UPDATE Ordonanta de Urgenta privind regenerabilele a fost publicata in Monitorul Oficial cu modificari majore fata de proiectul initial/ Producatorii de energie eoliana vor sa dea statul roman in judecata

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Luni, 10 iunie 2013, 11:17 Economie | Energie


Energia verde creeaza probleme la Electrica Furnizare
Foto: AGERPRES
Ordonanta de Urgenta privind amanarea acordarii unui numar de certificate verzi a fost publicata in Monitorul Oficial, in seara zilei de 7 iunie. Fata de  proiectul initial, supus dezbaterii publice, textul final al OUG prezinta modificari majore. De exemplu, a fost introdusa o prevedere potrivit careia nu va beneficia  de certificate verzi energia produsa in centrale electrice fotovoltaice situate pe terenuri care, la data intrarii in vigoare a acestui act normativ, erau in  circuitul agricol. De asemenea, nu se vor mai acorda certificate verzi pentru "cantitatile de energie electrica livrate suplimentar de unitatile  dispecerizabile fata de cantitatile de energie electrica din notificarile fizice orare transmise de producatorii de energie electrica din surse regenerabile  la operatorul de transport si sistem".

 • Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, anuntate in luna aprilie ca vrea sa interzice producatorilor de solara sa instaleze panouri fotovoltaice pe terenuri agricole.  Intrebat ce se intampla cu investitorii si companiile care au cumparat deja terenuri pentru dezvoltarea unor proiecte fotovoltaice, Nita a raspuns: "sa fie sanatosi!". Pentru producerea unui MW prin panouri solare sunt necesare 2 hectare de teren.
 • Contactat de HotNews, Adrian Ion, vicepresedintele Asociatiei Industriei Fotovoltaice din Romania, a spus ca "in acest moment, la cum arata Legea, industria fotovoltaica a devenit neatractiva". Pentru energia produsa de centrale fotovoltaice au fost amanate doua certificate din sase. Insa, de anul viitor se vor acorda cate trei certificate, din care doua vor fi amanate. In plus, a fost pusa o bariera in calea investitiilor prin prevederea potrivit careia nu se vor putea amplasa panouri fotovoltaice pe terenuri agricole. "Multi nu le-au scos din circuitul agricol si va fi o cursa contracronometru pana la 1 iulie pentru incerca sa le scoata", a precizat Adrian Ion. Acesta a precizat ca investitiile au fost facute conform autorizatiilor de constructie si in baza vechii legislatii.
O alta prevedere care a starnit controverse in forma de proiect a fost modificata. In forma initiala se arata ca cei care au un consum mai mare de 150.000  MWh pe an ar urma sa plateasca certificate verzi doar pentru 50% din cantitatea de energie achizitionata. Ministerul Finantelor nu a fost de acord cu aceasta  prevedere, fiind asimilata ajutorului de stat. In acest caz, este nevoie de notificarea Comisiei Europene si obtinerea unui aviz favorabil.

Forma publicata prevede ca " se excepteaza de la aplicarea prevederilor prezentei legi un procent din cantitatea de energie electrica livrata consumatorilor  finali cu respectarea reglementarilor europene. Conditiile de calificare pentru mecanismul de exceptare, precum si cantitatea exceptata, conditionata de  aplicarea programelor anuale de crestere a eficientei energetice vor fi aprobate prin Hotarare de Guvern si fac obiectul unei reglemetari ANRE separate, dupa  notificarea acestora la Comisia Europeana si obtinerea unei decizii pozitive din partea acesteia".

Potrivit noului act normativ, in prima decada a lunii decembrie, ANRE publica pe site-ul propriu cota anuala obligatorie de achizitie de certificate verzi  estimata pentru anul urmator, numarul de certificate verzi estimate a fi emise pe baza informatiilor privind energia electrica estimata a se produce din  surse regenerabile de energie pentru anul urmator si consumul final de energie electrica estimat pentru anul viitor.

Incepand cu data intrarii in vigoare a OUG, acreditarea de catre ANRE a centralelor care beneficiaza de sistemul de promovare prin certificate verzi se  realizeaza pana la nivelul valorilor anuale totale a capacitatilor instalate in centrale electrice de producere a energiei regenerabile, stabilite pentru  fiecare an calendaristic prin HG pe baza datelor reactualizate din planul national de actiune in domeniul energiei regenerabile. In cazul in care se constata  atingerea nivelului valorilor, ANRE sisteaza acreditarea centralelor pana la aparitia posibilitatii de incadrare in nivelul valorilor anuale totale ale  capacitatilor instalate care vor fi prevazute si aprobate de Guvern.

Ordonanta prevede amânarea temporară, începând cu 1 iulie 2013, a acordării unui număr de certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs de centrale electrice  hidro noi cu puteri electrice instalate mai mici sau egale cu 10 MW (un certificat verde) de centrale eoliene (un certificat verde), respectiv de centrale  electrice solare (două certificate verzi). Recuperarea certificatelor verzi se va face începând 1 aprilie 2017 pentru centralele hidro si solare, respectiv  începând cu 1 ianuarie 2018 pentru centralele eoliene. Recuperarea se face esalonat pana cel tarziu pe 31 decembrie 2020. Modalitatea de recuperare se  stabileste de ANRE.

ANRE va monitoriza semestrial producatorii beneficiari ai certificatelor verzi si va intocmi si publica un raport semestrial de monitorizare in termen de 90  de zile de loa incheierea perioadei de monitorizare.

Guvernul pare sa fi pornit un razboi impotriva producatorilor de energie regenerabila. La sfarsitul lunii mai, ministrul delegat pentru energie, Constantin Nita, le-a reprosat ca au investit doar in energia regenerabila, nu si in capacitatile de transport. Astfel, a inceput sa se inregistreze supraproductie de energie care nu poate fi exportata. "De ce nu au investit si in cablul submarin daca au bagat un miliard in eoliene", a spus Nita.

Ministrul delegat pentru energie, Constantin Nita, a declarat recent ca din momentul in care vor intra in vigoare noile prevederi, factura la consumatorul casnic se va reduce cu 10%. "Nu am studiat impactul, dar scaderea va fi de aproximativ 10%", a adaugat ministrul.

Modificarea legislatiei nu este valabila pentru toti producatorii de energie regenerabila. Pe unii chiar ii favorizeaza. Pentru microhidrocentralele retehnologizate vor fi acordate, in continuare, acelasi numar de certificate verzi prevazute de Legea 220/2008. Pastrarea celor doua certificate verzi pentru fiecare MWh de energie produs de centrale hidro mai mici de 10 MW are legatura cu faptul ca Hidroelectrica intentioneaza sa vanda cele 158 de microhidrocentralele pe care le detine. Mai precis, Guvernul a intins o mana de ajutor atat companiei Hidroelectrica pentru ca aceasta sa vanda cat mai usor microhidrocentralele, cat si potentialilor investitori care vor cumpara aceste centrale hidro.

 • UPDATE Producatorii de energie eoliana vor sa actioneze statul roman in judecata

Publicarea în Monitorul Oficial a textului Ordonantei de Urgentă (OUG) care modifică si completează legea nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din resurse regenerabile confirmă faptul că Ministerul de resort nu a tinut cont de nici o sugestie a industriei “verzi”, sustine Asociatia Romana pentru Energie Eoliana (RWEA) intr-un comunicat de presa. Potrivit acestuia, dezbaterea publică a fost mimată, guvernul refuzând să discute cu investitorii  în productia de energie din surse regenerabile.

RWEA mai sustine ca industria ”verde” a sperat până în ultimul moment că autoritătile de profil vor avea capacitatea să evalueze corect si echilibrat situatia si, în consecintă, să adopte o solutie viabilă pentru industria “verde” în conformitate cu angajamentele asumate de România. Din păcate, guvernul s-a grăbit să adopte o Ordonantă fără o analiză de impact, la presiunile marilor consumatori, si fără a tine cont de efectele devastatoare asupra mediului investitional.

Potrivit RWEA, Guvernul a luat această decizie fără a tine cont de procedura de notificare catre Comisia Europeana si nici de faptul ca nu era abilitat sa dea ordonanta de urgenta in domeniul energiei consultare si notificare prealabile a Comisiei Europene, institutia care a avizat schema initială de sprijin.
“Investitiile în domeniul energiei din surse regenerabile în România sunt la început, iar aceste modificări intempestive si nejustificate de legislatie nu vor duce decât la deteriorarea mediului investitional si vor avea efect profund negativ asupra oricărei alte intentii de a investi în România”, spune Ionel David, presedintele Asociatiei.

RWEA mai precizeaza ca "greseala guvernului va afecta nu doar mediul economic, ci si mediul înconjurător. Decizia anti-verde îi favorizează în mod vădit pe marii poluatori, iar costurile de mediu vor fi suportate ulterior din buzunarul fiecăruia dintre noi".

Asa cum au mai declarat, reprezentantii Asociatiei spun ca îsi rezervă dreptul de a ataca OUG apelând la toate institutiile românesti si europene competente.
”Vestea foarte tristă este aceea că, în cazul în care statul pierde litigiile cu investitorii, pagubele sunt plătite de la bugetul de stat, mai exact, fiecare cetătean ajunge să plătească pentru greselile clasei politice”, precizeaza David.
 
Potrivit noii Ordonante, începând cu data de 1 iulie 2013, va fi amânată acordarea unui certificat verde pentru fiecare 1 MWh produs de centralele eoliene, urmând ca recuperarea acestuia să se facă începând cu data de 1 ianuarie 2018. "Rămâne neclarificată maniera în care va fi de facto recuperată valoarea certificatului a cărui acordare a fost amânată si care va mai fi valoarea acestuia, tinând cont că la momentul 2018 piata va fi practic inundată de zeci de milioane de certificate verzi", mai arata RWEA.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9840 vizualizari

 • +10 (12 voturi)    
  oare?! (Luni, 10 iunie 2013, 12:10)

  T34 [utilizator]

  "Ministrul delegat pentru energie, Constantin Nita, a declarat recent ca din momentul in care vor intra in vigoare noile prevederi, factura la consumatorul casnic se va reduce cu 10%."

  Nu cred. Preturile vor ramane aceleasi pentru consumatorul casnic, profiturile companiilor care produc si transporta electricitate vor creste cu 10%.
  • +2 (4 voturi)    
   corectie (Luni, 10 iunie 2013, 13:39)

   break a leg [utilizator] i-a raspuns lui T34

   ca sa fim corecti ar trebui sa nu includem la cresterea profitului si producatorii, ci doar furnizorii. Producatorilor li se promite o amanare a profitului pana in 2020 desi, in realitate, asta se traduce prin "la pastele cailor"...
 • 0 (2 voturi)    
  observatie (Luni, 10 iunie 2013, 12:32)

  ernst [utilizator]

  spune cineva in text ca de la anul se vor da trei din care 2 amanate. nu e obligatoriu. ANRE ar trebui sa refaca socotelile -- pt ca ceea ce a publicat la inceputul lui Aprilie ca fiind corectie pt supracompensare nu va mai fi valabil dupa aplicarea ordonantei guvernului. deci probabil vor trebui refacute calculele. una e sa iei trei certificate, si alta unul plus doua amanate. in plus, calculele trebuie refacute DUPA ce ANRE defineste o procedura de "innapoiere" a ceryificatelor dupa 2017/2018. dar, pentru ca traim in Romania unde nimic nu are nici o logica, probabil nici una dintre acestea nu se va intampla. ci ceva cu totul neprevazut. sunt chira curios ce. ca nu-i vad eu pe cei de la ANRE refacand calculele. desi, sa nu uitam, recomandarile lor trebuie apropbate de guvern -- ceea ce, dupa cate stiu, nu s-a intamplat [sau ma insel?]
 • +5 (9 voturi)    
  foarte bine (Luni, 10 iunie 2013, 13:17)

  dum_i [utilizator]

  Guvernul pare sa fi pornit un razboi impotriva producatorilor de energie regenerabila.

  Corect.

  Rromanii au nevoie de cianura si gaze de sist la robinet.

  Un roman european nu ar fi mers la vot la ultimele alegeri, din motivul simplu ca nu avea pe cine. Un roman european daca nu avea pe cine vota, se gandea ca poate ar putea candida chiar el. Pana la urma romanii au murit la revolutie nu ca sa ii schimbam pe mafioti cu borfasi intr-un ciclu etern.

  Dar romanii europeni sunt ori demult plecati ori cam 10% din populatie.

  Sa mancati ce ati votat.
 • +2 (4 voturi)    
  Fara subventii ! (Luni, 10 iunie 2013, 14:38)

  Tzepe [utilizator]

  Certificatele verzi inseamna subventii pt. regenerabile.
  Subventii platite de consumatorul final.
  Daca va mai amintiti ce tam-tam s-a facut acu` cativa ani cu subventionarea incrucisata, o sa va intrebati de ce acum trebuie sa acceptam subventionarea regenerabilelor.
  In conditiile in care aceste surse implica si alte costuri suplimentare prin plata rezervei necesare asigurata de centrale cu grupuri clasice.
  Sau e piata concurentiala cu aceleasi conditii pt. toti actorii sau nu mai e nimic.
  Oricum piata existenta e o mascarada, fiind puse sa concureze intre ele in special companii ale aceluias patron (statul) si nu in functie de performante ci doar de combustibilul utilizat.
  Am dovedit ca suntem doar niste cobai, buni pt. experimente/jumuleala.
  • +2 (6 voturi)    
   Sigur (Luni, 10 iunie 2013, 17:51)

   Chianti [utilizator] i-a raspuns lui Tzepe

   De aia Germania e in halul in care este, deoarece au avut proasta inspiratie sa subventioneze de vreo 15 ani regenerabilele...

   Vorbim sa ne aflam in treaba, ca romanul cunoscator la toate.

   Ideea e simpla: niste investitori au venit si au investit pe cuvintul (a se citi: o lege) data de statul roman. Dupa 1 an de zile, statul roman afecteaza 4 miliarde de euro investitii in tara asta prin schimbarea acelei legi. In energie, investitiile se fac pe 20-30 de ani. Asta inseamna ca atunci cind noi investitii vor fi necesare, dracu' va mai veni sa investeasca in tara asta in energie.
   • -1 (5 voturi)    
    avem energie hidro/regenerabila (Luni, 10 iunie 2013, 20:34)

    Tzepe [utilizator] i-a raspuns lui Chianti

    In conditiile in care in Romania in hidrocentrale se produce cca 30 % din energia electrica, deci din sursa regenerabila, poti sa-mi spui de ce am avea nevoie de "investitii" care sa cocosheze un consumator sarac si sa umple rapid buzunarele unor companii care au mirosit pleashca asta unica ?
    Mai precis, care ar fi avantajele pt. romani.
    Ca pt. sistemul energetic e clar, e vorba numai de probleme suplimentare, sursa fiind aleatorie.
    In plus, numarul de ore cu vant sufficient de tare (>10 m/s) sau de insolatie e redus, motiv pt. care asa zisele investitii in regenerabile se amortizeaza (fara subventii) in durate de timp egale cu durata de viata a instalatiilor sau chiar mai mari.
    S-a ajuns aici doar pt. ca politicienii au semnat ca primarii tratatul de aderare.
    PS
    Nemtii au realizat eroarea si au lasat-o mai moale.
   • +1 (1 vot)    
    daca tot ai pomenit de Germania (Marţi, 11 iunie 2013, 18:48)

    kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui Chianti

    la incercarea guvernului de a introduce schema de subventionare ca si la noi, industriasii au amenintat ca mutarea industriilor in afara Germaniei.
    ,,investitorii'' de care vorbesti nu au venit cu banii lor, au investit acele sume colectate de la toata populatia pe facturile de electricitate, care de fapt este ,,schema'' de sustinere a energiei ,,regenerabile''' sau verzi, sau cum or vrea naivii sa-i spuna.
 • 0 (4 voturi)    
  Statul s-a razgandit... (Luni, 10 iunie 2013, 19:18)

  Sting [utilizator]

  ...nimic surprinzător. Cine a investit în baza a ce a spus statul (atenție că nu a fost lege!) și-o merită. Spania a făcut la fel.

  Fara acele certificate este aproape imposibil sa-ți recuperezi investiția. Pe de altă parte de ce este așa? De ce este atat de scump un mp de fotovoltaice sau o eoliana? Chiar nu se justifica cu tot cu costurile de cercetare. De ce am imbogati artificial niste producători din anumite state? Se pare ca TOT ce este *verde* este prohibitiv ca preț. Nu merci! Cred ca se poate si altfel!
  • 0 (4 voturi)    
   da, statul s-a razgandit (Marţi, 11 iunie 2013, 9:49)

   break a leg [utilizator] i-a raspuns lui Sting

   sting, proiectiile pentru investitii si profit s-au facut in baza legilor statului roman, nu dupa ureche, pe auzite. inteleg ca tocmai asta este nemultumirea producatorilor: ca o lege este modificata prin ordonanta de urgenta si ca ea va functiona retroactiv...
  • -1 (3 voturi)    
   uite d'aia: (Marţi, 11 iunie 2013, 13:26)

   ernst [utilizator] i-a raspuns lui Sting

   "De ce am imbogati artificial niste producători din anumite state? " Pentru ca noi nu suntem in stare sa le facem, de-aia. asa e gena noastra, romaneasca, criota pe "imobiliare", constructia de autostrazi, smenuri, ciubuce, tepe, tunuri, etc.
 • +2 (2 voturi)    
  confuzie... (Marţi, 11 iunie 2013, 9:46)

  break a leg [utilizator]

  eu nu reusesc sa inteleg o chestiune dar nu mi-am pierdut speranta ca cineva ma va lumina: observ ca, pe buna dreptate, oamenii se plang ca nu vor sa suporte costul certificatelor verzi. ok, pot intelege asta... dar nu pricep, in ruptul capului, de ce, aceeasi oameni nu sunt la fel de vocali in a cere lamuriri asupra faptului ca desi pretul la energie a scazut cu aproape 50% din 2011 pana acum, noi avem in facturi acelasi pret urias.

  ma bucur deci ca statul le-a tras una in dinti investitorilor si m-a scutit de 10 lei la factura dar nu ma intreb de ce, acelasi stat, nu imi scade un milion din cele doua care imi vin lunar de plata pentru curentul electric...

  cineva?
  • +1 (1 vot)    
   @ break a leg (Marţi, 11 iunie 2013, 13:32)

   ernst [utilizator] i-a raspuns lui break a leg

   1. ce scriu jurnalistii astia [scuzati de expresie] din auzite e ca pretul pe piata day-ahead a scazut -- e cu totul altceva decat pretul la utilizator. vezi tu, energia asta regenerabila are o caracteristica speciala: e ieftina pe piata "en gross" [unde nu contine certificatele!] si scumpa pe piata end-user -- unde se adauga certificatele. 2. pe de alta parte, ai dreptate - -si guvernul, in intelepciunea sa [fie-i numele laudat] , a admis sa includa in cosul reglementat si o parte de energie ieftina de la eoliene. separat, pe parcurs ce piata se va liberaliza [intr-adevar un lucru bun] furnizorul meu/si al tau sunt liberi/fortati sa cumpere tot mai multa energie de pe piata direct -- de la regenerabili sau de unde vor. ceea ce inseamna [ceteris paribus] o influenta in sensul scaderii pretului.
   • +1 (1 vot)    
    ernst (Marţi, 11 iunie 2013, 14:15)

    break a leg [utilizator] i-a raspuns lui ernst

    as face o corectie asupra spuselor tale: pe factura utilizatorului final, preturile pentru energie si pentru certificate verzi sunt evidentiate separat . furnizorii cumpara certificate verzi si transfera intregul cost catre utilizatorul final insa il lasa pe acesta sa plateasca acelasi pret umflat la curentul electric pentru ca aici nu intelege sa transfere si beneficiu cu utilizatorul final ;)

    in ce priveste scaderea pretului odata cu liberalizarea pietei, am din nou rezerve: investitorii in energii regenerabile se vor rari in timp ce pietei i se va livra curent scump, produs cu tehnologii care sunt costisitoare dar unde statul are interese majore sa ofere prioritate la livrare (tocmai ce a dat nita o ordonanta i sensul asta)

    desi apreciez explicatiile tale si iti multumesc, imi pare ca am ramas in continuare cu nelamurirea mea :)
    • 0 (0 voturi)    
     cred ca (Marţi, 11 iunie 2013, 15:01)

     ernst [utilizator] i-a raspuns lui break a leg

     a, ok, daca ne referim la pretul pe kwh din factura -- asta n-ar fi avut de ce sa scada deoarece componentele sale sunt reglementate: x% hidroelectrica, y% nuclearelectrica, etc -- cu preturi corespunzatoare de asemenea reglementate. deci nu vad de unde sa fi venit vreo scadere. Hidroelectrica tot 125 primeste [sau cat o primi], indiferent de pretul pe DAM sau PCCB. una-i una, alta-i alta. cat despre liberalizare -- nu prea inteleg: invetsitorii in regenerabile nu fac decat sa creasca costul global de gfenerare al energiei [nu ca as avea ceva impotriva lor -- sunt strict necesari si cearta asta aiurea iscata de tsupiditatea guvernului nu face decat rau].


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by