​Nuclearelectrica a anuntat ca astazi, 2 iulie 2013, in jurul orei 5:00, Unitatea 2 a CNE Cernavoda a fost oprita in mod controlat din cauza depistarii, in cursul inspectiilor de rutina, a unor mici pierderi de apa grea in cladirea reactorului. Potrivit Nuclearelectrica, toate sistemele au functionat conform proiectului, Unitatea se afla in stare sigura, iar personalul de specialitate efectueaza investigatii in vederea depistarii cauzelor si stabilirii solutiilor de remediere. Este pentru a treia oara intr-o singura luna cand Unitatea 2 de la Cernavoda inregistreaza probleme.

"Nu exista niciun impact advers asupra securitatii nucleare a reactorului, a personalului de exploatare, a populatiei si a mediului incojurator. Estimam ca Unitatea 2 va fi reconectata la Sistemul Energetic National in cursul zilei de 3 iulie 2013", mai precizeaza Nuclearelectrica.

Pe 26 iunie, Unitatea 2 a fost deconectata de la Sistemul Energetic National pentru remedierea unor defectiuni aparute la intrerupatorul de la bornele generatorului electric. Pe 6 iunie, puterea unitatii a fost redusa cu 40% pentru efectuarea unor lucrari de reparatii la unul din transformatoarele de evacuare putere. Aceasta in conditiile in care Reactorul 2 s-a aflat in luna mai in programul de oprire planificata, in vederea efectuarii unor activitati de mentenanta si testare.

Reactorul 2 a mai fost oprit timp de o zi, neplanificat, in luna ianuarie, din cauza unor perturbatii in sistemul de racire a generatorului electric al unitatii. Perturbatiile au fost cauzate de defectarea unui releu din logica de comanda a sistemului. Si in noiembrie, anul trecut, a fost oprit, insa din cauza preluarii eronate de catre calculatorul de proces al centralei a unor date de intrare care se introduc periodic in calculator.