​Proiectul de Ordonanta de Urgenta privind amanarea acordarii unui numar de certificate verzi se afla pe ordinea de zi a sedintei de marti a Guvernului. Proiectul prevede ca pana in 2017 sa fie acordate doua certificate verzi din trei pentru hidrocentrale noi, cu puteri instalate de cel mult 10 MW, si patru certificate din sase pentru centralele solare, iar in cazul centralelor eoliene, va fi acordat un singur certificat verde din doua pana in 2018. Producatorii de energie regenerabila s-au opus acestor modificari.

UPDATE Guvernul a aprobat proiectul de Ordonanta de Urgenta. Ordonanta prevede "amânarea temporară, începând cu 01.07.2013, a acordării unui număr de certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs de centrale electrice hidro noi cu puteri electrice instalate mai mici sau egale cu 10 MW (un certificat verde) de centrale eoliene (un certificat verde), respectiv de centrale electrice solare (două certificate verzi); recuperarea certificatelor verzi se va face începând cu 31.03.2017 pentru centralele hidro si solare, respectiv începând cu 01.01.2018 pentru centralele eoliene".

Alte prevederi:

  • Limitarea acreditării centralelor/grupurilor electrice pentru aplicarea sistemului de promovare prin certificate verzi până la nivelul total anual al capacitătilor instalate în centrale electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile, care este stabilit în Planul National de Acțiune în Domeniul Energiei Regenerabile (PNAER)
  • Monitorizarea semestrială a investitiilor de către ANRE, ceea ce va permite aplicarea imediată a mecanismului de ajustare a supracompensării, Tranzactionarea, de o manieră transparentă, direct între producători si furnizori, a certificatelor verzi
  • Introducerea obligatiei pentru ANRE de a reglementa prin cote anuale cantitatea de energie electrică din surse regenerabile care se va prelua în Sistemul Electroenergetic National

De mentionat ca nu toate certificatele verzi se reduc. Pentru hidrocentralele retehnologizate de pana in 10 MW se vor acorda in continuare 2 certificate verzi. Aceasta in conditiile in care Hidroelectrica intentioneaza sa vanda microhidrocentralele pe care le detine si care necesita retehnologizari.

Asociatia Romana pentru Energie Eoliana (RWEA) afirmat saptamana trecuta ca autoritatile romane trebuie sa notifice Comisia Europeana in vederea aprobarii Ordonantei de Urgenta privind reducerea schemei de sprijin pentru regenerabile. "O aprobare a Comisiei presupune insa o procedura oficiala, in care se prezinta documente, cifre, explicatii si se finalizeaza cu un aviz scris si dat apoi publicitatii. Drept urmare, RWEA considera ca declaratiile oficiale care sustin 'unda verde' a Comisiei Europene pentru a promova OUG sunt hazardate si provoaca dezinformare, se arata intr-un comunicat al RWEA. Asociatia mai arata ca autoritatile trebuie sa aduca lamuriri in privinta discriminarii pe care o va crea noua ordonanta, prin faptul ca aceasta se va aplica doar tehnologiilor eoliana, fotovoltaica si microhidrocentralelor noi, nu si biomasei si microhidrocentralelor retehnologizate.

Guvernul pare sa fi pornit un razboi impotriva producatorilor de energie regenerabila. La sfarsitul lunii mai, ministrul delegat pentru energie, Constantin Nita, le-a reprosat ca au investit doar in energia regenerabila, nu si in capacitatile de transport. Astfel, a inceput sa se inregistreze supraproductie de energie care nu poate fi exportata. "De ce nu au investit si in cablul submarin daca au bagat un miliard in eoliene", a spus Nita.

Ministrul delegat pentru energie, Constantin Nita, a declarat recent ca din momentul in care vor intra in vigoare noile prevederi, factura la consumatorul casnic se va reduce cu 10%. "Nu am studiat impactul, dar scaderea va fi de aproximativ 10%", a adaugat ministrul.

Departamentul pentru Energie a supus dezbaterii publice, la inceputul lunii aprilie, un proiect de ordonanta care modifica legea 220/2008 privind sustinerea si promovarea energiei din resurse regenerabile.