Exploatarea gazelor de sist prin fracturare hidraulica ar fi fara interes in acest moment pentru Germania, apreciaza expertii in chestiuni de mediu care consiliaza guvernul de la Berlin, citati de AFP.

"Exploatarea gazelor de sist prin fracturare hidraulica are un rol redus in tranzitia energetica" a Germaniei, efectuata in prezent pentru a se renunta la energia nucleara, prin dezvoltarea energiilor regenerabile, afirma vineri membrii Consiliului consultativ pentru mediu, intr-un comunicat.

Aceasta "nu va reduce preturile energiei si nu va contribuit de maniera semnificativa la securizarea aprovizionarii cu energie", adauga acestia, concluzionand ca din punct de vedere german fracturarea hidraulica "nu este de interes pentru politica energetica"

Intre altele, pentru moment, "aceasta tehnologie nu ar trebui utilizata comercial inca din cauza importantelor lacune in ceea ce priveste impactul asupra mediului", considera cei sapte profesori care formeaza acest consiliu.

"In starea actuala a cunostintelor despre acest subiect, potentialul unei exploatari rentabile din punct de vedere economic in conditii de mediu convenabile este mult prea redus pentru a putea avea o influenta asupra pretului gazelor in Germania", adauga ei.

Fracturarea hidraulica nu este supusa niciunei reglementari in Germania, in conditiile in care aceasta tehnica este interzisa in Franta si in Bulgaria.

In februarie, guvernul a prezentat o propunere care sa reglementeze extractia gazelor de sist, interzicand in special folosirea acestei tehnici in zona apelor protejate si a izvoarelor minerale. Dar aceasta propunere a starnit o puternica reactie negativa in randul opozitiei dar si a coalitiei guvernamentale si nu ar urma sa fie repusa pe tapet inainte de alegerile legislative din septembrie.

Industriasii vad in gazele de sist o sansa de a avea acces la o sursa de energie mai ieftina, asa cum este cazul pentru concurentii lor din Statele Unite, unde aceasta resursa este puternic exploatata.