Nuclearelectrica a anuntat reducerea cu 40% a puterii Unităţii 2 a CNE Cernavodă pentru efectuarea unor lucrări de reparaţii la unul din transformatoarele de evacuare putere. "Acest echipament este în perioada de garanţie, iar intervenţia se efectuează de catre fabricant. Reactorul funcţionează în siguranţă, iar unitatea rămâne conectată la Sistemul Energetic Naţional, urmând să se atingă puterea nominală după finalizarea interventiei, în conformitate cu procedurile centralei", precizeaza Nuclearelectrica. Reamintim ca Reactorul 2 s-a aflat in luna mai in programul de oprire planificata, in vederea efectuarii unor activitati de mentenanta si testare.

"Lucrările se execută în condiţii de securitatea nucleară a reactorului, a personalului de exploatare, a populaţiei şi a mediului înconjurator", sustine Nuclearelectrica.

Reactorul 2 a mai fost oprit timp de o zi, insa neplanificat, in luna ianuarie, din cauza unor perturbatii in sistemul de racire a generatorului electric al unitatii. Perturbatiile au fost cauzate de defectarea unui releu din logica de comanda a sistemului. Si in noiembrie, anul trecut, a fost oprit, insa din cauza preluarii eronate de catre calculatorul de proces al centralei a unor date de intrare care se introduc periodic in calculator

In martie, a fost redusa, pentru scurt timp, puterea Unitatii 1 a CNE Cernavoda, in vederea efectuarii unor teste la pompele de apa de alimentare din circuitul secundar (partea clasica a centralei).