​​EXCLUSIV Gunther Oettinger, despre esecul Nabucco West: Decizia se bazeaza pe motive comerciale; ca sa fiu franc: banii vorbesc / Comisia Europeana ramine neutra in situatii de acest gen si trateaza la fel toti investitorii

de Cristian Pantazi     HotNews.ro
Duminică, 30 iunie 2013, 16:13 Economie | Energie


Gunther Oettinger
Foto: HotNews / DP
Comisarul European pentru Energie Gunther Oettinger spune intr-un interviu pentru HotNews.ro ca esecul Nabucco West din competitia pentru gazele naturale azere a fost "o decizie comerciala" a consortiului din Azerbaidjan. "Ca sa fiu franc: banii vorbesc", declara Oettinger, explicind de ce oferta proiectului cistigator TAP a fost mai atractiva pentru Azerbaidjan. Intrebat daca decizia consortiului din Azerbaidjan reprezinta o victorie a Rusiei asupra UE, comisarul european spune ca "nu as vedea asa lucrurile" si explica neutralitatea Comisiei Europene in competitia care ar fi putut reduce dependenta Europei de Sud-Est fata de importurile din Rusia.

Rep: Cum explicati esecul Nabucco West? A fost oferta comerciala a Nabucco mai slaba decit cea a TAP sau exista si motive politice?
Gunther Oettinger: Decizia consortiului Shah Deniz - companiile care opereaza campul gazeifier Shah Deniz 2 - de a furniza gaz catre TAP in detrimentul Nabucco West a fost o decizie comerciala. Decizia a fost precedata de o procedura de selectie bazata pe criterii transparente.

Rep: Credeti ca decizia Gazprom de a se retrage din competitia pentru DESFA in favoarea SOCAR a fost rezultatul unei negocieri intre Azerbaidjan si Rusia, asa cum au sugerat oficiali greci citati de Reuters?
Gunther Oettinger: Nu am nici un motiv sa cred ca e adevarat. In final, Gazprom nici nu a depus o oferta pentru DESFA.

Rep: Ziarul austriac Die Presse a indicat ca opozitia BP fata de Nabucco West a fost principalul motiv pentru alegerea TAP. De ce ar prefera BP varianta TAP in loc de Nabucco West?
Gunther Oettinger: Aceasta intrebare ar trebui adresata BP. Inca o data, in opinia mea decizia se bazeaza pe motive comerciale; ca sa fiu franc: banii vorbesc. De fapt, Italia e o piata mare, bogata cu o competitie reala redusa la capatul unei conducte mai scurte, in comparatie cu multe piete mici si fragmentate existente ope ruta Nabucco West - o conducta mai lunga si mai costisitoare. In plus, in Austria exista un hub, dezvoltat in ultimii ani, care trage preturile in jos in mod semnificativ.

Rep: Cum ati explica pozitia neutra a UE in aceasta competitie, avind in vedere ca, in termeni reali, a fost o competitie intre o companie de proiect inregistrata in UE (Nabucco West) si un consortiu din afara UE?
Gunther Oettinger: Comisia Europeana ramine neutra in situatii de acest gen si trateaza la fel toti investitorii. Nu e rolul nostru sa luam partea unuia dintre investitori, ci mai degraba sa asiguram noi surse de gaze pentru alimentarea Europei. Este ceea ce am realizat.

Rep: Ce a determinat Comisia Europeana sa-si schimbe pozitia in ultimele luni, o perioada decisiva pentru rezultatul competitie, dupa ce initial Comisia sustinuse puternic proiectul Nabucco?
Gunther Oettinger: Sarcina principala a Comisiei in aceste discutii a fost sa garanteze securitatea aprovizionarii pentru cetatenii nostri si pentru companii. Pentru asta e importanta diversificarea furnizorilor, ca si a rutelor de transport. Proiectul initial Nabucco ar fi legat rezervele de gaze din zona Caspica de Uniunea Europeana. Aceasta ne-ar fi dat acces la noi surse de gaze printr-o noua ruta de transport.

In cele din urma, Azerbaidjan a ales sa construiasca conducta TANAP pentru a conecta zacamintele de gaze din zona Caspica de granita UE. Aceasta decizie s-a intersectat cu preocuparile noastre privind asigurarea aprovizionarii - de aceea nu mai aveam motive sa sprijinim o anumita ruta, Nabucco West sau TAP, caci ambele conducte urmau sa distribuie gaz in UE.

Rep: Excluderea Nabucco West si selectarea TAP este o victorie a Rusiei in fata UE?
Gunther Oettinger: Cu siguranta nu as vedea asa lucrurile. Rusia a fost si ramine un important furnizor de gaze si partener pentru noi. La urma urmei, acesta nu este un joc cu suma zero. E clar ca Europa cistiga daca obtine mai mult gaz dintr-o sursa noua. Si Europa va avea de asemenea de cistigat daca Rusia si Gazprom ar construi o noua conducta spre sau in UE.

Rep: Elshad Nasirov, vicepresedintele SOCAR, a declarat in februarie ca "Daca UE nu a gasit mijloacele sa implementeze acest proiect, nu o sa contrazicem opinia UE despre cum sint protejate interesele tarilor europene. Nu o sa ne certam cu UE, dar putem confirma inabilitatea UE si a statelor membre de a gasi metode sa construiasca o conducta". Cum va lupta UE cu aceasta imagine a unei uniuni politice incapabile sa apere proiectele membrilor sai?
Gunther Oettinger: Il respect foarte mult pe Elshad, dar ma tem ca de data aceasta nu pot fi de acord cu el. In principiu, in UE, companiile fac si opereaza proiecte, iar guvernele guverneaza. Inca o data, interesul nostru major a fost sa obtinem resurse suplimentare de gaz pentru Europa - si asta vom realiza.

Rep: Credeti ca exista si factori interni in tarile implicate in proiectul Nabucco care au dus la acest esec? Care ar fi acestia?
Gunther Oettinger: Cred ca companiile au luat in calcul toate criteriile comerciale cind au luat aceasta decizie. E clar ca producatorilor de gaze nu le place competitia, pentru ca asta le afecteaza preturile. Ce s-a intimplat intre 2006 - cind Nabucco a fost initiat - si acum e faptul ca piata de gaz a Europei a devenit mult mai competitiva. Am mentionat argumentele comerciale care probabil au determinat consortiul Shah Deniz sa opteze pentru TAP si nu pentru Nabucco West. Nu vad ce ar fi putut face diferit tarile implicate in Nabucco pentru a influenta aceasta decizie comerciala.

Rep: Exista o frustare evidenta in tarile implicate in Nabucco. Ce intentioneaza sa faca CE pentru a reduce dependenta tarilor sud-est europene fata de gazul rusesc si pentru diversificarea aprovizionarii cu gaze?
Gunther Oettinger: Putem lua numeroase masuri simple si mai mici care cumulate vor avea un efect mai mare decit un proiect de mega-interconectare. Deja am construit interconectori intre Romania, Bulgaria si Ungaria; Ungaria si Croatia sint acum conectate. Finantam conectarea Bulgariei cu Serbia, si speram sa punem capat izolarii Bosniei - Hertegovina. Exista conducte care transporta gaz din Grecia si Turcia; putem inversa fluxul contractual in aceste conducte. Dar ceea ce trebuie sa facem e sa lucram impreuna, concomitent, la lucrurile simple.

Rep: Care este, in opinia dvs, impactul pe care esecul Nabucco West il va avea asupra Romaniei? Dar asupra Bulgariei si Ungariei?
Gunther Oettinger: Mai important decit "esecul Nabucco West" este deschiderea Coridorului Sudic. Cu o piata interna a energiei eficienta si functionala, cu infrastructura necesara si fluxuri posibile in ambele sensuri, odata ce gazele intra in UE poate fi transportat oriunde in Europa, inclusiv in Romania, Bulgaria si Ungaria. Interconectarile, sustinute puternic de Comisia Europeana, vor asigura posibilitatea ca gazele sa ajunga la State Membre care au doar unul sau foarte putini furnizori, ca Romania, Bulgaria si Ungaria.

Comisia lucreaza de asemenea cu Serbia si Bulgaria pentru a construi un interconector intre ele, iar Romania e acum conectata de Ungaria si Bulgaria. Initiativa Nord - Sud, unde Comisia Europeana are rolul de lider, a dus la realizarea multor interconectori mai mici care formeaza o retea de interconectori in Europa Centrala si de Sud - Est.

Rep: In Romania exista o controversa privind explorarea si exploatarea gazului de sist. Dupa esecul Nabucco West, credeti ca gazele de sist ar putea deveni o alternativa?
Gunther Oettinger: Pentru a stimula asigurarea furnizarii de gaze, precum si competitivitatea economiei Europene, trebuie sa avem in vedere toate posibilitatile de a dezvolta sursele proprii de energie, inclusiv gazele de sist.


 • Context: Consortiul care opereaza cimpul gazeifier Shah Deniz 2 din Azerbaidjan a anuntat saptamina trecuta ca a ales conducta TAP (pe traseul Turcia - Grecia - Albania - Italia) pentru transportul gazelor naturale azere spre Europa in detrimentul conductei Nabucco West (traseul Turcia - Bulgaria,- Romania - Ungaria - Austria). Vezi aici o analiza despre culisele si implicatiile deciziei

Nota red: Interviul cu comisarul Gunther Oettinger a fost realizat via e-mail


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4796 vizualizari

 • +15 (21 voturi)    
  Occidentul nu stie povara cizmei rusesti. (Duminică, 30 iunie 2013, 16:44)

  mircea [anonim]

  Tarile din vestul Europei nu stiu cat de importanta este pentru tarile din estul Europei sa se desparta definitiv de Moscova.Germania care ar putea intelege,are obligatiile ei de la prabusirea zidului Berlinului.Criza economica face ca tarile din estul Europei sa fie acaparate de rusi economic.Capitalul rusesc nascut peste noapte se instaleaza cu usurinta,in lipsa capitalului occidental.Iar gazul rusesc este un mod pervers al rusilor pentru a le arata tarilor dependente de el,cine-i seful.Gazul livrat de Gazprom este si scump si nesigur.Cred ca solutia pentru noi este intensificarea punerii in exploatare a surselor proprii si folosirea gazelor naturale in industrie sa se faca "cat ne tine plapuma".Capitalistii rusi pentru-ca sau dovedit neseriosi(Mechel si altii),ar trebui sa nu le mai fie permisa cumpararea sau infiintarea de noi societati.
  • +12 (12 voturi)    
   romania s-a vandut pe nimic (Duminică, 30 iunie 2013, 18:50)

   bubulina [anonim] i-a raspuns lui mircea

   romania din cauza imbecilitatii politicienilor a jucat din nou pe o singura carte iar pana in 2018 pretul gazelor se va majora cu inca 140% (indiferent de provenienta gazelor intern sau extern) ceea ce va insemna un cost insuportabil pentru populatie. Mai mult in mod inexplicabil perimetrele concesionate pentru explorarea si automat exploatarea gazelor de sist si petrolului aduc in avantaj omv (care este gazprom de fapt in ambalaj austriac si lukoil ) Omv deja se comporta ca intr-un stat bananier facand presiuni asupra statului roman in privinta redeventei pentru marea neagra. In acest timp ,,prietenii'' europeni ne impun crestereri si alinieri de preturi intr-o tara unde salariul mediu este cat un ajutor social din vest . Mai adaugati si coruptia si incompetenta celor care conduc romania si de care westul profita din plin si aveti un tablou graitor cu ce se va intampla cu aceasta natie si cu bogatiile ei.
  • +7 (11 voturi)    
   nu occidentul e de vina (Duminică, 30 iunie 2013, 19:00)

   iov [anonim] i-a raspuns lui mircea

   gazul romanesc va fi exploatat de straini care vor livra la ce pret vor dori pentru ca atat i-a dus mintea proasta pe politicieni (contra unor spagi uriase desigur) ...asa ca adio resurse naturale ele nu apartin romaniei ci unor companii straine rusesti ori americane iar pretul nu va fi mai mic chiar daca ne vom face praf tara exploatand prosteste tot petrolul ori gazele. Intai au actionat tradatorii romani iar acum romania este vanduta de catre vest mai departe rusilor ca oricum ne-am bagat ca oile proaste cu gatul in lat si mergem ca turma la taiere
   • +1 (1 vot)    
    raspuns (Luni, 1 iulie 2013, 11:34)

    cretiu [anonim] i-a raspuns lui iov

    Din pacate asa este!
  • +5 (5 voturi)    
   Aveti perfecta dreptate. Ati pus punctul pe 'i' (Luni, 1 iulie 2013, 9:06)

   hotnewsfil [utilizator] i-a raspuns lui mircea

   Productia de aluminiu din tara noastra a fost acaparata de rusi (alta privatizare "de succes" !).
   Productia de aluminiu se face cu un consum enorm de energie electrica, produsa pe baza gazului metan importat din Rusia, la un pret, de asemenea, enorm.
   Cum sa respecte rusii niste prostovani ca noi, demagogi, fripturisti, panglicari, tradatori. Rusii sunt oameni seriosi, mult mai 'nemti' decat noi, isi iubesc cu adevarat patria. Ei au patria in suflet, nu in gura (ca noi).
  • 0 (0 voturi)    
   Banii lor vorbesc. Banii noștri se iau ( de ei). (Luni, 1 iulie 2013, 22:52)

   Non.e [utilizator] i-a raspuns lui mircea

   „si explica neutralitatea Comisiei Europene in competitia care ar fi putut reduce dependenta Europei de Sud-Est fata de importurile din Rusia.”
   Neutralitatea sau indiferența urmărirea propriilor avantaje?
   „ Exista o frustare evidenta in tarile implicate in Nabucco. Ce intentioneaza sa faca CE pentru a reduce dependenta tarilor sud-est europene fata de gazul rusesc si pentru diversificarea aprovizionarii cu gaze?
   Gunther Oettinger: Deja am construit interconectori intre Romania, Bulgaria si Ungaria; Ungaria si Croatia sint acum conectate. Finantam conectarea Bulgariei cu Serbia, si speram sa punem capat izolarii Bosniei - Hertegovina. ”
   Atenție, interconectări între România ( care mai are gaze) și alte țări care nu au resurse. Ghici de unde se iau ( și pe cât) și cui li se dau ?
 • -10 (16 voturi)    
  șoc și groază (Duminică, 30 iunie 2013, 16:54)

  Mazeta [utilizator]

  Moscova s-a înțeles cu Bruxelles-ul peste capul lui Băsescu. Nu se poate. Șoc!
  • +7 (11 voturi)    
   vi se pare ca e o gluma? (Duminică, 30 iunie 2013, 19:18)

   angela [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

   ar putea fi, daca nu ar fi si vreo 20 de milione de spectatori mioritici striviti in afacere. Ei insa privesc la drobul de sare si se intreaba : cade ?....nu cade? Acum poate ca unii vor intelege de ce isteria anti americana in europa coanei merkel. Banii gazpromului sunt placuti si la bruxelles si la berlin iar palma batuta la o vodca suna asa mai ...european doar ue a fost facuta pentru puternicii vestului nu pentru gainarii marunti ai estului. La o adica sacrifici cativa gainari (o tara doua trei din est) si dai mana cu banditul cel mare care controleaza zona de la moscova. O mie de ani pace de la ue. O veti putea duce oare?
  • +1 (5 voturi)    
   banii au vorbit si la Yalta (Duminică, 30 iunie 2013, 23:34)

   busola [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Cam la asta s-au redus si atunci valorile democratice ale aliatilor cand au sacrificat Europa de Est rusilor: banii vorbesc.

   In subiectul asta Basescu n-a existat si nu exista. Cine e Basescu?...
 • +2 (10 voturi)    
  Nabucco (Duminică, 30 iunie 2013, 18:10)

  Eugen DELCEA [anonim]

  Pentru subiecte minore, cei de la UE ştiu să fie dictatori, chiar dacă ne încalcă dreptul de suveranitate sau de alegere, ca persoană. Când a fost însă vorba de un interes major pentru ţările UE din Est, occidentalii de la Bruxelles s-au spălat pe mâini...Semn ori că sunt impotenţi, ori că UE este făcută să apere doar interesele occidentalilor. Mai exact, ale Germaniei şi Franţei.
 • +10 (10 voturi)    
  Asa sa fie domnule... european? (Duminică, 30 iunie 2013, 18:18)

  calinsab [utilizator]

  Pai ce ar fi sa spuna si Romania pas la faza cu cheltuiala cu armata in afganistan... ca e doar cheltuiala... si altceva nu ne iasa nimic... doar exportam securitate...
  In alta ordine de idei daca europa nu e in stare sa vada interesul chiar cu pretul unui cost... ma refer la diversificarea aprovizionarii cu gaze... atunci... inseamna ca nu avem o europa unita asa cum se spune... si in acest caz bine a zis Basescu ca trebuie sa ne vedem de interesul propriu... si de ce nu sa punem piciorul in prag exportului de gaze romanesti pe viitor ... nu de alta dar nici pentru noi nu v-a fi rentabil economic sa importam gazele... Nu? sa ne vedem de randamentul nostru economic... asa cum azi europa ne intoarce spatele... asta fara nici o suparare... ca doar nici noi nu ne suparam azi... doar contatam ca pe toti ii doare in cot de noi!

  Stiu o sa spuna multi ca nu am dreptate... dar nici orbi nu trebuie sa fim , nici pasivi nu trebuie sa stam... asa cum azi Marea Britanie negociaza pe pozitie de forta fonduri mai mari si noi sa punem piciorul in prag si sa nu exportam gaze! Dinte pentru dinte, schengen pentru schengen... diplomatia nu are solutii in cazul Nabuco pentru noi . Tocmai s-a demonstrat ca diplomatia poate si esua!
 • +12 (16 voturi)    
  ce inteligenti mai sunteti domnilor comentatori... (Duminică, 30 iunie 2013, 19:04)

  Dr.Mythnick [utilizator]

  uitati ca suntem condusi pe ponta si cacarau???

  ce legatura mai are basescu?

  sau tot ce fac impotentii din USL, e de vina Basescu???


  doamne fereste sa ramana vreo femeie insarcinata din USL ca sigur e vina lui Basescu.
  • -2 (2 voturi)    
   ai vb ca sa te afli in treaba ... (Luni, 1 iulie 2013, 13:00)

   adrian8 [utilizator] i-a raspuns lui Dr.Mythnick

   si sa dovedesti fanatismul/propagandismul prin care iti caracterizezi multe postari ...

   ps. de condus suntem condusi de basescu + ponta (asa ca sa sti si tu cum e treaba ...)
 • +6 (8 voturi)    
  Occidentul (Duminică, 30 iunie 2013, 19:48)

  demaGOGU [utilizator]

  a "jucat" pe deasupra Romaniei..si tarilor din Est in general...

  zarurile sunt (aproape) aruncate: se pregateste deja un cordon...sanitar: Belarus-Ukraina,-Romania-Bulgaria- un no man's land care sa asigure ursului confort ..."psihologic"

  ppuzzle-ul va fi "dezlegat" atunci cand Schegen va fi amanat...sine die

  in acel moment granitele "Europei" se vor fi trasat deja...
  • +4 (4 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Duminică, 30 iunie 2013, 23:01)

   [anonim] i-a raspuns lui demaGOGU

 • +5 (9 voturi)    
  din motive comerciale (Duminică, 30 iunie 2013, 20:05)

  novac [anonim]

  si de securitate alimentara romania nu ar trebui sa vanda terenuri agricole strainilor sau in cazul in care aceasta s-a intamplat (si s-a intamplat din cauza prostiei politicului) strainii sa nu poata exporta decat un procent din productia agricola restul sa fie livrat pe piata romaneasca. Este anormal sa cumperi terenuri agricole de cea mai buna calitate pe nimic si apoi sa exporti in vest unde nu ai fi putut cumpara in veci teren agricol la un pret ridicol dupa ce ue a impus ca sa nu lise acorde subventii micilor fermieri romani pentru ca acestia sa-si poata extinda afacerile din agricultura. Cum spune si europenul intervievat ,,banii vorbesc''. Atunci cand vine vorba despre interesul lor se aplica dar cand vorbim despre interesul romaniei ...niet?
  • +1 (1 vot)    
   Asta nu ințelege românul (Luni, 1 iulie 2013, 23:03)

   Non.e [utilizator] i-a raspuns lui novac

   care se va înghesui să dea hectarul cu 1000-2000 euroi, poate-și va lua și el vreo coajă de volkswagen sau vreo parabolică să prindă pe Suleiman.
   Că după aia o să se plângă că străinii le cresc prețurile, că nu au locuri de muncă, etc, e altă treabă.
   Cât despre a impune un anume procent la exportul de produse agroalimentare, nu se poate din, cel puțin, două motive:
   - suntem în UE și va sări coana Ioropa cu o procedură de „infrigiment” și cu niște sacnțiuni;
   - nu cresc exporturile și nu au unii motive de laudă.. Că românii pot mânca și numai urzici ori ștevie.
 • +5 (11 voturi)    
  Pff (Duminică, 30 iunie 2013, 21:12)

  twi [utilizator]

  Din pacate respingerea Nabucco va insemna un argument in plus pentru sustinatorii gazelor de sist.

  Asta va insemna bani pentru americanii de la Chevron, spaga pentru guvernul Ponta si un dezastru ecologic si un pericol grav pentru sanatatea romanilor din zona.

  Asa zisa "independenta energetica" datorata gazelor de sist nu va folosi populatiei, noi fiind obilgati sa cumparam tot la pret de bursa la cotatii internationale chiar daca vom avea gaze proprii.

  Pentru consumatorul de rand nu conteaza de unde cumpara gazele, de la rusi, de la Chevron, din Podisul Transilvaniei sau de aiurea, ce conteaza e pretul.
  • +1 (3 voturi)    
   "gaze de sist" (Luni, 1 iulie 2013, 16:07)

   DORDEL [utilizator] i-a raspuns lui twi

   Stie cineva sa explice in ce consta "Dezastrul ecologic" al exploatarii Gazelor de sist?...Dupa cate-am citit pana acum, nu pare mai "dezastru" decat "mizeria dintre blocuri", gunoaiele de la picnic, sau lipsa canalizarii si a apei potabile in multe sate romanesti.Aveti ceva "materiale" suplimentare, pentru documentare referitor la acest "Dezastru ecologic?"...Astept cu nerabdare!...
   • 0 (0 voturi)    
    Cum sa nu? (Marţi, 2 iulie 2013, 16:50)

    twi [utilizator] i-a raspuns lui DORDEL

    Uite un exemplu: Richard A. Kerr (13 May 2011). "Study: High-Tech Gas Drilling Is Fouling Drinking Water". Science Now 332: 775 .

    Poti gasi mai multe folosind google. Iti recomand si documentarul Gasland.

    Sa stii ca prostia e chiar mai daunatoare decat gunoaiele dintre blocuri.
    • 0 (0 voturi)    
     gas shale (Joi, 4 iulie 2013, 21:41)

     DORDEL [utilizator] i-a raspuns lui twi

     Stimate "@cum sa nu", v-as ramane profund indatorat daca mi-ati da un singur citat din ""Study: High-Tech Gas Drilling Is Fouling Drinking Water"...R.A Kerr!...Nu de alta dar nu sunt familiarizat cu Google, si dupa cum este limpede, dumneavoastra ati citit mai multe "Almanahe"... Cred ca sunteti, cel putin,"Tatal lui Almanahe"...Intre noi fie vorba,stimabile, atat documentarul "Gasland", cat si concluziile lui Kerr, referitoare la contaminarea apei potabile, ca urmare a fracturarii hidraulice,sunt considerate profund "viciate" din punct de vedere al procedurilor stiintifice si deci neconcludente, fara o legatura cauzala certa. Nu uitati va rog, sa-mi reproduceti o fraza din "lucrarea" lui Kerr, altminteri pozitia dumneavoastra imi evoca, lupta cowboilor pensionari, pe vremuri, cu locomotiva si calea ferata!...
 • +4 (4 voturi)    
  miorita (Luni, 1 iulie 2013, 8:04)

  marz [utilizator]

  Am citit toate comentariile si nu pot sa nu remarc fatalismul multora. Nu ar trebui sa ne uitam intotdeauna la ceilalti (ue) si sa asteptam sprijin, trebuie sa ne croim singuri destinul.
  • +2 (2 voturi)    
   e frumos la nivel 'verbal' ... (Luni, 1 iulie 2013, 13:02)

   adrian8 [utilizator] i-a raspuns lui marz

   dar practic , destinul nu mai e de multa vreme posibil de 'croit singuri' ...

   romania e vanduta , pe multi sau putini bani (depinde de domoniu) ... deciziile 'noastre' sunt de fapt deciziile lor.
  • +1 (1 vot)    
   Ar fi bine. (Luni, 1 iulie 2013, 23:04)

   Non.e [utilizator] i-a raspuns lui marz

   Cum și când începem?
  • 0 (0 voturi)    
   Bravo (Marţi, 2 iulie 2013, 16:51)

   twi [utilizator] i-a raspuns lui marz

   Imi place cand mai vad si pe cate cineva care nu este fatalist sau delasator ci chiar optimist si dornic sa faca ceva...
 • +2 (6 voturi)    
  Rusia e mare si tare (Luni, 1 iulie 2013, 8:52)

  hotnewsfil [utilizator]

  Acum ce veti fi vrand dragi prieteni Hotnews? Sa recunoasca dl. Oettinger 'cumintenia' (supusenia) UE in raport cu 'mama Rusia' ('nasha agromnaia rodina, samaia'), relatie in care 'gazul rusesc dicteaza' zdrobitor?
  Nemtii stiu sa faca perfect Mercedesuri dar nu stiu cum sa-si inventeze gaz metan in subsolul.
  S-a dus vremea lui ' Deutschland, Deutschland ueber alles'. Acum, europenii traiesc incolonati sub 'Russland, Russland ueber alles' .
  Tzarul Putin vegheaza !
 • -1 (1 vot)    
  hahahahaha (Luni, 1 iulie 2013, 10:39)

  fritz2000 [utilizator]

  Si marmota invelea ciocolata in staniol!
 • +2 (2 voturi)    
  Rezervele din mare (Luni, 1 iulie 2013, 11:27)

  Gabriel [anonim]

  E un mister total cum despre rezervele astronomice descoperite in noile teritorii din Marea Neagra care faceau subiectul primei pagini acum un an-doi. Dar ne orientam catre variante impotriva mediului, implicit locuitorilor din zonele de extractie prin controversata metoda..
 • +2 (2 voturi)    
  politica (Luni, 1 iulie 2013, 11:56)

  sorin3 [utilizator]

  Pina cind nu vom invata sa facem politica, adica sa ne identificam interesele si sa luptam pentru ele, istoria se va tot repeta.
  Din pacate noi romanii credem ca interesul nostru e sa avem masina scumpa, casa si toale la copii, eventual concedii prin tari straine.
 • +3 (3 voturi)    
  Nabuco (Luni, 1 iulie 2013, 15:06)

  Liviu Stoian [anonim]

  Abandonarea proiectului Nabuco a fost prevazuta si comentata cu ani in urma de reprezentantul la bucuresti al Gazprom, iar apoi negata cu indarjire de Presidintie. Rezultatul este perceput ca un mare esec al diplomatiei presedintelui Basescu.
 • +1 (1 vot)    
  Ipocrizia UE: "Succes comun pentru Europa"-Barroso (Luni, 1 iulie 2013, 18:33)

  CetateanLogat [utilizator]

  In Europa nu exista o politica energetica comuna. Cu toate astea, Comisia Europeana impune Romaniei cresterea pretului gazelor naturale pentru populatie la nivelul preturilor din tarile dezvoltate ale UE (asta inseamna de fapt "liberalizarea pietei europene a gazelor"), in timp ce salariile din Romania sunt cu mult sub cele din tarile dezvoltate ale UE. Asta inseamna o scumpire semnificativa, desi daca cetatenii romani ar cumpara doar gaze din productia interna, pretul gazelor pentru populatie nu ar trebui sa creasca. Ce folos ca avem resurse naturale daca pretul pentru populatie nu este dictat de costuri (de extractie, prelucrare, etc.) ci de interesele comerciale ale "jucatorilor" din afara Romaniei? La nivelul veniturilor din Romania, dupa finalizarea "liberalizarii preturilor", trei sferturi din populatia Romaniei va intra in categoria "consumatori vulnerabili"!
  Romania nu ar trebui sa exporte gaze naturale. Avand un nivel de trai mult inferior celui din tarile dezvoltate, Romania nu ar trebui sa lase "piata europeana" sa ii stabileasca pretul energiei pentru populatie. In cazul unei crize energetice severe, situatia ar putea deveni de-a dreptul dramatica pentru majoritatea cetatenilor romani. Ei nu vor putea face fata concurentei cetatenilor din tarilor europene cu nivel al veniturilor populatiei mult superior, care vor ridica pretul gazelor la un nivel prohibitiv pentru majoritatea romanilor.
  • +1 (1 vot)    
   Teoretic (Luni, 1 iulie 2013, 23:15)

   Non.e [utilizator] i-a raspuns lui CetateanLogat

   Echivalarea prețului din România cu prețul din UE este cerută pentru faptul că firmele care produc în România ( membră a UE) cu petrol românesc, plătesc mai puțin și, în consecință concurează neloial firmele din celelalte țări.
   De asemenea ,bănuiescu eu, că se tem ca nu cumva firmele lor să se mute în România , și de aici să apară probleme la ei.
   Numai că ei nu vor să recunoască că subvenționează act. economice pe care România nu are voie să și le sprijine, sau are voie dar la niveluri net inferioare.
   Nu vor să înțeleagă sau nu-i interesează că din salariul minim din România se pot cumpăra doar 8o litri de benzină pe când ei pot cumpăra. cel puțin, dublu.
  • 0 (0 voturi)    
   Politica comuna? (Marţi, 2 iulie 2013, 16:55)

   twi [utilizator] i-a raspuns lui CetateanLogat

   Nu exista politica energetica comuna? Pai Nea Barosso, matale ce faci in directia ajungerii la o politica energetica comuna?

   Altceva in afara de dat din gura ce faci ca sa-ti meriti postul de presedinte al Comisiei Europene?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by