Guvernul intentioneaza sa infiinteze un fond special in care sa fie varsate toate redeventele incasate de stat pentru noile exploatari de resurse energetice si care sa fie folosit pentru obiective decise politic, precum constructia de autostrazi sau informatizare, a declarat duminica seara, la Romania TV, premierul Victor Ponta.

"Vreau sa facem, pe modelul Norvegiei, un fond special, in care toate redeventele pe care le vom incasa pentru noile exploatari, fie ca este vorba de off-shore, fie ca este vorba de gaz de sist, sa fie puse intr-un fond - nu in buget de unde platim diverse cheltuieli ale administratiei sau salarii sau pensii -, ci le punem intr-un fond de dezvoltare si le folosim numai pentru... o sa decidem politic, avem nevoie de autostrazi, sa informatizam toata tara", a spus Ponta la RTV, citat de Mediafax.

Premierul Victor Ponta a declarat recent ca Guvernul intentioneaza sa majoreze nivelul redeventelor percepute producatorilor de petrol si gaze mai devreme de anul 2015.

Companiile care produc petrol si gaze naturale platesc in prezent redevente cuprinse 3,5% si 13,5% din productie, in functie de tipul zacamintelor de hidrocarburi. Aceste niveluri ale redeventelor au fost fixate in 2004 si sunt valabile pana in decembrie 2014 inclusiv, fiind stabilite prin contractul de privatizare a companiei Petrom cu grupul austriac OMV.