​Panfora Oil & Gas, companie a Grupului MOL, sustine ca nu exista potential pentru resurse neconvential, mai precis de gaze de sist, in perimetrul Ex-6 Curtici la care au inceput primele operatiuni. Astfel, sunt negate informatiile potrivit carora vor fi efectuate lucrari de explorare si productie a gazelor de sist la Curtici. Toate operatiunile din perimetrul Curtici si programul de lucrari convenit cu Agentia Nationala pentru Resurse Minerale se refera la resurse conventionale de hidrocarburi. In perimetrul Curtici nu exista potential pentru resurse neconventionale, fapt certificat de datele ANRM, a afirmat Gábor Zelei, managing director al Panfora Oil & Gas.

Acesta a precizat ca are un buget de investitii de 38 de milioane de dolari pentru acest an. Deja au inceput primele operatiuni in perimetrul Ex-6 Curtici. Prima faza este cea de culegere a datelor geofizice. Pentru alte doua perimetre, EX-1 si EX-5, urmeaza sa fie ratificate de catre Guvernul Romaniei acordurile de concesiune. “Acordul de concesiune semnat cu Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) a fost ratificat de catre Guvernul Romaniei in luna decembrie a anului trecut, iar Panfora Oil & Gas este titularul acestui acord. Bugetul de investitii pentru 2013 a fost planificat la 38 de milioane de dolari, depinzand si de ratificarea celorlalte doua perimetre pe care Grupul MOL le-a concesionat in Vestul Romaniei”, a spus Gábor Zelei.

Suprafata de explorat cuprinde in principal terenuri agricole apartinand unui numar de circa 20 de sate si comune. Durata planificata a lucrarilor este de aproximativ 100 de zile, respectiv cateva zile pentru fiecare teren pe care se vor face masuratori. Vor fi utilizate drumurile existente, acolo unde acestea sunt disponibile, astfel ca suprafetele pe care se vor desfasura operatiuni reprezinta circa 3% din total, iar masuratorile vor avea loc, pe cat posibil, dupa strangerea recoltelor. Potrivit Panfora Oil & Gas, tehnologiile de masurare de suprafata sunt moderne, cu impact minim asupra mediului si comunitatilor locale.

Compania a semnat acorduri de concesiune cu Agentia Nationala pentru Resurse Minerale pentru 3 perimetre din vestul Romaniei, dintre care unul a fost ratificat de catre toate autoritatile competente. Panfora Oil & Gas este entitate cu personalitate juridica romaneasca, titularul perimetrului de exploatare Ex-6 Curtici, prin Ordinul nr. 434/21.12.2012 al Presedintelui Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM).