Premierul Victor Ponta a anuntat ca in sedinta de marti va fi discutat proiectul de Ordonanta de Urgenta privind personalul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF). Potrivit premierului, numarul de membri ai ASF va fi redus de la 19 la 11. "E clar ca intentiile bune au fost intelese gresit de cei numiti acolo", a spus premierul. Insa, potrivit datelor prezentate pe site-ul ASF, institutia este condusa de un consiliu format din 17 membri. De asemenea, Ponta a afirmat ca salariile compensatorii ale celor care si-au intrerupt mandatul de la fostele institutii, CNVM, CSSPP, CSA, care acum se afla in componenta ASF vor fi impozitate cu 85%. ASF fusese infiintata tot printr-o ordonanta de urgenta a guvernului Ponta.

Ponta sustine ca au fost acordate deja salarii compensatorii pentru trei fosti membri, cate 230.000 de euro net pentru fiecare: Dan Constantinescu, Daniela Popa si Biro Albin. "Inteleg ca au facut si altii asemenea cereri. Cred ca 15% din aceste sume deja reprezinta prea mult, daca ma intrebati. Ideea ca pui monopol de stat pe un domeniu pe care te imbogatesti cu obrazul cat mai gros e un lucru care s-a intamplat de multe ori in Romania si as vrea sa punem capat la aceste practici", a adaugat Ponta.

Autoritatea de Supraveghere Financiara - ASF a precizat, saptamana trecuta, ca nu a platit niciun salariu compensatoriu membrilor conducerii Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Comisiei Nationala a Valorilor Mobiliare si Consiliului de Supraveghere a Pensiilor Private. Compensarea acestora s-a facut pana la data infiintarii ASF, pe baza contractelor avute cu fostele autoritati. In plus, ASF a redus la zero lei eventualele plati compensatorii in cazul intreruperii mandatului membrilor conducerii inainte de termen Autoritatea de Supraveghere Financiara functioneaza incepand cu data de 29 aprilie 2013 prin preluarea si reorganizarea tuturor atributiilor si prerogativelor fostei Comisii Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

UPDATE Guvernul a aprobat un proiect privind unele măsuri fiscal-bugetare si pentru modificarea OUG 93/2012 privind înfiintarea si functionarea ASF.

Prevederi:

  • Numărul de membri ai Consiliului de conducere al Autoritătii de Supraveghere Financiară se reduce de la 17 la 11.
  • Autoritatea de Supraveghere Financiară are obligatia de a vira la bugetul de stat o cotă de 80% din excedentul bugetului de venituri si cheltuieli înregistrat la sfârsitul anului si prin exceptie de la prevederile Legii nr. 571/2003, se stabileste o cotă de impozit pe venit de 85% pentru veniturile reprezentând salarii/indemnizatii/sume compensatorii acordate, în conditiile legii, cu ocazia încetării contractului de muncă sau mandatului, angajatilor cu functii de conducere sau persoanelor care sunt numite în calitate de membru în consilii de conducere din cadrul ASF si din cadrul autoritătilor care se reorganizează potrivit alin.(2) al art.1 din OUG nr.93/2012.

Componenta nominala a Consiliului Autoritatii de Supraveghere Financiara

1. Rusanu Dan Radu - presedinte - membru executiv

2. Daianu Daniel - prim-vicepresedinte - membru executiv

3. Ursache Mircea - vicepresedinte - membru executiv - sectorul instrumentelor si investitiilor financiare

4. Tudor Daniel George - vicepresedinte - membru executiv - sectorul asigurarilor-reasigurarilor

5. Giurescu Ion - vicepresedinte - membru executiv - sectorul sistemului de pensii private

6. Mihailescu Dorina Teodora - membru neexecutiv

7. Marcu Gheorghe - membru neexecutiv

8. Alexe Gavrila - membru neexecutiv

9. Albu Gheorghe - membru neexecutiv

10. Kralik Lorand-Istvan - membru neexecutiv

11. Mirzac Marian - membru neexecutiv

12. Sarbu Marian - membru neexecutiv

13. Moldoveanu Corneliu - membru neexecutiv

14. Balta Tudor - membru neexecutiv

15. Frunzulica Doru-Claudian - membru neexecutiv

16. Puiu Nina - membru neexecutiv

17. Coca-Constantinescu Gheorghe-Cornel - membru neexecutiv

Conducerea CSA pana la data de 28 aprilie 2013