Presedintele CEZ Romania a criticat foarte dur masurile Guvernului: CEZ Romania, care a fost un model in ochii actionarului, a devenit o alta companie aducatoare de probleme in zona balcanica/ Compania si-ar putea reduce investitiile in Romania

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Joi, 27 iunie 2013, 13:43 Economie | Energie


​Presedintele CEZ Romania, Jan Veskrna, a criticat in termeni foarte duri actualul Guvern din cauza masurilor pe care le-a luat in ultima perioada si care au  afectat foarte mult activitatea companiei. "Este pentru prima oara in decursul a noua ani cand ne simtim confuzi ca ne aflam in Romania", a spus Jan Veskrna.  Potrivit acestuia,  actionarul majoritar al grupului CEZ ar putea decide in vara sau toamna, la Praga, reducerea investitiilor in Romania. "Exista un mesaj  pe care il vom auzi de la actionari: CEZ Romania trebuie sa inceteze sa mai piarda bani", a spus Veskrna. Acesta a mai acuzat autoritatile si pentru lipsa  unei strategii energetice. "Nu m-as lega foarte mult de unitatile de productie, pentru ca pentru viitor, Europa se bazeaza foarte mult pe eficienta. Imi pare  rau, dar nu va fi si Romania printre aceste tari!", a mai afirmat reprezentantul CEZ.

Cea mai mare nemultumire este legata de adoptarea Ordonantei de urgenta privind amanarea acordarii unui numar de certificate verzi pana la 1 ianuarie 2018  pentru centralele eoliene. CEZ este cel mai mare investitor din Romania in energia regenerabile. A investit circa 1,1 miliarde de euro intr-un parc de 600 MW  la Fantanele si Cogealac. Supararea CEZ este ca "regulile jocului s-au schimbat in mijlocul jocului". O alta nemultumire este legata de faptul ca are de  recuperat 370 de milioane de lei din investitiile in distributie, iar aceasta suma nu se regaseste si in tarifele de distributie. Practic, Autoritatea  Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a recunoscut aceasta suma, insa nu este redata in tarife. CEZ a solicitat ANRe recuperarea sumelor pe o  perioada de 5 ani, ceea ce ar insemna o influenta de 8% pe an in tarifele de distributie si 2,4-2,5% pe an in factura finala la consumator.

In ceea ce priveste OUG privind regenerabilele, Jan Veskrna spune, ironic, ca are dreptate ministrul energiei, Constantin Nita, cel care a initiat actul  normativ, nu CEZ Romania care se comporta ca un bun investitor si care joaca rolul de banca pentru CFR si Posta Romania, societati de stat datoare la  compania ceha. In urma ap

"In toti cei 9 ani am avut o foarte buna cooperare (n.red. cu autoritatile statului), astfel incat lucrurile sa se poata misca. Din ianuare incercam sa  intelegem ce nu facem bine (...) In toata media, domnul ministru al energiei a dorit sa spuna ca are dreptate. Nu putem avea dreptate amandoi. Are dreptate  ministrul. Probabil am gresit atunci cand ne comportam ca niste investitori buni, cand ne jucam rolul de banca pentru CFR si Posta Romana. Poate am gresit  cand celelalte companii isi reduceau din cauza crizei numarul de personal si salariile, iar noi le cresteam cu 4%. Poate gresim atunci cand investim, in timp  ce tarifele sunt mici", a spus Jan Veskrna.

Acesta a precizat ca urmeaza o discutie la Praga cu actionarul grupului CEZ (statul ceh este actionarul majoritar), unde reprezentantii CEZ Romania vor  trebui sa faca fata unor intrebari la care nu au raspunsuri. "Foarte curand urmeaza sa avem o discutie cu top managementul de la Praga despre ceea ce se  intampla in Romania. Ne vom pregati pentru intrebari din partea directoratului. De ce ati investit 2,2 miliarde de euro, daca tarifele coboara? De ce faceti  proiecte de CSR de milioane de lei anual pentru a ajuta autoritatile locale, acolo unde statul nu poate ajuta? E un accident ca CEZ investeste cate 50  milioane euro anual in distributie? De ce doriti sa integrati piata, daca piata nu doreste sa fie integrata?", a afirmat Jan Veskrna. "Nu am raspusuri la  aceste intrebari", a adaugat presedintele CEZ Romania.

Potrivit acestuia, CEZ Romania a devenit inca o companie cu probleme in zona balcania. "De la bun inceput am fost un bun ambasador al Romaniei in fata  actionarului si acum cand am avut ocazia sa obtinem toata increderea, nu mai avem aceasta posibilitate. CEZ Romania care a fost un model in ochii  actionarului a inceput sa devina o alta companie aducatoare de probleme in zona balcanica. Este o evolutie care a inceput din acest ana, iar in vara sau  toamna, actionarul va decide ce va pune in buget. Exista un mesaj pe care il vom auzi de la actionari: CEZ Romania trebuie sa inceteze sa mai piarda bani", a  precizat Jan Veskrna. La Praga, se vor lua decizii legate de reducerea costurilor in Romania. Intrebat daca este posibil sa isi reduca si investitiilor,  Veskrna a raspuns scurt "Da!".

Reprezentantul CEZ Romania a criticat autoritatile si pentru faptul ca nu au o strategie energetica. "Daca as fi Guvernul Romaniei m-as gandi foarte mult la  valoarea Romania. Romania are o localizare geografica foarte buna. Nu m-as lega foarte mult de unitatile de productie, pentru ca pentru viitor, Europa se  bazeaza foarte mult pe eficienta. Imi pare rau, dar nu va fi si Romania printre aceste tari. Dar vor fi si tari care isi vor interconecta pietele energetice.  Si nu inteleg de ce nu exista o strategie de interconectare in Romania si vorbesc aici de Transelectrica, investitiile fiind sub necesar. Clar vad viitorul  pentru Romania in interconectare. Luati decizii curajoase asupra unitatilor care trebuie inchise", a adaugat reprezentantul CEZ Romania.

In urma aplicarii OUG privind regenerabile, CEZ va inregistra venituri amanatte de 250 milioane de lei in 2013 si cate 400 milioane lei in fiecare an pana in 2018. Grupul cere Guvernului garantii prin lege ca isi vor recupera aceste venituri dupa 2018. Ordonanta de Urgenta prevede amanarea temporara, incepand cu 1 iulie 2013, a acordarii unui numar de certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs de centrale electrice  hidro noi cu puteri electrice instalate mai mici sau egale cu 10 MW (un certificat verde) de centrale eoliene (un certificat verde), respectiv de centrale  electrice solare (doua certificate verzi). Recuperarea certificatelor verzi se va face incepand 1 aprilie 2017 pentru centralele hidro si solare, respectiv  incepand cu 1 ianuarie 2018 pentru centralele eoliene. Recuperarea se face esalonat pana cel tarziu pe 31 decembrie 2020. Modalitatea de recuperare se  stabileste de ANRE.
Pentru acest an veniturile amânate ar fi de 250 milioane de lei, iar apoi, în fiecare an, ar fi 400 de milioane de lei. Astfel, per total, s-ar ajunge la 1,85 miliarde de lei.

Citeste mai mult: adev.ro/mp1qjp
Pentru acest an veniturile amânate ar fi de 250 milioane de lei, iar apoi, în fiecare an, ar fi 400 de milioane de lei. Astfel, per total, s-ar ajunge la 1,85 miliarde de lei.

Citeste mai mult: adev.ro/mp1qjp
Pentru acest an veniturile amânate ar fi de 250 milioane de lei, iar apoi, în fiecare an, ar fi 400 de milioane de lei. Astfel, per total, s-ar ajunge la 1,85 miliarde de lei.

Citeste mai mult: adev.ro/mp1qjp
Pentru acest an veniturile amânate ar fi de 250 milioane de lei, iar apoi, în fiecare an, ar fi 400 de milioane de lei. Astfel, per total, s-ar ajunge la 1,85 miliarde de lei.

Citeste mai mult: adev.ro/mp1qjp
Pentru acest an veniturile amânate ar fi de 250 milioane de lei, iar apoi, în fiecare an, ar fi 400 de milioane de lei. Astfel, per total, s-ar ajunge la 1,85 miliarde de lei.

Citeste mai mult: adev.ro/mp1qjp

 • Grupul CEZ este un jucator foarte dur pe piata energetica din Europa. Chiar si pentru activitatea din Romania, a luat decizii drastice. A fost primul investitor care s-a retrans din proiectul reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda. Practic, compania CEZ a spart gheata fiind urmata, la scurt timp, si de ceilalti investitori: GDF Suez, Iberdrola si RWE. La inceputul anului, grupul CEZ a avut conflicte puternice cu autoritatile din Albania si Bulgaria. In Albania s-a ajuns la retragerea licentei de distributie, iar in Bulgaria conflictul ajuns pana la o reclamatie a statului la Comisia Europeana. Dupa protestele din iarna in Bulgaria, autoritatea de reglementare a incercat sa revoce licenta de distributie. CEZ a depus, in martie, o plangere la Comisia Europeana. In schimb, CEZ se va concentra pe extinderea operatiunilor in Polonia in detrimentul celorlalte state.

Ministrul delegat pentru energie, Constantin Nita, a declarat razboi companiilor de distributie inca din primavara, atentia fiind indreptata in special catre CEZ. "Incepand cu luna mai, secretarul de stat Maricel Popa are sarcina sa inceapa sa se ocupe de tot ceea ce inseamna distributie energie electrica si gaze. Sa vedem exact tot ceea ce s-a intamplat in ultimii ani, incepand de la contractul de privatizare, investitii, preturi", a declarat Nita intr-n interviu acordat Hotnews in luna aprilie. "Sunt unele profituri pe care le numesc profituri ascunse, pe care nu le vezi la suprafata", a spus atunci ministrul.

"Rep: Ati avertizat la ultima conferinta: Voi avea grija si de distribuitorii de energie!
Constantin Nita: Incepand cu luna mai, secretarul de stat Maricel Popa are sarcina sa inceapa sa se ocupe de tot ceea ce inseamna distributie energie electrica si gaze. Sa vedem exact tot ceea ce s-a intamplat in ultimii ani, incepand de la contractul de privatizare, investitii, preturi.

Rep: Ati avut discutii cu ei de cand sunteti ministru? Discutii serioase legate de activitatea lor.Constantin Nita: Nu, sunt convins ca vor veni ei. O sa incepem sa ocupam intr-un mod pozitiv, evident, transparent, sa conlucram cu societatile de  distributie. Adica, trebuie sa inteleaga ca este criza peste tot in UE, inclusiv in Romania, si politica de preturi trebuie sa fie una decenta. Daca nu  inteleg lucrurile acestea, atunci insemana ca au ei o problema.

Rep: In cazul in care porniti un razboi cu distribuitorii, ii mai vedeti ramanand in Romania si facand investitiile pe care si le-au propus? De exemplu, CEZ.

Constantin Nita: Sunt convins, profiturile in Romania sunt foarte atractive. CEZ este unul dintre importanti jucatori pe piata, dar sunt foarte agresivi  aici. Dar, de exemplu, la o intalnire undeva la Londra, ambasadorul era foarte pornit pentru faptul ca energia regenerabila creaza probleme. Adica, tratam  lucrurile cu masura. Daca fraierii accepta este in regula, daca nu accepta atunci nu mai sunt buni, ne luam jucariile si plecam. CEZ a facut profituri frumoase  in Romania, nu ar avea motive sa se planga, chiar in conditiile in care am modificat aceasta lege cu regenerabile, profiturile lor sunt importante.

Rep: Ati spus ca veti umbla la marjele de profit. Unde vedeti profiturile distributorilor?
Constantin Nita: Sunt unele profituri pe care le numesc profituri ascunse, pe care nu le vezi la suprafata, ci sunt mascate prin tot felul de lucrari,  actiuni, de consultanta etc.

Rep: Aveti semnale, dovezi clare ca se scurg bani din zona profiturilor?
Constantin Nita: Nu uitati ca vin dintr-o zona privata, stiu foarte bine cum lucreaza. E greu sa ma pacaleasca"

Cu alta ocazie, Nita a spus ca "este anormal ca o companie ca CEZ sa vina in Romania sa faca lucruri, iar noi sa nu fim in stare sa depasim granita nici la bulgari".

La sfârşitul anului 2012 companiile din Grupul CEZ au inregistrat in Romania un EBITDA de 719 milioane lei şi un profit net de 189 milioane lei.Cifra de afaceri a fost de 1,9 miliarde de lei.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6087 vizualizari

 • +5 (21 voturi)    
  Profit (Joi, 27 iunie 2013, 14:03)

  Lucris [utilizator]

  CEZ a investit in energia verde ca sa scoata profit. Frumos. Numai ca eu, unul, nu sunt de acord sa platesc eu pentru profitul CEZ.
  Dezastrul din energie a aparut datorita guvernantilor care au pus interesele proprii (a se citi mita) si ale sefilor de la Bruxelles mai presus de interesul poporului roman. Legea energiei verzi trebuia sa fie facuta in asa fel incat, in primul rand, sa dea prioritate firmelor romanesti sa investeasca si sa se dezvolte si abia la urma firmelor straine.
  Trebuia stimulat cu prioritate sectorul industrial romanesc.
  Nu ma deranjeaza deloc ca CEZ nu mai are profit din CV in Romania. Prefer sa platesc pentru o firma 100% romanesca decat pentru straini. Macar se dezvolta ai mei.
  Asa macar banii vor ramane in tara si nu vom mai asista la hemoragia de euro care se manifesta acum, din Romania catre alte zari (conturi straine).
  Ca de obicei, totul pleaca de la interesele guvernantlor nostri, indiferent de culoarea acestora....
  • +5 (9 voturi)    
   exact (Joi, 27 iunie 2013, 16:00)

   Ed___ [utilizator] i-a raspuns lui Lucris

   in momentul in care STATUL ROMAN REDUCE SUBVENTIILE pentru energia eoliana, si tu CEZ incepi sa tipi ca nu mai ai profit,

   inseamna ca CEZ isi trage profitul DOAR DIN SUBVENTIILE STATULUI ROMAN !

   Adica platim noi saracii de romani sa o duca bine cehii la ei acasa !

   ESTE JIGNITOR ceea ce se intampla, si pozitiile CEZ in Romania !


   Nu au decat sa plece !
   Si sa nu se mai intoarca !

   si o zic eu, care sunt de accord cu investitiile straine de orice natura in Romania, cat timp sunt corecte.
   • +3 (5 voturi)    
    Corect! Bravo! (Joi, 27 iunie 2013, 16:27)

    alex1234 [utilizator] i-a raspuns lui Ed___

    Corect! Bravo!

    Niste Tepari astia sunt CEZ-ul!

    La fel ca OMV-ul!
  • +2 (6 voturi)    
   Comment sters de user (Joi, 27 iunie 2013, 16:13)

   GigiBanosu [anonim] i-a raspuns lui Lucris

   • +5 (5 voturi)    
    din pacate (Joi, 27 iunie 2013, 16:24)

    Ed___ [utilizator] i-a raspuns lui GigiBanosu

    Am prieteni care lucreaza in Cehia, la IBM si sa vezi cum au facut cehii bisericutza si incearca (si reusesc in parte) sa dea afara, sa marginalizeze toti colegii care sunt straini (nu sunt cehi), care sunt est-europeni in special !!

    asta la mareata firma IBM, la centrul sau din Cehia (Brno).

    pacat.
 • +3 (15 voturi)    
  sa se duca invartindu-se! (apropo de turbine) (Joi, 27 iunie 2013, 14:04)

  hot news [utilizator]

  Nu le conevine ca "regulile se schimba in timpul jocului"?!
  pai atunci nu trebuiau sa vina in ROmania!
  Dar se stie ca la noi instabilitatea legislativa si shpaga sunt de baza. Daca vor reguli care sa Nu se schimbe peste noapte, nu au decat sa se duca in Patagonia sau Burkina Fasso!
 • -9 (17 voturi)    
  Hai să crape investitorul... (Joi, 27 iunie 2013, 14:23)

  Krokodilul Chichiricios [utilizator]

  Cât de fraier trebuie să fii ca să ai impresia că cehul chiar a investit (atenție pe cuvânt) 1.1. miliarde în moriști ? A investit în porcăria guvernării PD-Liste, hai să ne prefacem că vin investitorii și noi să-i plătim din banii fraierilor... a creat locuri de muncă ? Da, 3, de paznic de moriști. Produce ceva ? Vorbe și nesimțire. Vrea profit pe degeaba ? Evident. Ce-ar fi să-i tragem noi un șut în c.r acestui neica-nimeni să se ducă el acăsică și să-i fericească pe cehișorii lui cu moriști ? E foarte interesant de văzut dacă Cehia are măcar 1% din așa-zisa energie verde pe factură- de care ne ”bucurăm” cu toții. Altfel, propun ca PD-Lul băsist să facă o reclamă în presa internațională ”Dacă ne ajutați să revenim la putere vom lua banii fraierilor și o să vi-i dăm vouă” .Parcă tot javrele din Cehia au sabotat și Oltchimul...
 • -3 (7 voturi)    
  Bravoooooooo Patraaaztzel !!!!! (Joi, 27 iunie 2013, 14:57)

  Ciribanstula [utilizator]

  Ba asta e problema mare
  Daca era o societate bine vazuta de actionar !

  In ceea ce priveste clientii firmei da-i incolo
  Daca vine guvernu si ma pune pe nasoale cu actionaru e vai si amar

  Eu stau si inca astept sa vad cum e cu cererea si oferta in economia de piata!
  Ca de freo 20 si ceva de ani tot vad ca se scumpesc toate
  Dar de ieftinit ciuciu

  CERERE SI OFERTA si preturi impuse de piata!
  Asta astept

  Nu actionari!
  Firme de rahat
 • +3 (11 voturi)    
  Drum bun si cale batuta (Joi, 27 iunie 2013, 15:01)

  alex1234 [utilizator]

  Drum bun si cale batuta

  Nu va e rusine sa luati bani (subventii) de la cei mai saraci oameni din UE, carora li se incarca factura la electricitate?

  Plagiatorule, de ce accepti asa ceva?

  A cui prim-ministru esti tu?
 • +2 (10 voturi)    
  CEZ (Joi, 27 iunie 2013, 15:11)

  revelare [utilizator]

  este o mizerie în special și orice firmă cehă în general.
  În Cehia spală bani pt politicieni corupți.
  În Cehia, guvernele amterioare au acceptat subvenții așa mari pt energia regenrabilă încât astăzi asta a devenit o problemă de securitate națională.
  Cehia, care se zice Cesko în cehă se numește astăzi de către cehi CeZko...
  Afară cu CEZ, borfași ordinari, de îi înjură toată Cehia, măresc prețurile că cică au crescut cheltuielile bla-bla-bla și i-au prins că exportă cu prețuri mai mici decât vând în Cehia...
  Este o firmă controlată de „băieții deștepți” din Cehia, afară cu iei. Dacă Ponta îi dă afară, face și el în sfârșit, un lucru bun..
 • +2 (8 voturi)    
  CEZ ar trebui sa taca (Joi, 27 iunie 2013, 15:31)

  soren [utilizator]

  Ani de-a randul CEZ a facut ce-a vrut pe piata energiei electrice practicand o politica de dispret la adresa consumatorului de energie electrica din Romania. Spre exemplificare se poate vedea multitudinea de actiuni in justitie pe care consumatorii le inainteaza impotriva susnumitei ca reactie la abuzurile pe care aceasta societate le comite in toate planurile :distributie si vanzare. Nu sunt de acord cu schimbarea brusca de atitudine a guvernului in ceea ce priveste certificatele verzi si mai ales cu maniera abuziva in care schimba regulile, insa era de asteptat ca si sustinatorii acestui guvern sa -si ia partea pe care au meritat-o, cum a patit-o intreg poporul roman. Resursa energetica romaneasca merita un management performant orientat spre interesele consumatorului nu spre cel al unui grup multinational orientat doar spre repatrierea profitului.
 • -1 (3 voturi)    
  Se intampla in Romania. (Joi, 27 iunie 2013, 16:16)

  ily [utilizator]

  Aata e ,. Investesti intr-o piata unde spaga e baza .Daca se schimba sefii tre sa dai spaga iar ca sa iti fie bine .Probabil nu stiu reguliile jocului sau le-au uitat .
  Tra corupta asta e .
  Manelisti imputiti.
  • 0 (4 voturi)    
   Ce-o fi investit ? (Joi, 27 iunie 2013, 17:25)

   Krokodilul Chichiricios [utilizator] i-a raspuns lui ily

   Sunt și eu curios- dacă nu sunt ”investiții” de genul telegondolelor sau altor aiureli udriere.
   Acuma dacă e să o spunem pe cinstite, tuturor guvernelor României postrevoluționare ar trebui să le fie rușine- pentru prețul energiei electrice comparativ cu salariile românilor. Dacă un german- sau cam oricine din restul Europei civilizate- nu-și pune problema să aibă TOT din casă pe energie electrică (plită la bucătărie, apă caldă cât cuprinde, la orice oră, încălzire, aer condiționat) numai la noi mojicia ”maneliștilor” merge spre ”mai stingeți un bec” și lumea ajunge chiar să-și facă probleme din cauza facturii la energie. Cu 2 reactoare nucleare și hidorcentrale gârlă. Ba mai vin așa-zișii ecologiști și măresc factura cu timbrul verde- care e cea mai mare hoție posibilă. Nu vreau moriști, nu vreau energie regenerabilă- vreau energie IEFTINĂ- așa cum ar trebui să fie.
 • +3 (3 voturi)    
  CEZ are dreptate punctual (Joi, 27 iunie 2013, 16:29)

  denvarel [utilizator]

  Dar mai rar companie asa nesimtita cu clientii sai.
  La peste 10 ani de cand au preluat compania nu au inca servicii pentru clienti ca facturi online, plata online. Trimit facturile bulk, cate 4 odata, nu stii nici odata cat ai de platit, daca ai restante si cat. Mai vin si la saptamani bune de la data emiterii scrisa pe factura.
  Ultima data m-am certat cu o domnisoara la linia lor fierbinte pe care am gasit-o cu greu prin websiteul lor pentru ca si-au sters pana si pagina de contact de pe site! Cica era in constructie dupa ce fusese construita! Le-a trebuit peste o luna sa faca asta: http://www.cez.ro/ro/contact.html
  Probabil aveau o avalansa de telefoane si au hotarat sa o dea mai in dos.
  Pe scurt, curentul merge, oamenii platesc, la ce sa-i mai informam? Hai sa le cerem banii in avans si facem si economie la serviciile postale.
 • +1 (1 vot)    
  Pentru prima oara (Vineri, 28 iunie 2013, 5:16)

  apoliticus [utilizator]

  a facut si Ponta ceva bun.
  Atat CEZ-ul cat si E.ON-ul si altii .. sunt niste smecheri ordinari care fac profituri uriase in Romania si se plang ca nu le ajunge. Daca nu va convine, la revedere!
 • +1 (1 vot)    
  Strict Economic (Vineri, 28 iunie 2013, 10:01)

  Bogdan_1 [utilizator]

  Daca Cez se retrage (adica inceteaza matrapazlacurile cu energie si bani rotiti prin diverse firme fantoma) statul Roman iese in castig, la fel si clientii care vor avea energie la un pret mai mic si stabil. Energia nu e doar economie e si politic si strategic. Asa ca CEZ incearca sa preseze politic pastrarea unor conditii preferentiale. Cum se face ca toate firmele din Cehia (tara si popor de altfel serioase si cinstite) venite in Romania se tin doar de infractiuni daca nu chiar crime (vezi cazul de la Iasi cu Metalurgica si "Fierarii Veseli" - nu e gluma asa se numea firma ceha ce prin reprezentantul sau a ordonat uciderea liderului de sindicat)?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by