UPDATE Hidroelectrica a inceput sa vanda energie la un pret mediu sub costuri. Administratorul judiciar sustine ca profitul este asigurat din productia suplimentara

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Luni, 3 iunie 2013, 15:56 Economie | Energie


 documente
(03 Iun 2013) PDF, 1MB
(03 Iun 2013) PDF, 2MB
​Hidroelectrica a vandut pe OPCOM, Piata pentru Ziua Urmatoare (PZU), in perioada 16 aprilie-15 mai, o cantitate de 379.823 MWh (reprezentand 31,2% din  piata), la un pret mediu de 142,5 lei/MWh, se arata in raportul lunar al administratorului special al Hidroelectrica, Remus Vulpescu. In conditiile in care  bugetul pe 2013 a fost construit la un cost de productie de 144 lei/MWh, se poate spune ca Hidroelectrica a inceput sa vanda o parte din energie sub costuri.  Tot sub costuri este vanduta si energia pe piata reglementata, avand in vedere ca ANRE a recunoscut un pret de 125 lei/MWh pentru 2013. In plus, numarul de  contracte bilaterale incheiate pe bursa s-a diminuat drastic. Cu toate acestea, Hidroelectrica va continua sa inregistreze profit si in lunile urmatoare,  sustine administratorul judiciar, Remus Borza.

In luna aprilie, pe Piata Contractelor Bilaterale (PCCB) de pe OPCOM, Hidroelectrica a participat cu 18 pachete de oferta de vanzare si a raspuns la 7 oferte  de cumparare. Rezultatul licitatiilor s-a concretizat cu semnarea a 9 contracte. De asemenea, au fost ofertate 120 de contracte standard pe platforma  PCCB-NC, prin licitatii succesive fiind incheiate 10 contracte. Potrivit datelor de pe OPCOM, aceste contracte au fost incheiate la pretul de 165 lei/MWh,  inclusiv componenta Tg de transport care inseamna cam 10-11 lei/MWh. Tot datele de pe OPCOM arata ca in luna mai, Hidroelectrica nu a reusit sa incheie  contracte pentru niciun pachet scos la vanzare, nici pe PCCB, nici pe PCCB-NC. Aceasta in conditiile in care pe PCCB-NC, preturile de pornire erau de 160  lei/MWh, inclusiv Tg. Preturile sunt fara TVA. Hidroelectrica a inceput sa-si diminueze cantitatile vandute prin contracte bilaterale inca din luna martie,  iar cea mai mare parte din energie urma sa fie livrata incepand cu luna mai.

Cu toate acestea, Hidroelectrica a inregistrat profit pe primele patru luni. Este adevarat ca aceste luni au fost acoperite, in mare parte, de contractele  incheiate la sfarsitul anului trecut cand Hidroelectrica reusea sa vanda orice pachet scos la vanzare, la preturi de peste 225 lei/MWh.

Potrivit raportului administratorului judiciar pe luna apriie, profiul brut preliminat pentru primele patru luni este de 274 milioane lei (62 milioane euro).

Contactat de HotNews, administratorul judiciar spune ca Hidroelectrica va inregistra profit in continuare si va ajunge la 300 milioane lei pe primele cinci  luni. Intrebat cum este obtinut acest profit in conditiile in care nu mai sunt incheiate contracte bilaterale, Borza a spus ca "nici nu trebuie sa aiba  (n.red. contracte). Hidroelectrica obtine profit din vanzarea unei cantitati mai mari fata de cea prognozata. Pentru 2013 a fost estimata o productie de 13  TW, insa in realitatea productia ar putea fi de 14 TW, a explicat Borza. Practic, este vanduta o cantitate mai mare, chiar daca la un pret mai mic, fata de  estimari, iar ceea ce se pierde din pret se castiga din productie. "Tot ce se vindem peste 13 TW se duce in profit", a spus Borza. O mare parte din ceea ce produce acum Hidroelectrica vinde pe PZU, unde preturile  sunt in continuare foarte mici. De exemplu, pretul mediu pentru data de 4 mai este de 105 lei/MWh. Pe 2 mai pretul mediu a fost si mai mic: 45 lei/MWh.

Spre deosebire de anul trecut, an excesiv de secetos, situatia este mai buna. De exemplu, pe 31 martie 2013 profitul net era de 112 milioane lei, in timp ce  pe 31 martie 2012 profitul era de 4,5 milioane lei. De asemenea, in februarie 2013 profitul era de 99,1 milioane lei, iar in februarie 2012 de 28,5 milioane  lei. In martie 2013 a fost inregistrata o pierdere financiara de 11 milioane lei, spre deosebire de 42,6 milioane lei in martie 2012.

Remus Borza sustine ca situatia se va schimba in lunile iulie-august cand va fi inregistrata seceta. Atunci, oferta va fi mai mica si automat preturile vor creste. In prezent se inregistreaza supraproductie de energie, in conditiile unei scaderi drastice a consumului. Spre deosebire de anul trecut, au intrat pe piata noi actori: eolienele care au prioritate pe piata, centrala de la  Brazi a Petrom, Iernut care a fost preluata de Romgaz. De asemenea, in luna mai  2013 s-a inregistrat un consum de electricitate cu 10% mai redus  fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Raportul administratorului special arata ca "perioada 16 aprilie-15 mai a fost caracterizata de un excedent de energie". Din cauza situatiei hidrologice s-a  ajuns la deversari, iar energia pierduta in acest fel a fost de 162 GWh in luna aprilie, se mai arata in raport. Pentru luna mai, energia totala pierduta  prin deversare a fost estimata la 72 GWh. Insa nu a fost luata in calcul evolutia hidrologica din ultima saptamana a lunii mai cand a plouat foarte mult.

Borza a mai afirmat ca sunt in derulare 48 de contracte bilaterale. In  raport se arata ca sunt in derulare pe piata concurentiala 87 de contracte.

Hidroelectrica ar urma sa iasa din insolventa la sfarsitul lunii iunie. Cu cateva zile inainte de iesirea din insolventa, Hidroelectrica va scoate la vanzarea un prim lot de microhidrocentrale. Remus Borza spune ca pe 20 iunie sau 22 iunie va avea loc prima licitatie. Pana atunci trebuie finalizata evaluarea lor. Reamintim ca Hidroelectrica intentioneaza sa vanda cele 158 de microhidrocentralele pe care le detine. Borza se bazeaza pe interesul mare al investitorilor mai ales in conditiile in care pentru aceste microhidrocentrale vor fi acordate in continuare acelasi numar de certificate verzi prevazute de Legea 220/2008. Practic, acestea nu vor fi afectate de noile modificari legislative legate de numarul de certificate. Pentru hidrocentralele retehnologizate de pana in 10 MW se vor acorda in continuare 2 certificate verzi. Aceste microhidrocentrale necesita retehnologizari. In cazul in care nu sunt retehnologizate se acorda doar un certificat verde pentru fiecare MWh produs si livrat. Proiectul privind amanarea acordarii de certificate verzi prevede reducerea cu un certificat doar in cazul microhidrocentralelor noi.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6882 vizualizari

 • +7 (7 voturi)    
  Tare (Luni, 3 iunie 2013, 16:33)

  Sani [utilizator]

  Si noi, fraierii din Romania cat platim KWh?

  Multumim USL si celor 70% din nou. Si din nou. Si iar, ...si iar, si iar......

  Sa ne traiti inteligentele voastre USL-iste!

  Propun sa fie Lucy, catelul meu prim-ministru in locul lui Plagiatores.

  Aa. si prietenul lui Lucy sa fie ministrul energiei.

  Macar n-ar fi asa de ingamfati.
  • +8 (8 voturi)    
   Pai (Luni, 3 iunie 2013, 16:44)

   Kappa [utilizator] i-a raspuns lui Sani

   trebuie sa mininca si gura celui mai cinstit guvern din Istorie ceva, nu? Ailalti au furat cu damigeana, astia fura cu cisterna.
   • 0 (2 voturi)    
    Comment sters de user (Luni, 3 iunie 2013, 17:59)

    Mowgli [anonim] i-a raspuns lui Kappa

 • +3 (5 voturi)    
  Manipulare ,minciuna ,mizerie !!! (Luni, 3 iunie 2013, 16:51)

  andreesanu [utilizator]

  Cind poti spune ca Hidroelectrica vinde energie sub costuri ori esti prost ori habar na-ai despre ce vorbesti.Cea mai ieftina energie este energia hidro ,costurile de exploatare sunt cele mai mici daca nu-s incarcate cu salarii nesimtite de 10-15 ori fata de salariul unui ing din industrie chimica sau a unui medic primar.
  Cheltuielile de mentenanta capusata pot deasemenea face jaf astronomic si se descarca pe costuri vezi reparatiile turbinelor sub guvernul Nastase si derbedeul de Dan Ioan Popescu in guvernarea 2000-2004.
  Undeva este o golanie se bate saua sa priceapa iapa,se aranjeaza preturile pentru "baietii destepti ",care nu dorm s-au repozitionat ,iar Nicolaie,Mekel,Mittal,Alro preseaza ,santajeaza cu incetarea activitatii.Iar cum guvernantii n-au solutii ca nu-i prea duce bibilica merg mai departe pe ceea ce stiu -manipularea prin toate caile a romanilor,a fraierilor care trebuie sa plateasca diferenta de pret ,amaritii aia captivi care n-au ce face decit sa-si faca dreptate singuri !!!
 • +3 (3 voturi)    
  cum se poate (Luni, 3 iunie 2013, 16:52)

  vdirla [utilizator]

  "Hidroelectrica a inceput sa vanda energie la un pret mediu sub costuri".....
  "Borza se bazeaza pe interesul mare al investitorilor"

  1. Oare de ce exista atita interes pe o afacere neprofitabila?
  2. unde se duce diferenta de pret intre pretul platit catre producator si pretul platit de consumator ?

  (oare atit de mult sa fie costul cu transportul energiei)
 • 0 (0 voturi)    
  Destul de mult (Luni, 3 iunie 2013, 18:59)

  DanPower1 [anonim]

  ,,Costul cu transportul" este destul de mare si depinde de zona si pretul certificatelor verzi, iar pentru cei racordati la 0,4 kV este de cca. 320 lei/MWh. Destul de mult, nu?
 • 0 (0 voturi)    
  Ha, ha, ha! (Marţi, 4 iunie 2013, 5:10)

  Sthelian [utilizator]

  1 A vindut pe piata PZU cu 142.5. Dar nu spune cit a fost pretul ofertat. Mecanismul pretului pe piata PZU este (era) cam asa: Se primesc ofertele si se aranjeaza in ordinea preturilor. CInd se ajunge la cantitatea de energie necesara se trage linie si se vede pretul ultimului Mw intrat in piata. La acest pret se platesc toti, chiar si cel ce a ofertat la pretul de 50 de lei/Mw, va primi tot 142,5 lei/Mw daca asta e ultimul pret.
  2. ANRE i-a stabilit un pret pentru ca in general Hydro este obligata sa produca o anumita cantitate. Nu poate sa nu dea drumul la apa sa curga... (Exista o intelegere intre Romania si Serbia pentru centralele de la PF si nu numai). (D-aia se pling la viitura DUnarii. Se pierd milioane de MW neturbinati ca nu pot lasa ce e in amonte sa fie inundat si lasa batardourile) Insa pretul acesta teoretic ar trebui sa fie maximal, pentru ca daca maresti cantitatea de energie produsa inseamna ca salariul pe MW si alte cheltuieli fixe scad. Se dovedeste ca ANRE tot politic a ramas, sau Hidroelectrica nu si-a facut lectia bine (inclin spre prima).
  3. Deci erau mai bune contractele cu baietii destepti returnate? Cit plateau MW? Undeva pe la 180-200 lei?
  4. Personal nu cred ca PZU e reprezentativa. Asa cum acum e jos, daca vine seceta si Hydro nu mai are apa si se mai opreste si Cernavoda ca n-au apa de racire sa vezi atunci preturi pe PZU si cel mai tare o sa urle unii prin presa ca iar vinde Hidro ieftin, ca uite MW e 300 de lei. Ce bine daca ar fi niste "butoaie" sa tina in ele energia ieftina de acum pentru seceta din vara.
 • +1 (1 vot)    
  Daca mergem pe logica avem asa (Marţi, 4 iunie 2013, 10:08)

  hsl [utilizator]

  Costa 5 lei - 2 salarii, 2 furnizor, 1 taxe - sa produci 1 W; daca il vinzi cu 3 lei si ai profit se cheama ca nu platesti cuiva 2 lei; ori salariatilor, ori furnizorilor, ori taxe statului.
  Cand esti in insolventa si nu poti fi urmarit pentru creante (si nu vrei miscari sociale) cel mai simplu e sa nu iti platesti furnizorii si/sau taxele.
  Costuri care pica tot in sarcina contribuabilului (apropo de cel care se intreba de ce populatia nu are acces la aceleasi preturi; nu numai ca platim mai mult ba suportam si practicile anticoncurentiale ale administratorului Hidroelectrica).


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by