturi mai putine !", a declarat Victor Ponta joi, dupa participarea la bilantul Consiliului Concurentei.

Presedintele ANRE, Niculae Havrilet, a declarat miercuri la conferinta "Mediafax Talks about Energy" ca autoritatile trebuie sa fie preocupate in special de cresterea veniturilor populatiei, nu de mentinerea la un nivel jos, pe baze "nesustenabile", a preturilor energiei.

"Este pretul energiei prea mare sau veniturile prea mici? (...) In mod normal, guvernele ar trebui sa se ingrijeasca mai degraba de cresterea veniturilor populatiei, iar nu de mentinerea la un nivel jos, pe baze nesustenabile, a preturilor energiei. Preturile mici ale energiei ii avantajeaza doar pe consumatorii cu venituri mari", a afirmat seful Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

Potrivit acestuia, proiectul guvernului de liberalizare a preturilor energiei si gazelor va putea fi considerat un succes atunci cand vor putea fi identificati consumatorii vulnerabili, cu venituri mici, si se vor gasi modalitati de sprijinire a acestora la plata facturii la energie.

Romania s-a angajat in fata Fondului Monetar International sa liberalizeze preturile energiei electrice si gazelor in mod etapizat pe durata mai multor ani.

Havrilet a adaugat ca pentru cresterea veniturilor cetatenilor este nevoie de cresterea produsului intern brut, iar sectorul energetic poate contribui la cresterea PIB-ului.