Departamentul pentru Energie a transmis, pe 10 mai, Comisarului pentru Energie, Gunther Oettinger, o scrisoare în care a fost exprimată intenţia Guvernului român de a amâna, cu şase luni, calendarul de liberalizare a preţurilor, informeaza Departamentul pentru energie. Acesta intentie vine ca urmare a discutiilor cu reprezentanţii consumatorilor industriali care şi-au exprimat au cerut amanarea liberalizarii. Raspunsul comisarului a fost primit pe 31 mai, mesajul acestuia fiind: Trebuie respectat calendarul.

"Comisarul a subliniat faptul că impactul preţului energiei asupra competitivităţii industriei europene reprezintă o problemă de interes pentru Comisie. Comisarul a arătat că preţul gazelor de pe piaţa locală trebuie privit în perspectivă, raportat la preţurile de pe piaţa UE, menţionând că în anul 2011, preţul reglementat pentru consumatorii industriali din România era cel mai mic din Uniune. Răspunsul oficialului european include recomandarea de a respecta calendarul de liberalizare, atrăgând atenţia asupra faptului că, potrivit legislaţiei în vigoare, ANRE este instituţia abilitată să ia decizii privind preţul gazului din producţie locală şi a calendarului de liberalizare a preţurilor", precizeaza Departamentul pentru Energie.

Potrivit acestuia, funcţionarea pieţei de electricitate şi gaze naturale este reglementată de către Directivele europene. Conform acestora, pentru o corectă informare, ANRE este instituţia abilitată să ia decizii privind preţul gazului, autoritatea fiind responsabilă şi de implementarea calendarului de liberalizare a preţurilor.

HotNews a aratat inca de pe 14 mai ca reprezentantii CE recomanda continuarea liberalizarii. Comisia Europeana a fost informata cu privire la faptul ca "anumiti clienti industriali solicita amanarea liberalizarii preturilor la gaze la consumatorii industriali cu un an", insa "indeamna autoritatile sa continue liberalizarea treptata a preturilor la energie", a declarat pentru HotNews Marlene Holzner, purtator de cuvant al Comisarului pentru Energie. Altfel spus, Comisia solicita respectarea calendarului. "Comisia solicita, de asemenea, protejarea consumatorilor vulnerabili in mod corespunzator", a mai spus Marlene Holzner.

Consumatorii de gaze din Romania, in special InterAgro, solicita cu insistenta autoritatilor sa amane cu un an calendarul de liberalizare a preturilor la gaze.