Electrocentrale Bucuresti (ELCEN) si compania japoneza Marubeni Corporation intentioneaza sa construiasca impreuna o centrala electrica pe gaze cu pornire rapida, cu o putere instalata de 250 MW. Valoarea proiectului este estimata la 150 milioane de euro. Cele doua companii au semnat marti un memorandum pentru realizarea acestei centrale care va fi amplasata in incinta fostei Centrale Termoelectrice Fantanele, in judetul Mures.

Constructia ar urma sa inceapa intr-un an si jumatate si sa fie finalizata in maximum trei ani de la lansarea lucrarilor. Proiectul va fi realizat intr-o structura de societate mixta, care va functiona ca Producator Independent de Energie. Potrivit directorului general al ELCEN, Dan Stefan Cetacli, schema de finantare va fi stabilita pana la inceperea lucrarilor.

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, a afirmat ca centrala va fi operata de o firma care se va desprinde din ELCEN, in urma divizarii, iar Marubeni va fi actionarul majoritar. Aceasa in conditiile in care ELCEN urmeaza sa treaca de la Ministerul Economiei la Primaria Capitalei, ca urmare a fuziunii cu furnizorul de energie termica RADET.

"Este necesara realizarea unor centrale cu pornire rapida pentru cazul nostru 7 - 10 minute, care sa poata echilibra sistemul energetic national. Acesta este principalul scop pentru care intentionam sa realizam aceasta investitie de 150 milioane euro, care prevede instalarea unor grupuri cu turbine cu gaze, care au o pornire rapida. Este o capacitate de tip nou pentru societatea noastra, care dispune de o capacitate instalata de 1.300 MW", a spus Dan Stefan Cetacli.

La randul sau, Constantin Nita a afirmat ca saptamana trecuta au fost inaugurate "lucrarile la instalatia de desulfurare la centrala de la Paroseni pe care tot Marubeni a facut-o, investitii de 65 milioane euro". "Si acest memorandum (pentru proiectul de la Fantanele n.r.) reprezinta inceputul unui contract care sper ca, pana la sfarsitul anului, atat ELCEN cat si Marbubeni sa se inteleaga asupra proiectului si noi sa putem asista si la semnarea contractului final", a mai spus ministrul.