Guvernul va aproba astazi hotararea privind strategia de privatizare a pachetului minoritar de la Nuclearelectrica, a anuntat premierul Victor Ponta. Listarea Nuclearelectrica are loc cu intarziere in conditiile in care acest proces a fost convenit cu FMI pentru luna mai.

Statul urmeaza sa vanda pe bursa 10% din actiunile Nuclearelectrica, in urma unei majorari de capital. Dupa Nuclearelectrica va urma listarea companiilor CE Oltenia, Romgaz si Hidroelectrica, a mai spus Ponta.

Nuclearelectrica este unul dintre cei mai importanti producatori de energie electrica din Romania.

In prezent, statul detine 90,3% din actiuni, iar Fondul Proprietatea restul.

UPDATE Guvernul a aprobat listarea companiei. Ministrul delegat pentru energie, Constantin Nita, a afirmat, la sfarsitul sedintei de Guvern, ca spera la o subscriere cat mai mare."Mizam la investitorii institutionali sa fie de 150% sau peste si, in functie de asta, speram sa obtinem un pret cat mai bun", a spus Nita. Acesta sustine ca actiunile sunt evaluate la 300-350 de milioane de lei, maxim. Constantin Nita nu a dorit sa precizeze intervalul de pret (pretul minim si pretul maxim) stabilit pentru subscriere.

Constantin Nita a precizat ca energia nucleara nu este "foarte simpatizata" de investitori in urma evenimentelor din Japonia, de la Fukushima.

Constantin Nita a afirmat ca este o listare diferita de cea a Transgaz care a avut loc in primavara. "Difera de cea de la Transgaz, avand in vedere ca este prin majorarea capitalului social si, prin urmare, exista o alta procedura. Dupa hotararea de Guvern trebuie sa fie celelalte etape, respectiv Adunarea Generala a Actionarilor, dupa AGA urmeaza publicarea prospectului, a hotararii... Tot procesul dureaza pana in jurul datei de 10 iulie, este o procedura putin mai complicata fata de cealalta", a precizat Nita. Potrivit acestuia, 85% din actiuni vor fi oferite investitorilor institutionali, iar restul investitorilor de retail.

In urma listarii din luna aprilie a 15% din actiunile Transgaz, statul a incasat 72 milioane de euro. Pretul de adjudecare a fost de 179 lei/actiune, aproape de minimul din intervalul stabilit pentru subscriere. Oferta publica secundara pentru 15% din actiunile Transgaz s-a desfasurat la un pret minim de 171 lei/titlu si un pret maximd de 230 lei/titlu.