Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a majorat tarifele de transport al gazelor naturale, potrivit unui ordin publicat in Monitorul Oficial. Majorarile sunt substantiale, urmand sa fie valabile pentru perioada perioada 1 iulie 2013 – 30 iunie 2014. Beneficiarul acestor majorari este Transgaz, iar cel care ar putea avea de pierdut ar putea fi consumatorul final. Ramane de vazut care ar putea fi influenta scumpirii transportului in pretul gazelor naturale.

Potrivit noului ordin, componenta fixa pentru rezervarea capacitatii pentru servicii ferme va creste de la 1,20 lei/MWh la 1,42 lei/MWh. De asemenea, componenta fixa pentru rezervarea capacitatii pentru servicii întreruptibile creste de la 1,08 lei/MWh la 1,27 lei/MWh. Aceste tarife sunt valabile in cazul contractelor de transport incheiate pe cel putin un an. In cazul contractelor de transport incheiate pe o perioada mai mica de un an, tarifele sunt mai mari, ajungand pana la 2,84 lei/MWh pentru componenta fixa de rezervare a capacitatii pentru servicii ferme pe zi.

A fost majorat si tariful pentru prestarea serviciilor de transport al gazelor naturale de tip backhaul in punctele de interconetcare a Sistemului national de transport de la 0,97 lei/MWh la 1,14 lei/MWh. Acesta reprezinta componenta fixa pentru rezervarea de capacitate de tip backhaul. Tranzactiile de tip backhaul sunt o procedura de export al gazelor, prin schimburi virtuale.

Ultima majorare a tarifelor a avut loc in martie pentru perioada 1 aprilie-30 iunie 2013. Aceasta dupa o perioada de aproape 4 ani in care nu au suferit nicio modificare.

Anul 2013 reprezinta an de trecere de la perioada a doua de reglementare la perioada a treia de reglementare, al carei inceput va fi decalat cu un an. Perioada a treia de reglementare va fi cuprinsa intre anii 2014-2018.