Ministrul economiei Varujan Vosganian l-a numit vineri, 12 iulie, pe Gabriel Plaiasu, fost deputat PNL, in functia de sef al Oficiului pentru Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) in locul lui Gabriel Dumitrascu. Noul sef OPSPI a fost deputat PNL in perioada 2007-2008 si 2008-2012. Interesant este cain 2011, Agentia Nationala de Integritate (ANI) a constatat ca Plaiasu s-a aflat in stare de incompatibilitate in perioada in care a fost deputat, detinand simultan calitatea de parlamentar si cea de administrator la la mai multe societati. Plaiasu a atacat in instanta decizia ANI, insa a pierdut toate procesele, ceea ce inseamna, potrivit legii, ca timp de 3 ani incepand din aprilie 2013, data pronuntarii unei sentinte definitive, nu are voie sa detina o functie publica.

Gabriel PlaiasuFoto: Camera Deputatilor
  • Contactat de HotNews,  Gabriel Plaiasu a spus ca "Hotararea judecatoreasca face trimitere la functiile publice de natura electiva". La randul sau, ministrul economiei Varujan Vosganian a spus ca va verifica situatia. Trebuie mentionat ca pana la numire in functia de sef, Plaiasu a fost sef adjunct al OPSPI timp de 7 luni.

Noul sef OPSPI a fost deputat PNL in perioada 2007-2008 si 2008-2012. Potrivit CV-ului sau, in perioada 1990-1991 a fost inginer tehnolog la Romlux Targoviste, iar perioada 1991-2007 a fost director executiv la SC Quartz Srl Targoviste. A terminat Politehnica. In rest, activitatea sa de baza a fost cea politica, detinand o serie de functii in cadrul PNL Dambovita.

UPDATE Agentia Nationala de Integritate a constatat in 2011, in urma procedurilor de evaluare, incalcarea legislatiei privind regimul juridic al incompatibilitatilor de catre deputatul PNL Gabriel Plaiasu.Potrivit inspectorilor de integritate, deputatul liberal a detinut simultan calitatea de parlamentar si functia de administrator la mai multe societati comerciale. Deputatul Gabriel Plaiasu s-a aflat in stare de incompatibilitate in perioada 19.12.2007 - 26.04.2010, deoarece a detinut simultat calitatea de Deputat in Parlamentul Romaniei si cea de Administrator in cadrul S.C. Quartz S.R.L., S.C. Industrial Mija S.A., S.C. Liga S.R.L. si S.C. Coriama Advertising S.R.L. Potrivit comunicatului din acea vreme (5 iulie 2011), Plaiasu a fost decazut din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica, cu exceptia celor electorale, pe o perioada de 3 ani.\

Plaiasu a cotestat decizia ANI in instanta insa a pierdut procesul, intr-o prima faza, la Curtea de Apel Bucuresti, pe 5 aprilie 2012, fiind respinsa contestatia. A mers cu recurs mai departe, la Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei. Pe 14 aprilie 2012, ICCJR a anulat recursul, decizia fiind irevocabila. Altfel spus, Plaiasu a atacat in instanta decizia ANI, insa a pierdut toate procesele, ceea ce inseamna, potrivit legii, ca timp de 3 ani incepand din iulie 2011 nu are voie sa detina o functie publica.

  • Vezi atasata Hotararea judecatoreasca

Contactat de HotNews, Gabriel Plaiasu a spus ca "Hotararea judecatoreasca face trimitere la functiile publice de natura electiva". La randul sau, ministrul economiei Varujan Vosganian a spus ca va verifica situatia.

Insa Legea ANI ( 176/2010) arata exact invers. Persoana fata de care s-a constatat starea de incompatibilitate nu poate exercita o functie sau demnitate publica, cu exceptia celor electorale, pe o perioada de 3 ani."Persoana eliberată sau destituită din funcţie potrivit prevederilor alin. (1) sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului. În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcţie sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdicţia de 3 ani operează potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti de confirmare a existenţei unui conflict de interese sau a unei stări de incompatibilitate", se arata in alin.2, art.25 din Legea 176/2010.

Trebuie mentionat ca pana la numire in functia de sef, Plaiasu a fost sef adjunct al OPSPI timp de 7 luni.

Gabriel Dumitrascu a preluat sefia Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) in luna decembrie 2012. Timp de cateva luni, pana la numirea in functia de sef al OPSPI, a fost director general la Termoelectrica. In perioada 2007-2011, a fost administrator la SC BTT SA (n.red.Biroul de Turism pentru Tineret). De asemenea, a detinut, in perioada guvernarii Tariceanu, functia de director general al Directiei Generale Administrare Portofoliu, in cadrul AVAS. In perioada 2001-2005, a detinut functiile de director general si director general adjunct la Rosia Montana Gold Corporation (RMGC). In perioada 1999-2001, inainte de a ajunge la Rosia Montana, a fost director general la Ministerul Mediului, iar in perioada 1997-1999, a fost director la Agentia de Protectia a Mediului Bucuresti.

Potrivit HG 429/2013 publicata recent in Monitorul Oficial, Departamentul pentru Energie se organizeaza si functioneaza ca organ de specialitate al administratiei publice centrale cu personalitate juridica, in cadrul Ministerului Economiei. Practic, va functiona ca un minister in conditiile inc are "indeplineste atributiile ordonatorului principal de credite". De asemenea, va prelua si xercita toate drepturile si obligatiile ce decurg din calitatea de actionar al statului privind administrarea, restructurarea, privatizarea, reorganizarea si, dupa caz, lichidarea societatilor si companiilor nationale din domeniul energiei. Adica, va prelua 26 de companii. La Ministerul Economiei condus de Varujan Vosganian mai raman societati precum Oltchim, Cuprumin, Plafar, companiile din industria de aparare si cele circa 300 de companii de la AVAS care sunt in stare de insolvent