Romania si Bulgaria discuta construirea unei hidrocentrale pe Dunare, a declarat, pentru Agerpres, premierul Victor Ponta dupa intalnirea avuta sambata, la Sofia, cu omologul sau bulgar Plamen Oresarski.

Intrebat care ar fi proiectul pe care doreste sa-l inceapa impreuna cu Oresarski, dupa ce in urma cu o saptamana au inaugurat podul peste Dunare de la Calafat-Vidin, Ponta a raspuns: "O noua hidrocentrala", transmite Agerpres.

In opinia sa, aceasta va fi in mod sigur utila si pentru Romania si pentru Bulgaria. "Avem potentialul, avem si investitori, trebuie doar s-o realizam", a declarat premierul roman. Victor Ponta a refuzat sa dezvaluie potentialul amplasament al acestei centrale, dar a precizat ca locul este cunoscut, desi nu ii poate face public numele.

"Am profitat de aceasta vizita la Sofia pentru a discuta cu noul prim-ministru si noul guvern cele mai importante proiecte comune. In primul rand, eforturile comune privind Mecanismul de Cooperare si Verificare si pentru a putea intra in spatiul Schengen mult mai repede. Dar, mai important decat asta, este modul in care putem colabora in proiectele energetice. Impreuna sustinem proiectul Nabucco, dar avem deja si alte proiecte de transport de energie, dinspre Romania spre Turcia, de exemplu, si spre zona Balcanilor de Vest. Am vorbit si despre proiectele realizate prin fonduri europene, Strategia Dunarii si despre cateva investitii concrete pe care le putem face, o noua hidrocentrala pe Dunare, infrastructura spre noul pod de la Calafat-Vidin care a fost inaugurat, dar care trebuie evident sa fie insotit de infrastructura", a spus Ponta.

El a adaugat ca in septembrie va avea o intalnire mai ampla cu partea bulgara, cel mai probabil in format de sedinta comuna a celor doua guverne.

Dupa intalnirea cu Victor Ponta, premierul bulgar Plamen Oresarski a spus ca acest summit romano-bulgar va avea loc cel mai probabil la Varna, la sfarsitul verii sau la inceputul toamnei. El a mentionat ca Romania si Bulgaria isi vor coordona pozitiile referitoare la aderarea la spatiul Schengen, pentru a avea o pozitie comuna, mai solida.

Alte subiecte discutate au fost sprijinul celor doua tari pentru proiectul Nabucco Vest, constructia interconectorului de gaze, taxele pentru tranzit de energie electrica.

Ponta si Oresarski au participat sambata, la Sofia, la reuniunea Consiliului Partidului Socialistilor Europeni (PES), structura executiva a formatiunii paneuropene.