Asociatia Romana pentru Energie Eoliana (RWEA) il contrazice pe ministrul Dan Nica potrivit caruia recuperarea investitiei in energia eoliana se face in doi ani. "In realitate, o astfel de investitie se amortizeaza in 9-10 ani, dat fiind ca rata interna de rentabilitate (RIR)) de maxim 11% este stabilita de catre autoritatile romane si aprobata de Comisia Europeana. Acest nivel al RIR este monitorizat anual si tinut sub control de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE)", preciezaza RWEA.

"Dincolo de chestiunea profitabilitatii, modificarea schemei de sprijin in sensul amanarii unui certificat verde pentru mai multi ani va afecta grav veniturile lunare ale investitorilor, in masura in care veniturile prognozate nu vor mai arata ca cele proiectate in planul de afaceri. Din cauza incertitudinilor din aceasta piata care dureaza deja de sase luni, investitorii se confrunta cu un blocaj pe piata certificatelor verzi, fapt care ii pune in imposibilitatea de a achita ratele la bancile finantatoare. RWEA atrage atentia ca impactul negativ asupra sectorului bancar a inceput sa fie vizibil si va lua amploare odata cu noile modificari pe care guvernul le are in vedere", mai arata RWEA.

POtrivit asociatiei, "schema de sprijin conceputa si agreata de statul roman impreuna cu institutiile europene este mai degraba amagitoare decat generoasa. Dupa ce investitorii si-au facut planuri de afaceri bazate pe legislatia in domeniu, politicienii romani schimba din nou regulile in timpul jocului, un comportament care afecteaza grav increderea investitorilor straini si implicit volumul investitiilor straine care intra anual in economia romaneasca.

Totodata, propunerea Ordonantei de Urgenta de a amana plata unui certificat verde va vaduvi bugetul de stat cu zeci de milioane de euro anual. Amintim ca in 2012, TVA si alte taxe platite de producatorii de energie eoliana au contribuit cu 420 de milioane de euro la bugetul de stat al Romaniei".

Reamintim ca Executivul va discuta astazi proiectul de ordonanta de urgenta privind amanarea acordarii unui numar de certificate verzi. Proiectul prevede ca pana in 2017 sa fie acordat un singur certificat verde din doua pentru centralele eoliene, doua certificate verzi din trei pentru hidrocentrale noi, cu puteri instalate de cel mult 10 MW, si patru certificate din sase pentru centralele solare. Producatorii de energie regenerabila s-au opus acestor modificari. O alta prevedere controversata favorizeaza marii consumatori. Cei care au un consum mai mare de 150.000 MWh pe an ar urma sa plateasca certificate verzi doar pentru 50% din cantitatea de energie achizitionata.

Romania este cea mai necompetitiva tara din UE din cauza pretului la energia electrica si a facut "o prostie" atunci cand a introdus certificatele verzi, care permit recuperarea investitiilor in energia regenerabila in numai doi ani, a declarat ministrul pentru Societatea Informationala, Dan Nica, la emisiunea "Dupa 20 de ani" difuzata duminica de Pro TV.

"Proprietarul ArcelorMittal, Lakshmi Mittal, a venit si ne-a spus un lucru pe care il stiam: Europa este necompetitiva datorita pretului la energie, iar Romania, la actualul pret al energiei, este cea mai necompetitiva dintre toate tarile din UE. De ce? Din cauza smecheriei cu certificatele verzi (...). Romania este singura tara in care s-a facut o asemenea prostie, sa dai 160 euro pe megawatt cand incepe sa bata vantul, dar in acelasi timp se opresc toate termocentralele, ca sa intre energia de la eoliene in sistem. Si astfel s-a ajuns la o recuperare a investitiilor in numai doi ani", a afirmat ministrul Dan Nica, citat de Mediafax.