Seful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a salutat vineri decizia consortiului Shah Deniz de a alege proiectul TAP in defavoarea gazoductului Nabucco pentru a aduce gazele naturale din regiunea caspica in Europa.

Jose Manuel BarrosoFoto: Comisia Europeana

"Salut astazi decizia consortiului Shah Deniz II de a selecta Trans-Adriatic Pipeline (TAP) ca ruta europeana pentru coridorul sudic de gaze. Acesta este un succes comun pentru Europa si o piatra de hotar in intarirea securitatii energetice a Uniunii. Sunt increzator ca decizia de astazi, bazata pe Declaratia Comuna I semnata cu presedintele Azerbaidjanului Aliyev in ianuarie 2011, va oferi un impuls suplimentar pentru realizarea rapida si depina a intregului Coridor sudic al gazelor, ca o legatura directa si dedicata intre Marea Caspica si Uniunea Europeana, care ar trebui sa fie extinsa in timp", spune Barroso, citat intr-un comunicat al Comisiei.

Potrivit sursei citate, odata cu finalizarea conductei TANAP in Turcia, "o noua infrastructura de gaz va lega direct Marea Caspica de Europa".

Comisarul european pentru Energie Gunther H. Oettinger afirma, in acelasi comunicat: "Avem un angajament clar al Azerbaidjanului ca gazul va fi livrat direct Europei printr-o nou sistem dedicat de conducte. Daca sistemul consta in doua conducte - TANAP si TAP - sau una singura, asa cum prevedeau proiectele anterioare, nu reprezinta nicio diferenta in termeni de securitate energetica. Avem acum un nou partener pentru gaze si sunt increzator ca vom primi mai multe gaze in viitor".

Comisia afirma ca deschiderea coridorului sudic alaturi de construirea interconectoarelor lipsa din Uniune vor permite gazului caspic sa ajunga in mai multe tari europene, in special in sud-estul Europei.

Consortiul Sah Deniz a facut vineri anuntul oficial cu privire la alegera rutei de transport al gazelor catre Europa, informeaza site-ul azer de stiri News.Az. Presedintele BP pentru Azerbaidjan, Turcia si Georgia, Gordon Birrell, a anuntat intr-o conferinta de presa la Baku ca exportul de gaze se va face via TAP (conducta face legatura intre Turcia si Italia, tranzitand Grecia, Albania si Marea Adriatica).

Premierul Victor Ponta a declarat joi ca Romania intelege cauzele economice pe baza carora consortiul de la Sah Deniz a optat pentru o alta ruta de export al gazelor catre Europa decat Nabucco si se va concentra pe alte proiecte cu autoritatile din Azerbaidjan, precum AGRI si investitii ale companiei SOCAR in Romania. Declaratia a fost sustinuta la finalul discutiei avute cu vicepremierul din Azerbaidjan, Yagub Eyyubov.

Proiectul Nabucco West, in care este implicata si Romania, a pierdut cursa pentru gazele extrase din Marea Caspica, de la Sah Deniz (Azerbaijan), consortiul care opereaza exploatarea optand pentru o alta ruta de export, TAP (face legatura intre Turcia si Italia, tranzitand Grecia, Albania si Marea Adriatica).

Exploatarea gazeifera de la Sah Deniz, situata in Marea Caspica, este operata de gigantul birtanic BP, in parteneriat cu Statoil (Norvegia), SOCAR (Azerbaijan), Total (Franta), Lukoil (Rusia), NIOC (Iran), si TPAO (Turcia).

Proiectul AGRI (Azerbaijan-Georgia-Romania Interconnector) presupune livrarea gazului natural prin conducte din Azerbaidjan in Georgia si lichefierea intr-un terminal care ar urma sa fie construit pe tarmul georgian al Marii Negre, de unde sa fie transportat pe mare in Romania. In terminalul din Romania ar avea loc regazeificarea si transferul in sistemul national de transport prin conducte fie pentru tranzit, fie pentru consumul intern. Investitia in proiectul AGRI este estimata intre 1,2 miliarde euro si 4,5 miliarde euro, in functie de capacitatea de transport.